Πάτρα: Σοκ 3,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς – Στους δημότες από το 2026 το τέλος ταφής

Έρχεται κλιμακωτή επιβάρυνση έως 150 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα καταλήγει σε ΧΥΤΑ ή για καύση – Ο νέος δημοτικός φόρος θα εισπράττεται μέσω δημοτικών τελών

Πάτρα Ο Δήμος Πατρέων παράγει ετησίως 100.000 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων, μόνο ένα ποσοστό 8% ανακυκλώνεται

«Χαράτσι» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβαρύνει τους Πατρινούς από τις αρχές του 2026, η ένταξη του περιβόητου τέλους ταφής απορριμμάτων στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα το τέλος καταβάλλεται από τους φορείς διαχείρισης και πολλοί δήμοι, όπως της Πάτρας, δεν είχαν μεταβιβάσει το κόστος στους δημότες, κρατώντας τα τέλη σταθερά. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, με την οποία αλλάζει ο «εισπράκτορας» του «τέλους ταφής» απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, το τέλος θα έχει ανταποδοτικότητα κατά 85% στους ΟΤΑ για έργα ανακύκλωσης και 15% για έργα αποκατάστασης χωματερών.

Η τροπολογία αλλάζει και το κλιμακωτό ύψος του «τέλους ταφής» ανά έτος. Ενώ η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει «τέλος ταφής» σε 45 ευρώ/τόνο από 1η/1/2026, η τροπολογία προτείνει από την αρχή του νέου έτους:

– 35 ευρώ/τόνο για δήμους που εξυπηρετούνται από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που είναι ήδη σε λειτουργία.

– 37,5 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που είναι υπό κατασκευή και έχει κατακυρωθεί σε οριστικό ανάδοχο.

– 40 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ που έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

– 42,5 ευρώ/τόνο για δήμους που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ για την οποία απλά έχει δημοσιευθεί ο διαγωνισμός.

Η Πάτρα περιλαμβάνεται στη δεύτερη κατηγορία ΟΤΑ που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπό κατασκευή και η οποία έχει κατακυρωθεί σε οριστικό ανάδοχο. Οπότε οι δημότες θα επιβαρυνθούν για το 2026 με πρόσθετα τέλη ταφής 37,5 ευρώ/τόνο για τις ποσότητες των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο Δήμος Πατρέων παράγει ετησίως 100.000 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων, μόνο ένα ποσοστό 8% ανακυκλώνεται, τότε προκύπτει ένα συνολικό ποσό επιβάρυνσης ύψους 3.450.000 ευρώ τον χρόνο, που θα μετακυλιστεί αναγκαστικά στους λογαριασμούς των δημοτών, μέσω των ανταποδοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το τέλος ταφής όμως δεν θα μείνει σταθερό. Προβλέπεται η αναπροσαρμογή του προς τα πάνω κάθε χρόνο και το 2027 θα αυξηθεί για την Πάτρα στα 55 ευρώ/τόνο, ή 5 εκατ. ευρώ συνολικά.

Πάτρα

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Θεωρητικά η Πάτρα θα εξυπηρετείται από το 2027, από την ΜΕΑ Φλόκα, ωστόσο, για να μειώσει την τελική επιβάρυνση, θα πρέπει να αυξήσει τις ποσότητες απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.

Το σενάριο γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό, καθώς ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έχει αναφέρει ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για τέλη διαχείρισης απορριμμάτων ακόμα και 150 ευρώ ανά τόνο, όταν θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας και κάποιοι δήμοι θα χρησιμοποιούν ακόμα τη μέθοδο της ταφής σε ΧΥΤΑ.

Στην Αχαΐα, ο ΣΥΔΙΣΑ χρεώνει σήμερα τους δήμους με 13 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων για την ταφή τους στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Οταν όμως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας, το κόστος για αυτά τα απορρίμματα θα ανέλθει στα 60 ευρώ ανά τόνο και αν προστεθεί και το τέλος ταφής, τότε θα φτάσουμε στα 95 ευρώ ανά τόνο, ενώ μαζί με την καύση το κόστος θα αυξηθεί περισσότερο, δηλαδή στα 150 ευρώ ανά τόνο.