Ελλάδα: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων πρώτου μνημονίου – Μήνυμα σταθερότητας στις αγορές

Με κεντρικό μήνυμα τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της σταθερότητας, η Ελλάδα ανακοινώνει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, σε μια κίνηση που ενισχύει την εικόνα της στις διεθνείς αγορές.

Ελλάδα

Μήνυμα σταθερότητας και δημοσιονομικής υπευθυνότητας στέλνει η Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με επίκεντρο την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου. Την ανακοίνωση έκανε χθες (25.4.2025) από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική μείωσης του δημοσίου χρέους και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιστροφής μέρους των δημοσιονομικών κερδών στην κοινωνία, όπως με το κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αύξησης των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, η ελληνική κυβέρνηση χαράζει οικονομική πολιτική με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 διαμορφώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο.

Το πρώτο μνημόνιο του 2010 είχε οδηγήσει σε δανεισμό 52,8 δισ. ευρώ. Σήμερα, το ποσό αυτό έχει περιοριστεί στα 31 δισ. ευρώ, ενώ μετά την καταβολή 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2025 θα μειωθεί περαιτέρω στα 26 δισ. ευρώ. Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν ήδη αποπληρωθεί τρία χρόνια νωρίτερα, και σημείωσε ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου αποτελεί πλέον ρεαλιστικό στόχο.

Το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και περιλαμβάνει την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν μεταξύ 2033 και 2041. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αποπληρωμές δανείων από το EFSF (141,8 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2056) και το ESM (86 δισ. ευρώ με αποπληρωμή έως το 2060).

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιτάχυνση της μείωσης του χρέους, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, θα επιτρέψει τη γρηγορότερη ανακούφιση της κοινωνίας και τη δημιουργία νέων δημοσιονομικών εφεδρειών. Σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, από 163,9% το 2023, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση.