ΟΗΕ: Καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών από την «αστυνομία ηθών» του Αφγανιστάν
Ξεχωριστή θέση έχουν οι απαγορεύσεις κατά των γυναικών, που πλέον δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται δημόσια χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ενώ απαγορεύεται και η φωνή τους να ακούγεται σε δημόσιο χώρο

Η νέα έκθεση του ΟΗΕ, φέρνει στο φως καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών, ακόμα και κουρέων, από την «αστυνομία ηθών» του Αφγανιστάν, έξι μήνες μετά την εφαρμογή νόμων που ρυθμίζουν λεπτομερώς την καθημερινότητα των πολιτών στη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δεκάδες άνδρες συνελήφθησαν λόγω κουρέματος ή μήκους γενειάδας που δεν συμμορφώνονταν με τους «κανονισμούς», ενώ και οι ίδιοι οι κουρείς τιμωρήθηκαν για την παροχή «μη συμβατών» υπηρεσιών.
Η επιβολή των νέων κανόνων από το υπουργείο «Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Κακίας» άρχισε τον Αύγουστο του 2024 και περιλαμβάνει απαγορεύσεις που αγγίζουν πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής: από τη μουσική και τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς, μέχρι τα κουρέματα και τη συμμετοχή στις δημόσιες γιορτές, σύμφωνα με το AP.
Ξεχωριστή θέση έχουν οι απαγορεύσεις κατά των γυναικών, που πλέον δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται δημόσια χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ενώ απαγορεύεται και η φωνή τους να ακούγεται σε δημόσιο χώρο.
Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, οι αρχές επέβαλαν αυστηρή παρακολούθηση της συμμετοχής των ανδρών στις καθορισμένες προσευχές στα τεμένη, με αποτέλεσμα πολλοί να συλληφθούν απλώς επειδή δεν παρευρέθηκαν.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συλλήψεις γίνονται αυθαίρετα, χωρίς νομικές εγγυήσεις ή δικαστικές διαδικασίες, ενώ οι επιπτώσεις αφορούν εξίσου και τα δύο φύλα. Επιχειρηματίες μικρών επιχειρήσεων, όπως ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα, κομμωτήρια, ράφτες, διοργανωτές γάμων και εστιατόρια, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, οδηγούμενοι είτε σε σοβαρή μείωση εσόδων είτε σε πλήρη απώλεια εργασίας.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών επιδεινώνουν τη ήδη τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας. Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει πως η απαγόρευση στην εκπαίδευση και την εργασία των γυναικών ενδέχεται να κοστίζει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην αφγανική οικονομία.
Ωστόσο, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχούντζαντα, επιμένει στη σημασία της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου. Σε μήνυμά του ενόψει του εορτασμού του Εΐντ αλ-Φιτρ, τόνισε την ανάγκη για μια «κοινωνία απαλλαγμένη από τη διαφθορά και τις κακές ηθικές πρακτικές», υποστηρίζοντας πως στόχος είναι να προστατευτούν οι μελλοντικές γενιές.
Πάνω από 3.300 επιθεωρητές –στην πλειονότητά τους άνδρες– έχουν αναλάβει την εφαρμογή των νέων κανόνων και την «εκπαίδευση» του πληθυσμού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σαΐφ ουρ Ραχμάν Κάιμπερ, υπερασπίστηκε το έργο της υπηρεσίας, δηλώνοντας πως υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και «εφαρμόζει τις θεϊκές εντολές», απορρίπτοντας κάθε κατηγορία ως «προσπάθεια δυσφήμισης ή διασποράς ψευδών φημών».
Διαβάστε επίσης
ΒΙΝΤΕΟ η στιγμή τροχαίου με εγκατάλειψη δικυκλιστών στα Σαγέικα, αναζητείται οδηγός
Ενας νεκρός και 5 τραυματίες σε τροχαίο στην Εύβοια ΦΩΤΟ
Καιρός: Από τον παγετό στη ζέστη, πού θα βρέχει σήμερα – Ανοιξιάτικο το σκηνικό τη Μεγάλη Εβδομάδα
Aπό σήμερα Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, οι αλλαγές και παραδείγματα
Αγορά Αχαΐας: Λίγα και ακριβά τα αρνιά φέτος – Τι λένε κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι
Πάσχα 2025: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο, πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Οικονομία: Αλμα στις ασιατικές αγορές παρά την αύξηση των δασμών στο 125% για την Κίνα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News