Αχαΐα: «Θαύμα…μας άκουσε ο Θεός κι έβρεξε», τι απαντά στην «Π» ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος για τη λιτανεία ΦΩΤΟ
Αντίστοιχη λιτανεία για την ανομβρία, είχε συμβεί και στην Πάτρα του 1809.
«Κάποιοι μας είπαν σκοταδιστές. Οτι είμαστε του Μεσαίωνα. Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Θεό!».
Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, όταν του ζητήσαμε μια τοποθέτηση για τη βροχή που έκανε την εμφάνισή της στην Αχαΐα μερικά μόλις 24ωρα μετά τη λιτανεία που έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας για την ανομβρία στην περιοχή.
Αίγιο: Πλήθος πιστών στη λιτανεία για να… βρέξει! ΦΩΤΟ
«Κάποιοι θα πουν ότι ήταν σύμπτωση. Κάποιοι άλλοι ότι είχαμε δει τον καιρό από την ΕΜΥ. Ο,τι και να πουν, δεν μας αγγίζει τίποτα. Εμείς που είμαστε πιστοί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα έγιναν με την παρέμβαση της Θείας χάριτος. Ο Κύριος άκουσε τις ικεσίες των ανθρώπων. Και η πίστη κάνει θαύματα» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας και το αγαπημένο ρητό του Ιωάννη Καποδίστρια: «Ει ο Θεός μεθ΄ ημών, ουδείς καθ΄ ημών».
ΠΑΤΡΑ ΤΟΥ 1809
Αυτή δεν ήταν, πάντως, η πρώτη λιτανεία που έγινε στην Αχαΐα προκειμένου να υπάρξει θεία παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ανομβρίας. Αν ανατρέξει κανείς την «Ιστορία της πόλεως των Πατρών» του Στέφανου Θωμόπουλου, θα διαπιστώσει ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Πάτρα του 1809.
Οπως αναφέρει ο συγγραφέας: «Το 1809 σημειώθηκε στην Πάτρα μεγάλη ανομβρία. Οι πηγές στέρεψαν, το υδραγωγείο ελάχιστο νερό έδινε στην πόλη και η γη δεν έβγαζε κανέναν καρπό. Ετσι οι κάτοικοι, που στερήθηκαν και αυτό το ψωμί, έπεσαν σε απελπισία -ο δε βοεβόδας, βλέποντας αυτήν την κατάσταση άνοιξε τις αποθήκες του φρουρίου και το παξιμάδι που υπήρχε στις αποθήκες το μοίρασε αδιάκριτα σε Τούρκους, χριστιανούς, Αραβες και Εβραίους. Επειδή, όμως, το κακό δεν σταματούσε, διέταξε ο βοεβόδας να γίνουν τριήμερες λιτανείες και στην πόλη και στα περίχωρα από όλα τα θρησκεύματα της Πάτρας. Και πρώτοι μεν, σύμφωνα με τη διαταγή του Τούρκου διοικητή, βγήκαν οι Εβραίοι, επειδή καθώς έλεγαν, ήσαν πρωτόπλαστοι, χωρίς εντούτοις να εισακουστούν, όπως άλλωστε και οι Αραβες που βγήκαν κατόπιν.
Αποφασίστηκε τότε να κάνουν κοινή λειτουργία οι Τούρκοι και οι χριστιανοί -ο Μητροπολίτης Γερμανός, όμως, προσποιήθηκε τον άρρωστο και βγήκαν μόνοι τους οι Τούρκοι. Ως βίαιοι εντούτοις άνθρωποι, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά κι ένιωσαν να κουνιέται κάτω από τα πόδια τους το έδαφος από σεισμό, ο οποίος, πάντως, καμία ζημιά δεν προκάλεσε στην πόλη. Τελευταίοι βγήκαν οι χριστιανοί με τον ιεράρχη τους και όλο τον κλήρο κι άρχισαν να γυρίζουν την πόλη, σηκώνοντας ικέτες τα χέρια τους προς τον ουρανό. Οταν έφτασαν δε στην αλάνα του ναού του Αγίου Αθανασίου κι έκαναν την τελευταία δέηση, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν παραπέρα, γιατί ραγδαιότατη βροχή άρχισε να πέφτει, που εντελώς ξαφνικά είχε προαναγγελθεί από αστραπές και βροντές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News