Είδος προς εξαφάνιση οι νοσηλευτές στα ΑΕΙ: Η υπερεργασία και οι χαμηλές αμοιβές αφήνουν κενές θέσεις

«Σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν στη χώρα» – Πάνω από 3.500 έφυγαν από το ΕΣΥ επιλέγοντας να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ

Αδειάζουν τα νοσοκομεία από νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά αδειάζουν και τα πανεπιστημιακά τμήματα νοσηλευτικής από φοιτητές. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι πολυπαραγοντική, αλλά βασική αιτία είναι οι εξουθενωτικές συνθήκες και οι χαμηλές αμοιβές που είναι ταυτισμένες με την εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνει ότι δεκάδες θέσεις στα Τμήματα Νοσηλευτικής μένουν κενές. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα Τμήματα Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου από τις 158 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 8, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καλύφθηκαν οι 71 από τις 113 θέσεις και στο Διδυμότειχο, από τις 113 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις 6.

Αντίθετα, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κάλυψε σχεδόν το σύνολο των 209 διαθέσιμων θέσεων.

Γιώργος Αρβανίτης

Γιώργος Αρβανίτης

Στον πρόεδρο του 3ου Περιφερειακού Τμήματος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργο Αρβανίτη η «Πελοπόννησος» έθεσε το ερώτημα…τι συμβαίνει; Η απάντηση που λάβαμε έχει ως εξής: «Δεν είναι πλέον ελκυστικό το επάγγελμά μας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το επιστημονικό μας αντικείμενο, αλλά με τις συνθήκες εργασίας μας και τις αμοιβές που λαμβάνουμε. Η υπερεργασία υπό ιδιαίτερα εξουθενωτικές συνθήκες δρα αρνητικά στο να πάρει την απόφαση κάποιος να σπουδάσει νοσηλευτική. Η πρόσφατη καταγραφή που έγινε μεταξύ των μαθητών της χώρας για την επιθυμία τους σχετικά με το αντικείμενο σπουδών τους έδειξε ότι για τη νοσηλευτική ενδιαφέρεται μόλις το 1%» εξηγεί ο κ. Αρβανίτης, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του που οι επισημάνσεις του κλάδου προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαχρονικά τώρα δεν εισακούγονται.

«Χρόνια τώρα ζητάμε να δοθούν κίνητρα. Τα νοσοκομεία αδειάζουν από νοσηλευτικό προσωπικό. Σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχουν νοσηλευτές στη χώρα. Από 1.500 άτομα που αποφοιτούσαν από τα πανεπιστημιακά τμήματα έχουμε πέσει στα 1.000. Το πρόβλημα ήδη φαίνεται. Το έχουμε θέσει σε όλους τους τόνους και σε όλους όσοι βρέθηκαν ή βρίσκονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα, όπως ο διπλασιασμός των μισθών και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αν δεν γίνει αυτό πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο θα κάνουμε εισαγωγή νοσηλευτών από το Πακιστάν και την Ινδία» εξηγεί ο κ. Αρβανίτης.

Λένα Αλμπάνη

Λένα Αλμπάνη

Ο ίδιος σημειώνει ότι την περίοδο του κορονοϊού αναδείχτηκε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Τα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού καλύφθηκαν από επικουρικό προσωπικό και από ειδικευόμενους. Οι νέοι συνάδελφοι απέκτησαν γνώσεις και μάλιστα πολύ εξειδικευμένες, όπως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όταν έληξαν οι συμβάσεις τους με τα νοσοκομεία μετακινήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι περιζήτητοι και φυσικά με πολύ καλύτερες αμοιβές».

Το δεύτερο κανάλι διαρροής νοσηλευτικού προσωπικού από τα νοσοκομεία είναι ο χώρος της εκπαίδευσης και οι θέσεις σχολικού νοσηλευτή που έχουν δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες. «Πάνω από 3.500 συνάδελφοι έφυγαν από το ΕΣΥ, επιλέγοντας να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές. Επίσης αρκετοί συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση».

Η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών – καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής Λένα Αλμπάνη, κλήθηκε από την «Π» να απαντήσει για το ίδιο θέμα. «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Τα νοσοκομεία στηρίζονται στους επικουρικούς και στους φοιτητές που κάνουν ειδικότητα. Μόλις όμως ολοκληρώσουν αυτόν τον εκπαιδευτικό κύκλο επιλέγουν να εργαστούν στα σχολεία και στην κοινότητα, που σημαίνει να στελεχώσουν σχολεία ή Τοπικές Μονάδες Υγείας ή Κέντρα Υγείας. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία» μας ανέφερε η κ. Αλμπάνη, επισημαίνοντας ότι:

«Η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγάλη. Ως υπεύθυνη της πρακτικής άσκησης των αποφοίτων του Τμήματός μας δέχομαι τηλεφωνήματα από ιδιωτικά κέντρα που ζητούν αποφοίτους μας να πάνε να εργαστούν. Επίσης, απόφοιτοί μας επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τις ημέρες αυτές έδωσα 50 συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακά στην αγωγή υγείας. Οι απόφοιτοί μας έχουν προτίμηση στην κατεύθυνση της σχολικής νοσηλευτικής και παράλληλα παρακολουθούν και την κοινοτική νοσηλευτική. Ολοι οι απόφοιτοί μας βρίσκουν άμεσα εργασία».

Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Νοσηλευτικής Πάτρας, που διατηρεί τον αριθμό των εισακτέων του σταθερό, η εξήγηση που δίνει η κ. Αλμπάνη είναι η εξής: «Βασικός παράγοντας είναι η εντοπιότητα. Κι αυτό το καταγράφουμε στους πρωτοετείς μας, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την ευρύτερη περιφέρειά μας. Επίσης, ρόλο παίζει η ύπαρξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Τμήματος Ιατρικής».

Διαβάστε επίσης:

 

Τι καιρό θα έχουμε ως το Δεκαπενταύγουστο, πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Οι 18 που θα είναι ανοικτοί για το κοινό στις 18 Αυγούστου

Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία των ζώων συντροφιάς

Αχαΐα: Φόβοι εξάπλωσης πανώλης στις τιμές κρέατος και τυριού, ξεμένει η αγορά από ελληνικά αιγοπρόβατα, ακριβότερα τα εισαγωγής