Ετοιμότητα για σεισμό: Η Πολιτική Προστασία Δυτικής Ελλάδας οργανώνεται για παν ενδεχόμενο

Τα σημεία συγκέντρωσης είναι υπαίθριοι χώροι, έχουν προσδιοριστεί προληπτικά και είναι σε γνώση των κατοίκων

Ετοιμότητα

Σε μία περίοδο, που το βλέμμα της κοινής γνώμης -πανελληνίως- είναι στραμμένο στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη των Κυκλάδων, και την ίδια ώρα -εξ ανάγκης- η κρατική μηχανή Πολιτικής Προστασίας οργανώνεται για παν ενδεχόμενο, η ανησυχία έχει ενσκήψει και στη Δυτική Ελλάδα, αφού ως γνωστόν, μαζί με τα Ιόνια νησιά, είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές, ενώ Πάτρα, Αίγιο και Κάτω Αχαΐα τα τελευταία 40 χρόνια έχουν χαρακτηριστεί, διαδοχικά, σεισμόπληκτες πόλεις.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Ένα τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη». Ο ελλαδικός χώρος έχει τρεις ζώνες: μία στα Ιόνια νησιά κι ένα τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, δίπλα στη Λευκάδα. Η περιοχή της Παλαίρου είναι σε προέκταση της Λευκάδας και των Ιονίων στο «κόκκινο».

Η Α’ Ζώνη εφάπτεται της ευρωασιατικής πλάκας, που δίνει κατά κανόνα πολύ μεγάλους σεισμούς και η υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα είναι στη Β΄ Ζώνη, στο «πορτοκαλί», που με το ιστορικό της περιοχής δίνει μικρότερες δονήσεις. Υπάρχει και μια περιοχή, στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και Ροδόπη, η οποία βρίσκεται στην Α’ ζώνη, που κατά κανόνα σύμφωνα με το ιστορικό πολύ λίγους ή πολύ μικρούς σεισμούς καταγράφει.

ΣΧΕΔΙΟ

Η «Πελοπόννησος» αναζήτησε τον επίσημο σχεδιασμό της Πολιτείας. Τι ακριβώς, δηλαδή, θα συμβεί αν ένας μεγάλος σεισμός χτυπήσει την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το επικαιροποιημένο Σχέδιο «Εγκέλαδος 2» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αυτό το Σχέδιο είναι αναλόγως εναρμονισμένο και εξειδικευμένο, σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης, σε περίπτωση που τα Ρίχτερ το απαιτήσουν, για την προστασία πρώτα και κύρια της ανθρώπινης ζωής κι έπειτα της περιουσίας και των δημοσίων υποδομών.
Αυτό το Σχέδιο χωρίζεται σε δύο μέρη:
1) Την πρόληψη, όσον αφορά στη συνήθη, αλλά και αυξημένη ετοιμότητα
2) Οταν έχουμε συμβάν και χρειάζεται αντιμετώπισή του και αρωγή, σε δεύτερη φάση. Ο όρος «συμβάν» εννοείται πως ενέχει επαπειλούμενο κίνδυνο σεισμικού φαινομένου.
Αρα, το Σχέδιο ενεργοποιείται στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ενεργειών και κάθε ημέρα, εφόσον απαιτηθεί, επικαιροποιείται.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ειδικά στον τομέα της πρόληψης, οι ενέργειες που έχουν γίνει -σε επίπεδο Αχαΐας- είναι σχολαστικοί προσεισμικοί έλεγχοι, σε δημόσια κτίρια κ.λπ., αρμοδιότητας είτε της Περιφέρειας, είτε των κατά τόπους δήμων της περιοχής.
> Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας κάθε χρόνο είναι υποχρεωτικό να συνέρχεται με θέμα τα έργα και τις δράσεις αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων.
> Το Αποθηκευτικό Κέντρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας ενεργοποιείται, αφού διαθέτει σκηνές κι όλα τα είδη, τα οποία χρειάζεται να διατεθούν σε μια έκτακτη ανάγκη.
> Το Μνημόνιο Ενεργειών με ιδιωτικούς φορείς, που αφορά σε μηχανήματα τα οποία θα πρέπει διατεθούν, σε μια έκτακτη κατάσταση.
> Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, καλούνται ν’ αναλάβουν τον ρόλο τους.
> Η Διεύθυνση Υγείας θα ελέγξει το νερό κι οτιδήποτε άλλο.
> Τα Εργοτάξια τίθενται σε δράση, αφού τα μηχανήματα έργου θα «επιστρατευτούν», όπως και συναφείς Υπηρεσίες, ανάλογα με το συμβάν.
> Το Προσωπικό της ΠΔΕ τίθεται σε εγρήγορση και αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σεισμικού φαινομένου, την ώρα που εξελίσσεται και κατόπιν, να κάνει διαχείριση των συνεπειών, αλλά σε δεύτερη φάση.
Η «Π» ρώτησε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκο Γυφτάκη, πόσο εφικτή είναι η πιστή εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου, με δεδομένη υποστελέχωση των Υπηρεσιών, αλλά και τις ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Και απάντησε:
«Η υποστελέχωση είναι υπαρκτή, όμως τα φυσικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές (σεισμός, δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις κ.λπ.) απαιτούν σχεδιασμό, προπαρασκευαστικές ενέργειες, τις οποίες εμείς τις έχουμε κάνει. Ομως είναι “ρευστά φαινόμενα” και δεν έχουν ακριβείς συντεταγμένες. Νομίζω πως είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και το παρελθόν το έχει δείξει. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε ανταποκριθεί μαζί με την Πολιτική Προστασία των δήμων, την Πυροσβεστική, την 6η ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ Πάτρας, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους Εθελοντές και βεβαίως οι Υπηρεσίες Υγείας (ΕΚΑΒ, νοσοκομεία κ.λπ.). Με τη συμμετοχή όλων λαμβάνουμε αποφάσεις, ώστε σε οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός να μπορούμε να έχουμε συντονισμένη δράση, ν’ ανταποκριθούμε, σε πρώτο χρόνο και να διαχειριστούμε το συμβάν όσο γίνεται καλύτερα».

