Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Κι αν το τσουνάμι χτυπήσει το καράβι της γραμμής; Η αυθόρμητη απάντηση του Κ. Συνολάκη στην «Π»
Ακραίο σενάριο, αλλά εφιαλτικό… Νέες μαρτυρίες στην «Π»
Το ερώτημα που έθεσε η «Πελοπόννησος», στον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη πρωτοπόρο στη μελέτη της εξέλιξης σεισμογενών τσουνάμι, βασίζεται σε ένα ακραίο μεν σενάριο, αλλά δυστυχώς απολύτως υπαρκτό. Κάτι που επιβεβαίωσε ο κ. Συνολάκης, φανερώνοντας μια μικρή ανησυχία, αλλά επιλέγοντας να μην την εκφράσει!
Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί άμεσα από το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται επισταμένως με τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού, αλλά και από την Πολιτική Προστασία.
Καράβια πάνε και φεύγουν από τη Σαντορίνη τις τελευταίες μέρες, γεμάτα με κόσμο που εγκαταλείπει το νησί φοβούμενος το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού. Τι θα συνέβαινε, άραγε, εάν γινόταν ένας ισχυρός σεισμός την ώρα που το καράβι έπλεε κοντά ή λίγο έξω από το λιμάνι της Σαντορίνης και ο σεισμός συνοδευόταν από τσουνάμι;
Ο διάλογός μας με τον κ. Συνολάκη:
-Σε περίπτωση σεισμού, υπάρχει ενδεχόμενο ν’ ακολουθήσει τσουνάμι, έτσι;
Βεβαίως. Υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι είτε έχουμε έναν υποθαλάσσιο σεισμό στο ρήγμα αυτό, είτε έχουμε μια υποθαλάσσια έκρηξη.
-Το τσουνάμι μετά από πόση ώρα προκαλείται αφότου γίνει ο κυρίως σεισμός;
Αμέσως. Αλλά το πόσο μεγάλο ή μικρό θα είναι, εξαρτάται από το ακριβές επίκεντρο, το μέγεθος του σεισμού και το εστιακό βάθος του.
-Πάω στο κυρίως ερώτημα: έστω ότι γίνεται ένας σεισμός μεγάλου μεγέθους, κοντά στο 6, την ώρα που πλησιάζει ένα καράβι στη Σαντορίνη ή την ώρα που φεύγει από το λιμάνι. Και ακολουθεί αμέσως τσουνάμι. Δεν συνεπάγεται ένα τέτοιο σενάριο και μεγάλο κίνδυνο για το καράβι;
Πράγματι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Ετσι όπως μου το θέτετε, ναι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Γιατί ακόμα και ένα μικρό σχετικά τσουνάμι προκαλεί ισχυρά ρεύματα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο καράβι. Είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά υπαρκτό. Προσέξτε, όμως. Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε. Ηδη ο κόσμος στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ανάφη είναι αναστατωμένος. Και καθημερινά προβληματίζονται. Να μείνουμε; Να φύγουμε; Μην τους προσθέτουμε, λοιπόν κι άλλους μπελάδες. Υπάρχουν πολλά σενάρια και ακραία, όπως αυτό που μου θέσατε, αλλά ας μείνουμε ψύχραιμοι.
* Αλλεπάλληλοι σεισμοί και χθες σε Σαντορίνη, Αμοργό, αλλά μέχρι 5 ρίχτερ ο μεγαλύτερος. Οι σεισμολόγοι συμφώνησαν πως πιθανότατα ο κύριος σεισμός δεν έχει «έρθει» ακόμα. Και η ανησυχία διαρκώς φουντώνει…
«Όλυμπος»: Ειδικές μονάδες στο νησί
Προληπτική κίνηση ή μήπως ανησυχητικό σημάδι; Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται στη Σαντορίνη από χθες. Το «Όλυμπος» είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Η χθεσινή άφιξη, πάντως, του «Ολυμπος» στο νησί φανερώνει συναγερμό στις Αρχές και μεγάλη κινητοποίηση, την ώρα που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο χθεσινός σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος.
Μ. Ζεληλίδης: «Το ηφαίστειο ευθύνεται»
Την εκτίμηση ότι το «σμήνος» σεισμών στη Σαντορίνη συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Μάκης Ζεληλίδης (πάντως η πλειοψηφία των σεισμολόγων δεν συμφωνούν μαζί του).
«Θεωρώ ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω. Αυτή είναι η αιτία που έχουμε τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα. Παρακολουθώντας τη σεισμική ακολουθία, φαίνεται ότι είμαστε κοντά, ή στο τελείωμα ή στην έκρηξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνοντας η λάβα, υπάρχουν αυτές οι διαρρήξεις, οι σεισμοί. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις που αυτή η δραστηριότητα εκτονώνεται. Παίζει ρόλο και η χημική σύσταση της λάβας. Αν κάποια στιγμή σταματήσουν οι σεισμοί, σημαίνει ότι πιθανά έχει εκτονωθεί το φαινόμενο, άρα δεν ανεβαίνει ακόμα λάβα».
