Ελιές και ελαιόλαδο στην “πρέσα” των αμερικανικών δασμών: Στάση αναμονής για τις εξαγωγές

Στο στόχαστρο της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ μπαίνουν οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς και τυποποιημένου ελαιόλαδου, προκαλώντας ανησυχία στους εξαγωγικούς φορείς για τις επιπτώσεις στους δύο δυναμικούς αυτούς κλάδους της ελληνικής αγροδιατροφής.

Ελιές

Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και ανακοινώθηκε προσωρινή αναστολή ισχύος για 90 ημέρες και μόνο για επιλεγμένες χώρες, η αβεβαιότητα ήδη επηρεάζει τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Η επιτραπέζια ελιά παραμένει βασικός πυλώνας των ελληνικών εξαγωγών, με 30% της συνολικής παραγωγής (αξίας 214 εκατ. ευρώ) να κατευθύνεται στις ΗΠΑ – την ισχυρότερη εξαγωγική αγορά. Ακολουθούν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, κάνει λόγο για μια «πρωτόγνωρη κατάσταση», τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι εμπορικοί φραγμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά-ρεκόρ. «Η εξάρτηση από την αγορά των ΗΠΑ δεν είναι εύκολο να αντισταθμιστεί άμεσα. Πρόκειται για σχέση που έχει χτιστεί επί δεκαετίες», σημειώνει.

Η ΠΕΜΕΤΕ εξετάζει εναλλακτικές διεξόδους, με την ασιατική ήπειρο να προβάλλει ως πιθανή αγορά-στόχος. Παράλληλα, ζητά διπλωματική κινητοποίηση και κρατική στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. «Οι ΗΠΑ είχαν εξαιρέσει τις ελληνικές ελιές από δασμούς επί Τραμπ – γιατί να μη γίνει το ίδιο και τώρα;», διερωτάται ο κ. Ζούκας.

Όσο για την οικονομική ενίσχυση, υπενθυμίζει πως χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ήδη λάβει μέτρα, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε δηλώσεις στήριξης, χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι στιγμής.

Ανησυχία και για το ελαιόλαδο

Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στον κλάδο του τυποποιημένου ελαιόλαδου, με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να φτάνουν τα 60-70 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Μητράκος, σημειώνει ότι η επιβάρυνση πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, σε σχέση με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και η Τυνησία, που εξάγουν με δασμούς μόλις 10%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την πτώση της διεθνούς τιμής του ελαιόλαδου, που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Βατικανό: Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, πλήθος πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Η Πατρινή γιατρός μιλά για το σοκαριστικό τροχαίο με τον Προαστιακό

Πάτρα: Στα σκαριά διαγωνισμός για τη νέα μαρίνα, δύναται να φιλοξενεί 212 γιοτ

Ο καιρός σήμερα 21/4, οι καιρικές συνθήκες για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Εθνική Πόλο γυναικών: Στην Αθήνα οι πρωταθλήτριες κόσμου, ανάμεσα τους και η Πατρινή Ντένια Κουρέτα

Τα «χρυσά» καλαμαράκια της Μυκόνου, η απόδειξη που ζαλίζει!

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από 22 έως 25 Απριλίου

ΗΠΑ: Προσχέδιο Τραμπ για αναδιοργάνωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απόδραση από τα κρατητήρια Αγρινίου: Εξαφανίστηκαν δύο νεαροί Ρομά που διέρρηξαν το ATM

Τραγωδία στο Βαρθολομιό: Νεκρός 27χρονος δικυκλιστής

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρός τραυματισμός 28χρονου από κροτίδα στη Ματαράγκα, κίνδυνος ακρωτηριασμού