Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: Άλλος ένας χειμώνας χωρίς θεατρική κεντρική σκηνή

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά τις εργασίες στο στολίδι του Τσίλερ – Τι αναμένεται να γίνει και αυτόν τον χειμώνα.

Δημοτικό

Η Πάτρα, η πόλη με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, θα περάσει για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα χωρίς τη θεατρική της καρδιά, το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”. Το στολίδι της πόλης, που από το 1872 προσφέρει θέαμα και τέχνη, θα παραμείνει κλειστό για ακόμη μια σεζόν, καθώς οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης προχωρούν, αλλά με αργό και περίπλοκο ρυθμό.

Το φθινόπωρο του 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανακοίνωσαν ότι απαιτούνται επιπλέον μελέτες και εργασίες στο εμβληματικό θέατρο, καθιστώντας τον χώρο μη λειτουργικό και επικίνδυνο για το κοινό. Με τα συνεργεία να προχωρούν στις απαραίτητες έρευνες και το χρονοδιάγραμμα να είναι ακόμα ασαφές, η αναμονή της πόλης για την επιστροφή του Απόλλωνα παρατείνεται.

Όπως όλα δείχνουν, και φέτος θα ακολουθηθεί η τακτική της περασμένης χρονιάς, με το ΔΗΠΕΘΕ να αναζητά στέγη σε άλλες θεατρικές σκηνές της πόλης.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ η πρόεδρος του Θεάτρου Λυδία Καραθανασοπούλου ενημέρωσε τα μέλη πως σε επικοινωνία που είχε με τον Αχαιό υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα της είπε πως θα δοθεί επιχορήγηση στο ΔΗΠΕΘΕ καθώς οι εργασίες στον Απόλλωνα, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ενοικίαση θεατρικών χώρων για την παρουσίαση των παραστάσεων.

Δημοτικοί κύκλοι σε ερώτηση του pelop.gr για το τι γίνεται με το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και πού ακριβώς βρισκόμαστε, σημείωσαν πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των μελετών, την ευθύνη των οποίων έχει το ΥΠΠΟ, με τον Δήμο Πατρέων να αναμένει και αυτός πιο λεπτομερή ενημέρωση. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο που είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος όπως είχε πει, απαντώντας σε ερώτημα του Πέτρου Ψωμά: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των μελετών. Στο θέατρο και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης προβλέπεται να μεταφερθούν υπηρεσίες. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του Μεγάρου θα είναι κομμάτια του θεάτρου ως φουαγιέ ή βοηθητικοί χώροι. Οι μελέτες θα δείξουν πως ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι μεγάλος. Ποιος θα αναλάβει το κόστος που θα διαμορφωθεί από τις μελέτες; Γι’ αυτή την απάντηση εκκρεμεί μια συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού γιατί πρέπει να βρεθούν τα χρήματα».

Η παύση του θεάτρου αφήνει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά της πόλης. Το “Απόλλων”, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τη μακρά του ιστορία, δεν είναι απλά ένας πολιτιστικός χώρος – είναι σύμβολο της πατρινής ταυτότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινότητας. Η σιωπή που επικρατεί στους διαδρόμους και τις αίθουσές του είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης για άμεση δράση και υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Με 150 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το «Απόλλων» αξίζει αυτή τη νέα αρχή, και η Πάτρα περιμένει με ανυπομονησία να δει το θέατρο να ανοίγει ξανά τις πόρτες του, επαναφέροντας τον παλμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην καρδιά της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Αιγίου: Ζήτησαν 20 ευρώ από Πυροσβέστη με επιληπτική κρίση!

Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε καταφύγιο της Χεζμπολάζ, αγνοείται η τύχη του διάδοχου του Νασράλα ΒΙΝΤΕΟ

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Η 2η ημέρα του Regional Growth Conference σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δείτε ζωντανά