Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν στερείσαι τις διακοπές

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις διακοπές.

Διακοπές

Οι διακοπές αποτελούν μια ουσιαστική ανάγκη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι διακοπές μπορούν να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, και να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Οι διακοπές κάνουν καλό (και) στο σώμα

Οι καθημερινές εργασιακές πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες, κορτιζόλης και επινεφρίνης, παρόμοια με αυτά που αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε σωματικό κίνδυνο. Η αύξηση των ορμονών του στρες, έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε το σώμα να διοχετεύει την ενέργειά του για να ανταπεξέλθει στην «απειλή».

Η χαλάρωση στις διακοπές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτών των ορμονών του στρες και να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει. Αντίθετα, εάν οι ορμόνες του στρες παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, το ανοσοποιητικό γίνεται πιο επιρρεπές όχι μόνο σε κοινά κρυολογήματα ή γρίπες, αλλά και μακροπρόθεσμα και σε πιο σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες ή καρκίνοι.

σώμα

Σε μια μελέτη 749 γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν διακοπές λιγότερο από μία φορά κάθε 6 χρόνια είχαν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνες που πήγαιναν διακοπές 2 φορές το χρόνο.

Και ανάλογα με το πώς περνάς το χρόνο σου στις διακοπές, υπάρχουν επιπλέον πιθανά οφέλη για το σώμα. Η επαφή με τη φύση, για παράδειγμα μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή κολύμπι, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του αναπνευστικού, ενώ χτίζει ισχυρότερα οστά και μυς και βελτιώνει την ισορροπία.

Διακοπές με (και για) την ψυχή σου

Κάτι που συζητείται λιγότερο συχνά, είναι πώς οι διακοπές μπορούν να μας επηρεάσουν σε ένα βαθύτερο, πιο ψυχολογικό επίπεδο.

Όταν περνάς χρόνο μακριά από τη δουλειά για να πας διακοπές, αυτό το διάλειμμα μπορεί να σου επιτρέψει να «χαμηλώσεις» μεγάλο μέρος των εξωτερικών θορύβων της καθημερινότητας και να συντονιστείς ξανά με τον εαυτό σου.

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα της ζωής, όπως «Τι θέλω πραγματικά;» ή «Τι είναι πιο σημαντικό για μένα;» είναι πιο πιθανό να έρθουν σε εμάς, όταν υπάρχει χώρος, χρόνος και ηρεμία. Στις διακοπές, ακούμε καλύτερα την «εσωτερική μας φωνή» και η διαίσθησή μας λειτουργεί καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις τις επόμενες διακοπές σου σε ένα μοναστήρι. Το ιδανικό μέρος για τον καθένα μας, είναι διαφορετικό. Σημασία έχει απλά, όπου κι αν πας να νιώθεις γαλήνη και σε επαφή με τον εαυτό σου.

σώμα

Pexels: Leah Kelley

Πώς οι διακοπές ωφελούν το μυαλό

Όταν «πνίγεσαι» στη δουλειά και από υποχρεώσεις της καθημερινότητας, κινδυνεύεις από πράγματα όπως: γνωστική κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Οι διακοπές παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για ξεκούραση και καλύτερο ύπνο (τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα). Kάτι που μπορεί να βοηθήσει να το μυαλό σου να ξεφορτωθεί τα περιττά και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο.

Σύμφωνα με το ladylike, η έρευνα δείχνει εξάλλου ότι ακόμα και μια απλή βόλτα, αυξάνει σημαντικά τη δημιουργικότητα. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι διακοπές παρέχουν τις ιδανικές ευκαιρίες για τη δημιουργία μεγάλων ή καινοτόμων ιδεών.

Το να κάνεις διακοπές (ακόμα και απλώς να τις προγραμματίζεις), μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να αυξήσουν τη γενική αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον, η αλλαγή παραστάσεων μπορεί να αναζωογονήσει τη δημιουργικότητα και να ενισχύσει την παραγωγικότητά σου, όταν επιστρέψεις στη δουλειά.

 

Διαβάστε επίσης:

Αεροδιακομιδές 2024: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δέχεται περιστατικά από το Ιόνιο

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη, γιατί είχε αποκλειστεί το λούνα παρκ από πανηγύρι

Πρώην εργαζόμενος άνοιξε πυρ εναντίον καθηγητών στη Βοσνία: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας

Αχαΐα: Τι γίνεται με τις μετεωρολογικές προβλέψεις; Ο Μιχάλης Σιδέρης εξηγεί τι συνέβη με το «112»

Ναυάγιο στη Σικελία: Οι αρχές εξετάζουν σενάριο με ανοιχτά φινιστρίνια