Μια πρώτη γνώμη για τους δύο «αιώνιους» του μπάσκετ
Ο απόφοιτος αθλητικής δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΑΤ 360 Πάτρας Πέτρος Κουφαλης μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις του για τους δυο «αιωνίους» του ελληνικού μπάσκετ μέχρι στιγμής.
Με τη νέα σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει και σε Ευρώπη και σε Ελλάδα, πολλοί είναι οι οπαδοί του μπάσκετ που αναρωτιούνται ποιος από τους δύο «αιωνίους» θα επικρατήσει φέτος στην προσωπική τους κόντρα. Από τη μια πλευρά το «τριφύλλι» του Εργκίν Αταμαν μετά το περσινό πρωτάθλημα και την 7η Ευρωλίγκα, δείχνει ότι και φέτος θα κυνηγήσει για δεύτερη σερί σεζόν τα κατορθώματα της περσινής χρονιάς, ίσως και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, αφού με την προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν, που είναι ένα πραγματικό «κομπιουτεράκι» στα γκαρντ και τον Ομερ Γιούρτσεβεν στο «5» να δίνει βοήθειες στον κυριαρχικό Ματίας Λεσόρ, όλα φαινομενικά εξελίσσονται πιο εύκολα.
Ο Πέτρος Κουφαλης
Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» του κόουτς «B» είδαν το Σάσα Βεζένκοφ να επιστρέφει από το NΒΑ ώστε να βρεθεί ο παίκτης που δεν υπήρχε πέρυσι, δηλαδή αυτός που θα παίρνει την πρωτοβουλία όταν η μπάλα «καίει», ενώ ο Ολυμπιακός δυνάμωσε αρκετά και στα γκαρντ με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να φοράει ξανά τα «ερυθρόλευκα» και τον Γάλλο σταρ Εβάν Φουρνιέ να επιστρέφει στην Ευρώπη, κάνοντας πάταγο.
Η τεράστια διαφορά μπορεί να είναι, όμως, στους δυο προπονητές. Όπως είδαμε σε αυτόν τον μικρό απολογισμό που κάναμε από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μεγάλους προπονητές υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα. Και ποιο είναι αυτό; Ο μπασκετικός τρόπος που σχεδιάζουν το παιχνίδι. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας είναι από αυτούς που βασίζονται στα συστήματα και σχεδιάζουν το παιχνίδι ημέρες πριν, μην κάνοντας εναλλαγές αν αυτό στραβώσει.
Από την άλλη ο προπονητής του Παναθηναϊκού παίζει ένα αρκετά πιο ελεύθερο μπάσκετ και ίσως είναι αυτός που θα πρέπει να αποκαλείται «σκακιστής», αφού κάθε παιχνίδι το βλέπει σαν μια παρτίδα και το πηγαίνει ανάλογα με τη ροή που θα έχει και της ιδιαιτερότητες εκείνη την ώρα, πετώντας στα σκουπίδια τα συστήματα και δίνοντας έμφαση στις προσωπικότητες τον παικτών και ίσως είναι και αυτό που τον κάνει τον απόλυτο νικητή και πέρυσι – και γιατί όχι; – και φέτος (σ. Αλλωστε το έχει ξανά κάνει και τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του).
Τέλος, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα κάνουν πράξη τα σύνολα, οι ίδιες οι ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια κάνουν και τους παίκτες. Μόνο μέσα από την ομαδικότητα φαίνονται καλύτεροι οι αθλητές και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει και ο πρωταθλητισμός. Οπότε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι υπομονή και στο τέλος της σεζόν θα καταλάβουμε ποια ομάδα από τις δύο ήταν καλύτερη για φέτος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News