Ακρόαση ή ανάγνωση ειδήσεων; Η διαφορά που επηρεάζει την αντίληψή μας
Σε μια εποχή που η αξιοπιστία των ειδήσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, η μελέτη αυτή υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο τι διαβάζουμε ή ακούμε, αλλά και πώς το κάνουμε.

Στην εποχή της πληθώρας ειδησεογραφικού υλικού και της παραπληροφόρησης, ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε τις ειδήσεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντίληψή μας.
Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η ακρόαση ειδήσεων ενισχύει τις αρνητικές εντυπώσεις και μειώνει την κατανόηση
Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια αποκαλύπτει ότι η ακρόαση ειδήσεων, σε σχέση με την ανάγνωσή τους, συχνά περιορίζει την κατανόηση και εντείνει την αρνητική αντίδραση απέναντι στο περιεχόμενο.
Η καθηγήτρια Shiri Melumad και η ομάδα της διαπίστωσαν πως όσοι ακούνε ειδησεογραφικά podcasts ή audio άρθρα κατανοούν λιγότερο διεξοδικά το θέμα και τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις αρνητικές πτυχές. Σε ένα πείραμα, όταν οι συμμετέχοντες άκουσαν ένα άρθρο για ένα συστατικό σαμπουάν, απέδωσαν στο προϊόν μεγαλύτερη τοξικότητα και ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να το χρησιμοποιήσουν ή να το συστήσουν σε άλλους, σε σύγκριση με όσους το διάβασαν.
Αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με την «προδιάθεση αρνητικότητας», την τάση του εγκεφάλου να εστιάζει περισσότερο σε αρνητικές λέξεις και πληροφορίες όπως «κίνδυνος» ή «νεκρός», παραβλέποντας τις θετικές όψεις. Η ανάγνωση επιτρέπει στον αναγνώστη να ελέγξει τον ρυθμό της πληροφορίας, να σταματήσει και να επανεξετάσει δύσκολα σημεία, ενώ η ακρόαση απαιτεί γρήγορη επεξεργασία χωρίς τη δυνατότητα επανάληψης, κάτι που δυσκολεύει την πλήρη κατανόηση.
Επιπλέον, όταν ακούμε ειδήσεις ενώ κάνουμε άλλες δραστηριότητες, όπως οδήγηση ή μαγείρεμα, η προσοχή μας αποσπάται πιο εύκολα, επιτείνοντας την αρνητική εστίαση. Η αύξηση του audio streaming και των podcasts μπορεί να ενισχύσει αυτήν την τάση, καθιστώντας τους ακροατές πιο ευάλωτους σε παραπληροφόρηση και αρνητικά προκατειλημμένες ερμηνείες.
Σε μια εποχή που η αξιοπιστία των ειδήσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, η μελέτη αυτή υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο τι διαβάζουμε ή ακούμε, αλλά και πώς το κάνουμε.
Πηγή: The Wall Street Journal
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News