Β. Καραστάθης: «Δεν θα γίνει έκρηξη…»!
Aνήσυχος ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης: «Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση. Μέχρι τώρα, όμως, βλέπουμε το αντίθετο».
Μιλώντας για τη μετακίνηση του επίκεντρου προς την Αμοργό, είπε ότι «έχει ένα καλό αυτό, είναι αρκετά μακρύτερα από τη Σαντορίνη και τα άλλα νησιά, ως εκ τούτου ένας πιθανός σεισμός θα έχει μικρότερες επιπτώσεις».
Ως προς το ζήτημα του ηφαιστείου, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί το ηφαίστειο σε έναν μικρό βαθμό, αλλά όχι να εκραγεί. «Μπορεί να γίνει μια κατολίσθηση μέσα, να διαφοροποιηθούν κάποιες παράμετροι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οδηγείται σε έκρηξη».
Naci Görür: «Ηφαιστειακή έξαρση…»!
Ακόμα και ηφαιστειακή έκρηξη βλέπει ο Τούρκος καθηγητής Naci Görür, σχολιάζοντας τον σεισμικό “πυρετό” στην περιοχή του ηφαιστειακού τόξου της Σαντορίνης, που περιβάλλεται από τα νησιά Ανάφη, Αμοργό, Σχοινούσα και Νάξο, σε μια κυκλική ζώνη περίπου 50 χιλιομέτρων.
«Η απόσταση του ηφαιστειακού τόξου της Σαντορίνης από την Τουρκία είναι 140-150 χιλιόμετρα. Οι γεωφυσικοί επιστήμονες ανησυχούν για το εάν αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα οδηγήσει:
–Στη γέννηση ενός νέου ηφαιστείου 50-60 χιλιόμετρα βόρεια της Σαντορίνης.
–Σε έναν μεγάλο σεισμό, πιθανώς συνοδευόμενο από τσουνάμι, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ακτές της Πελοποννήσου, τα παράλια της δυτικής Τουρκίας και τα γύρω νησιά.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ένας ισχυρός σεισμός είναι το πιθανότερο σενάριο, άλλοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να σχηματιστεί ένα νέο ηφαίστειο, όχι μέσω βίαιης έκρηξης, αλλά με ηφαιστειακή έξαρση και εκπομπή καυτών ηφαιστειακών αερίων και τέφρας».
Σταύρος Σιγάλας: Τρομάζουν τον κόσμο
Ο Σταύρος Σιγάλας είναι επιχειρηματίας εστίασης στη Σαντορίνη. Μίλησε στην «Π»:
«Βεβαίως και είναι σοβαρή η κατάσταση, αφού το λένε οι επιστήμονες, αλλά οι εικόνες με ΕΜΑΚ, σκυλιά και σκηνές προκαλούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στον κόσμο και γι’ αυτό φεύγουν πολλοί απ’ το νησί. Νομίζουν ότι κάτι τους κρύβει η κυβέρνηση, βλέπουν και τέτοια πολεμική προετοιμασία και τρόμαξαν. Δυστυχώς, και τα ΜΜΕ φουσκώνουν την κατάσταση με υπερβολές.
Οταν ακούς να λένε μποτιλιάρισμα στο λιμάνι για να φύγει ο κόσμος, αυτό είναι τρόμος. Ναι, είναι σοβαρή η κατάσταση, αλλά ψυχραιμία χρειάζεται. Ολη αυτή η κατάσταση μπορεί να μας κάνει μεγάλη ζημιά στην καλοκαιρινή σεζόν.
Ηδη παίρναμε σήματα ότι δεν θα είναι τόσο καλή η σεζόν που έρχεται, γιατί η Σαντορίνη έχει μπει στο στόχαστρο λόγω δήθεν υπερτουρισμού, ενώ η αιτία είναι η κακή διαχείριση. Φανταστείτε πόσο μπορεί να χειροτερέψει ακόμα το σκηνικό όλη αυτή η σεισμολαγνία».
Μαρία Μεταξά:«Δεν έχω σκεφτεί να φύγω»
Η Μαρία Μεταξά ζει στη Σαντορίνη από το 2014 και εργάζεται σε εμπορικό κατάστημα στην «καλδέρα» της Οίας. «Είμαστε καλά. Υπάρχει μια σεισμική ακολουθία που δεν είναι η συνηθισμένη, όμως όχι κάτι ανησυχητικό, κατ΄ εμέ, μέχρι ώρας» δήλωσε στην «Π» και πρόσθεσε τα εξής:
«Ζούμε, άλλωστε, σε μία σεισμογενή χώρα κι εμείς σε ένα νησί με δύο ενεργά ηφαίστεια. Νομίζω ότι επικρατεί πολύς πανικός χωρίς λόγο. Θεωρώ ότι όλο αυτό διογκώνεται από τα social media.
Εύχομαι να τελειώσει σύντομα το φαινόμενο και να εκτονωθεί. Επρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί στο θέμα της διόγκωσης των γεγονότων, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε και ήδη όλο αυτό έχει πάρει μεγάλη έκταση και στο εξωτερικό, αν και οι τουρίστες που βρίσκονται εδώ τώρα, είναι εντελώς ψύχραιμοι. Προσωπικά, δεν έχω σκεφτεί να φύγω».
Σοφία Αθανασιάδου: Ετοιμότητα και ψυχραιμία
Η Σοφία Αθανασιάδου είναι μάνατζερ μεγάλου ξενοδοχειακού Ομίλου στη Σαντορίνη.
«Δεν έφυγα γιατί νιώθω πως έχω ευθύνη, τόσο στη δουλειά μου όσο και ως πολίτης. Δεν θέλω ν’ αφήσω τους πελάτες μου χωρίς κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών και μπορώ να προσφέρω αν χρειαστεί».
Τα παιδιά της, 13 και 14 ετών, τα έστειλε αεροπορικώς στην Αθήνα, σε οικογενειακούς φίλους, για μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Εγώ, όμως, έμεινα με τον άντρα μου στο νησί. Είμαστε εδώ για τους πελάτες μας. Η ψυχραιμία και η ετοιμότητα είναι σύμμαχος. Και η ενημέρωση το όπλο μας».
Αγγελική Αναστασοπούλου: «Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον»
Εντονη ήταν (και) χθες η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, όπως μας μετέφερε η κάτοικος του νησιού Αγγελική Αναστασοπούλου.
«Τις τελευταίες ημέρες κουνάει αρκετά και έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε στην «Π» η κάτοικος του Καμαρίου, η οποία εργάζεται στο νησί ως ασφαλίστρια, έχοντας σαντορινιώτικες ρίζες από τη μητέρα της.
«Ευχαριστούμε πολύ όλον τον κόσμο για το ενδιαφέρον του και τις προσευχές του. Μας συγκινεί η στήριξη. Είμαστε όλοι καλά και αισιοδοξούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα κάποια στιγμή θα σταματήσει και ότι όλα θα πάνε καλά και η ζωή θα επιστρέψει όπως πρώτα».
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Χρύσα Σιγάλα: «Το ωραιότερο στον πλανήτη»
«Οι ευχές μου και η αγάπη μου στην πατρίδα μου και στο ωραιότερο μέρος του πλανήτη!».
Η καλλιτέχνιδα Χρύσα Σιγάλα μετέφερε την αισιοδοξία της ότι «το νησί μου και οι άνθρωποί του θα βγουν άλλη μια φορά αλώβητοι απ’ αυτήν την κακουχία» και πρόσθεσε ότι:
«Το νησί μου δεν είναι μόνο λεφτά και τουρίστες, είναι αυθεντικοί άνθρωποι και μεγάλη φυσική ομορφιά. Οσο για τους κακοπροαίρετους που εύχονται διάφορα αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα πω απλά ντροπή».
Βαρβάρα Κυριακάκη: «Προσέχετε τους εαυτούς σας»
Την αναστολή των προπονήσεων ανακοίνωσε χθες η Ακαδημία ποδοσφαίρου της Θύελλας Καμαρίου, εξαιτίας της μετακίνησης μεγάλου ποσοστού αθλητών εκτός νησιού.
Οπως ανακοινώσε και η υπεύθυνη των Ακαδημιών του Συλλόγου Βαρβάρα Κυριακάκη: «Ευχόμαστε σε όσους έμειναν πίσω, ψυχραιμία, υπομονή και σωστή πρόληψη και σε όσους έφυγαν με το καλό να ανταμώσουμε.
Μείνετε ασφαλείς όπου εσείς νιώθετε καλύτερα. Να προσέχετε τους εαυτούς σας».
Ιάκωβος Καραμολέγκος: «Υπομονή, όλα θα στρώσουν»
«Οσοι αγαπούν τη Σαντορίνη και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, οφείλουν να μην πάνε πουθενά. Τα πράγματα δεν είναι όσο τραγικά τα περιγράφουν τα κανάλια και οι καταστροφολόγοι likeοθήρες.
Μόνο τους επιστήμονες να ακούτε και όσους πονούν με ανιδιοτέλεια το νησί. Υπομονή κι όλα θα στρώσουν σύντομα» ήταν το σχόλιο του συγγραφέα Ιάκωβου Καραμολέγκου, ο οποίος πρόσθεσε στην «Π»:
«Οι σεισμοί είναι διαχειρίσιμης έντασης, μακάρι να πάνε έτσι».
Τουρίστες: Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
Οι συνεχείς σεισμοί τα τελευταία 24ωρα έχουν θορυβήσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους στη Σαντορίνη όσο και τους τουρίστες και τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει από το νησί πάνω από 11.000 άνθρωποι και 1.200 αυτοκίνητα.
Συγκεκριμένα 7.000 άτομα και 1.200 ΙΧ έχουν αναχωρήσει με τα πλοία, ενώ πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν φύγει αεροπορικώς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News