Ποιες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Νέες μόνιμες μειώσεις φόρων σε βάθος τετραετίας προωθούνται από την κυβέρνηση.
Τον δρόμο για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρώνει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία έως και τα 2027.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με την ενεργοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων και την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δις. ευρώ έως το 2027 ώστε να χρηματοδοτηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις.
Παράθυρο για νέες μειώσεις φόρων μέχρι το 2027 άνοιξε ο πρωθυπουργός, κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι οι σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις φόρων.
«Οσο περιορίζεται και μικραίνει το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες τόσο θα προσθέτετε μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να μπορέσουμε να μειώνουμε φόρους όπως είναι η πρόθεσή μας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
Ποιες φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο τραπέζι
Στην ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα, με τις παρεμβάσεις που θα επιλεγούν να εξαρτώνται από το ύψος των φορολογικών εισπράξεων που θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία.
Ειδικότερα εξετάζονται οι ακόλουθες φοροελαφρύνσεις:
Τεκμήρια διαβίωσης
«Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026: Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά.
Σήμερα φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν το 1978 και παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πορεία του χρόνου ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους καθώς 1 στους 5 δεν φορολογείται για τα πραγματικά εισοδήματά του αλλά για υψηλότερα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα κλπ.
Τέλος επιτηδεύματος
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα: Μετά την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τα «μπλοκάκια» η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση και για τα νομικά πρόσωπα.
Πλέον το τέλος επιτηδεύματος πρόκειται να επιβληθεί το 2025 μόνο στα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα:
- Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 1.000 ευρώ ετησίως.
- Στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους θα εξακολουθεί να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ ετησίως.
- Σε κάθε υποκατάστημα εταιρίας θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ετησίως.
Ασφαλιστικές εισφορές
Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5π.μ. θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να φτάσει στη μία ποσοστιαία μονάδα.
Φόρος εισοδήματος
Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
Μετά το 2019, οπότε η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας φορολογικής κλίμακας, το 2027 αυτή αναμένεται να βελτιωθεί, περιορίζοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η κλίμακα του 2019, για ακόμα μία φορά, βοήθησε τα εισοδήματα της τάξη των 10.000 – 15.000 ευρώ, τα οποία είδαν τους φόρους να μειώνονται από περίπου 120 ευρώ έως και 177 ευρώ σε ετήσια βάση. Με τη νέα κλίμακα θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα «μεσαία» εισοδήματα, ήτοι από 18.000 έως και 40.000 ευρώ.
Εξετάζεται επίσης μείωση του συντελεστή φόρων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 22% που είναι σήμερα στο 20%.
Μείωση ΦΠΑ
Μείωση του κανονικού και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.
Πηγή: Ημερησία
Διαβάστε επίσης
Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
Φλώρινα: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 55χρονος Πατρινός που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα
Σούπερ Μάρκετ: Αυτή είναι η λίστα με τους 362 κωδικούς προϊόντων, μειώσεις έως 24%
Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας, τι περιμένουν οι μετεωρολόγοι, πρόγνωση μέχρι τις 3/11
Στην Πελοπόννησο το νέο «El Dorado» του τουρισμού – Επενδύσεις εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό τομέα
Σχέδιο Νετανιάχου για τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News