Πάτρα: «Καμπανάκι» επιστημόνων για τους ιούς, στην «Π» Δημητρίου – Μπίκας
Προσοχή στις συναθροίσεις! Οι ιοί είναι αναμεσά μας. Οι ειδικοί προειδοποιούν μέσω της «Πελοποννήσου».
Από ιούς γρίπης, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που απασχολεί κυρίως τα παιδιά, αλλά και τον κορονοϊό ταλαιπωρούνται μικροί και μεγάλοι την περίοδο αυτή. Τα κοινά συμπτώματα δε των ιών αυτών μπερδεύουν πάρα πολύ τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα εάν δεν υποβληθούν σε τεστ ταυτοποίησης να μη γνωρίζουν από ποιον ιό ταλαιπωρούνται.
Το θετικό είναι ότι η πλειοψηφία των περιστατικών έχει ελαφρά συμπτώματα και κατά συνέπεια δεν απαιτείται η νοσηλεία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις εορταστικές ημέρες λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται.
«Στις κλινικές δεν έχουμε ιδιαίτερες νοσηλείες. Αντίθετα οι εξωτερικοί ασθενείς είναι πάρα πολλοί με ιώσεις της εποχής και κορονοϊό, ο οποίος έχει ως συμπτώματα λαρυγγίτιδα, βήχα και χαμηλό πυρετό. Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γαβριήλ Δημητρίου.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον πληθυσμό των ενηλίκων. Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» Χρήστος Μπίκας μάς είπε: «Εχουμε μεμονωμένα περιστατικά που νοσηλεύουμε με ιώσεις. Τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεκτή. Περιστατικά στην κοινότητα υπάρχουν, αλλά δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και επομένως δεν χρήζουν νοσηλείας».
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για ενδεχόμενη εντατικοποίηση της μετάδοσης.
«Η μετάδοση των αναπνευστικών ιών πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια των εορτών. Απλά μέτρα, όπως η τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής, ο τακτικός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η αποφυγή εξόδου από το σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά» σημειώνει σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα προτρέπει όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να εμβολιαστούν άμεσα κατά των αναπνευστικών ιών, «προστατεύοντας έτσι τον εαυτό τους και τους γύρω τους, μειώνοντας την πίεση στα συστήματα υγείας και διασφαλίζοντας πιο ασφαλείς γιορτές».
Σύμφωνα με το ECDC, σχεδόν όλα τα κράτη που παρέχουν δεδομένα καταγράφουν απότομη άνοδο στη δραστηριότητα της γρίπης και του RSV, γεγονός που επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Το όριο θετικότητας του 10% στα δείγματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της γρίπης, έχει ξεπεραστεί, ενώ κυκλοφορούν οι υπότυποι γρίπης A(H1N1)pdm09, A(H3N2) και B.
Η ταυτόχρονη παρουσία της γρίπης και του RSV, σε συνδυασμό με την περιορισμένη μετάδοση του SARS-CoV-2, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες. Οι ειδικοί του ECDC αναμένουν αύξηση των νοσηλειών, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών (λόγω του RSV) και των ηλικιωμένων. Αν επικρατήσει κάποιος υπότυπος γρίπης A(H3N2) που δεν ανταποκρίνεται στο διαθέσιμο εμβόλιο, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News