Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τι είναι ο προσωπικός αριθμός, πως «αλλάξει» η καθημερινότητα πολιτών

Τέλος στα ψέματα για την ηλικία στα social media, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ψηφιακής

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιχειρεί να διαμορφώσει νέο ψηφιακό τοπιό για παιδιά, γονείςα αλλα γενικά όλους του πολίτες.

Από τον προσωπικό αριθμό που υπόσχεται τέλος στην ταλαιπωρία, μέχρι την εφαρμογή Kids Wallet που βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση των social media από ανήλικους, ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στον ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Με αφορμή την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων, ο υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο Kids Wallet, μία νέα εφαρμογή που έχει στόχο να προσφέρει γονικό έλεγχο και ταυτοποίηση ηλικίας στα παιδιά που χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες. Όπως τόνισε, «δεν είναι λογικό ένα παιδί να χρησιμοποιεί 4 και 5 ώρες το κινητό του βλέποντας παθητικά βίντεο στα social media».

Το Kids Wallet θα επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τη χρήση συγκεκριμένων πλατφορμών, ενώ θα αποτελεί και το πρώτο ευρωπαϊκό εργαλείο που μπορεί να επαληθεύει την πραγματική ηλικία του παιδιού, βάσει του Μητρώου Πολιτών. «Πλέον οι πλατφόρμες δεν θα μπορούν να λένε ότι δεν γνωρίζουν την ηλικία των χρηστών. Η Ελλάδα είναι ήδη στην πρώτη πιλοτική ομάδα της Ευρώπης για τη συμφωνία με τις μεγάλες εταιρείες», σημείωσε ο υπουργός.

Μία ακόμη καινοτομία είναι η ενσωμάτωση της ψηφιακής ταυτότητας των παιδιών στο Wallet, κάτι που επιτρέπει την επίδειξη ταυτότητας σε αγορές προϊόντων όπως καπνικά και αλκοολούχα, τόσο online όσο και σε φυσικά σημεία πώλησης. «Κανένα παιδί δεν κουβαλάει την ταυτότητά του. Τώρα όμως μπορεί να την έχει ψηφιακά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη νέα κουλτούρα ψηφιακής ενηλικίωσης, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι το όριο ηλικίας για μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο ορίζεται πλέον στα 15 έτη. Μέχρι τότε, όπως είπε, «οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πλοηγούνται με ασφάλεια σε έναν καινούριο, ψηφιακό και μερικές φορές επικίνδυνο κόσμο».

Σχετικά με τη νέα διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο υπουργός σημείωσε πως για πρώτη φορά οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής μέσω ερωτηματολογίων που θα αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας. Η αξιολόγηση αυτή δεν θα είναι εφάπαξ αλλά συνεχής, ώστε να εντοπίζονται και να διορθώνονται στοχευμένα τα προβλήματα. Αντίστοιχη πλατφόρμα αξιολόγησης θα υιοθετήσει και το Υπουργείο Υγείας για όσους έχουν λάβει υπηρεσίες νοσηλείας.

Τέλος, για τον προσωπικό αριθμό, ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του ψηφιακού κράτους, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ίσως σήμερα κιόλας δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. «Θέλουμε να δώσουμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών με πολλαπλούς αριθμούς. Αν ξεκινούσαμε από την αρχή, θα είχαμε μόνο έναν. Ήρθε η ώρα να διορθώσουμε μια ψηφιακή ανορθογραφία», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτες συμπεριφορές από εκπαιδευτικό στέλεχος της Αχαΐας: Μαθητές γονατίζουν με εντολή της γυμνασιάρχου

Καιρός: Ζεστός Μάης με σκόνη και τοπικές μπόρες – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο, η πρόγνωση για την Πάτρα

Επίθεση κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη: Τραυματισμός εργαζόμενης και επίθεση σε λεωφορείο ΒΙΝΤΕΟ

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας

Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών

Πατρών-Πύργου: Μειώθηκαν στο μισό τα θανατηφόρα τροχαία – Τα κολονάκια σώζουν ζωές