ΕΚΚΕΝΩΣΗ
Σε τοπικό επίπεδο, ό,τι προπαρασκευαστικές ενέργειες απαιτούνται η Περιφέρεια ΔΕ τις έχει κάνει. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί άσκηση σεισμού, προκειμένου τα στελέχη της να είναι ενημερωμένα και βεβαίως να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, να επιλυθούν άμεσα, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει το οποιοδήποτε συμβάν, οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς τι θα πρέπει να κάνουν.

Η «Π» παρουσιάζει το τι προβλέπει το Σχέδιο Εκκένωσης περιοχών, σε περίπτωση σεισμού, ποιος έχει την ευθύνη ορισμού σημείων συγκέντρωσης των πολιτών και ποιος δίνει την εντολή.
Στο Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών της Περιφέρειας, για έκτακτες ανάγκες, προληπτικά αναφέρονται σημεία συγκέντρωσης, που έχουν προσδιοριστεί με ευθύνη των δήμων. Τα σημεία είναι ανοικτοί και υπαίθριοι χώροι κι έχουν οριστεί προληπτικά σε κάθε Τοπική Κοινότητα, ώστε να είναι σε γνώση των κατοίκων. Συνήθως πρόκειται για εκκλησίες, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα που διαθέτουν προαύλια. Εξειδικευμένα για τους σεισμούς χρειάζεται, άλλωστε, αρκετός ανοικτός χώρος, ώστε ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί ν’ απέχει από το ύψος των κτιρίων, τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εισηγείται την ανάγκη εκκένωσης μιας περιοχής και εφαρμόζεται από τον εκάστοτε δήμαρχο, εφόσον πρόκειται για συγκεκριμένη περιοχή. Εάν η καταστροφή είναι μεγάλη και ταυτόχρονα εμπλέκονται δύο δήμοι, τότε είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

– Η Αχαΐα είναι «συνηθισμένη» στους σεισμούς, χωρίς ίχνος κινδυνολογίας, η Περιφέρεια είναι έτοιμη; ρωτήσαμε τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Νίκο Γυφτάκη, ο οποίος ανέφερε:
«Θα πρότεινα σε όλους να επισκεφθούν το site της Περιφέρειας, στις Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, για να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν προληπτικά ή κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου φαινομένου. Ολοι οι πολίτες να γνωρίζουν τους τριψήφιους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (100, 199, 112, 166) και να το μάθουν και στα παιδιά τους, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν, εάν κι εφόσον χρειαστεί. Επίσης κάθε πολίτης να έχει ένα ‘’μίνι σχέδιο’’ στο σπίτι του, στη δουλειά του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για το τι θα κάνει. Νομίζω ένας φακός, ένα ραδιόφωνο και είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα. Επίσης να γνωρίζουν, ακριβώς, πού θα πάνε εάν καταστεί αναγκαίο. Η ανησυχία, ο φόβος είναι εχθροί σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις και το κυριότερο δεν χρειάζεται πανικός. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και παρεμβαίνει είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά. Οτιδήποτε και εάν συμβεί είμαστε έτοιμοι όλο το επιτελείο σε πρώτο χρόνο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης

 Θάνατος-γρίφος Βασίλη Καλογήρου: Παραίτηση ιατροδικαστή, πιέσεις και νέα στοιχεία

Πάτρα: Ενιαίο τελικά μέτωπο για τα Τέμπη – Το Εργατικό Κέντρο δίνει το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση

Ο Ιάσων Φωτήλας έκρουσε το καμπανάκι για το Δήμο Πατρέων: Τρία χρόνια στα αζήτητα 4.2 εκ. ευρώ για το Καρναβάλι

Καλάβρυτα: Δυσφήμηση για τον Οδοντωτό, ξέμεινε με 130 μαθητές σχολείων της Καλαμάτας – Στην «Π» ο διευθυντής του Γυμνασίου

Στα «δόντια» της κακοκαιρίας Coral η χώρα: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε πολλές περιοχές

Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ – κυβερνήτη Μέιν για τους διεμφυλικούς αθλητές: «Θα τα πούμε στο δικαστήριο» ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Βοήθεια, χάσαμε τον φίλο μας…» – Μαρτυρία στην «Π» για επίθεση Ρομά σε ανηλίκους στην Εγλυκάδα

Μάχη μέχρι τέλους στις γερμανικές εκλογές: Κρίσιμο διακύβευμα για την Ευρώπη

Μυστήριο στη Ζάκυνθο: Τρία σενάρια για τη δολοφονία της 69χρονης συμβολαιογράφου, συνεχίζονται οι έρευνες