Κύμα καύσωνα «ψήνει» τη Δυτική Ευρώπη: Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι, σε επιφυλακή Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία

Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την ήπειρο

Κύμα καύσωνα «ψήνει» τη Δυτική Ευρώπη: Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι, σε επιφυλακή Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία

Σε κόκκινο συναγερμό για ακραίο καύσωνα τέθηκαν δεκαέξι διαμερίσματα στη Γαλλία, μεταξύ αυτών και η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 41°C αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τη Météo-France, που προειδοποιεί για ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κόκκινος συναγερμός αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης για κινδύνους στη δημόσια υγεία, επιτρέποντας στις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς σε δραστηριότητες και να θέσουν σε εφαρμογή ειδικά μέτρα προστασίας. Είναι η πρώτη φορά από το 2020 που η περιφέρεια του Παρισιού τίθεται σε αυτό το καθεστώς.

Το κύμα καύσωνα χαρακτηρίζεται από την ασυνήθιστη χρονική πρόωρη εμφάνισή του, τη διάρκειά του και τη γεωγραφική του έκταση. Οι νύχτες παραμένουν εξίσου αποπνικτικές, με θερμοκρασίες που δεν πέφτουν κάτω από τους 24°C.

Ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία

Η Météo-France επιβεβαίωσε ότι η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ήταν η θερμότερη νύχτα Ιουνίου που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με εθνικό μέσο όρο 20,2°C, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 20,1°C του 2019. Η Δευτέρα κατέγραψε επίσης τη θερμότερη ημέρα Ιουνίου με μέσο θερμικό δείκτη 28°C.

Εξήντα οκτώ από τα 101 διαμερίσματα της Γαλλίας βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ μόνο οι βόρειες περιοχές κοντά στη Μάγχη διατηρούν θερμοκρασίες κάτω των 34°C.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή Οντ, καταστρέφοντας περίπου 4.000 στρέμματα και οδηγώντας στην εκκένωση ενός μοναστηριού και μιας κατασκήνωσης.

Σε επιφυλακή ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη

Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης ιστορικό Ιούνιο, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 43,7°C στο Ελ Γρανάδο και 42°C στη Σεβίλλη, όπου διεξάγεται διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προειδοποιεί ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Στην Ιταλία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κόκκινους συναγερμούς σε 16 πόλεις, περιλαμβανομένων της Ρώμης και του Μιλάνου, ενώ η Λομβαρδία σχεδιάζει την αναστολή εργασιών σε εξωτερικούς χώρους τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Στη Γερμανία, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 34°C σε πολλές περιοχές, οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού, ενώ σε υψηλό συναγερμό βρίσκονται επίσης η Πορτογαλία και η Ολλανδία.

Κλιματική ανησυχία και ασυνήθιστα μοτίβα

«Βιώνουμε θερμοκρασίες που συνήθως παρατηρούνται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, και όχι στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, επικεφαλής για το Κλίμα στην υπηρεσία Copernicus της ΕΕ. Σε πολλές περιοχές, η θερμοκρασία είναι 5 έως 10 βαθμούς υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Από τους τουρίστες που ψάχνουν σκιά στο Κολοσσαίο μέχρι τους φιλάθλους στο Γουίμπλεντον, η Δυτική Ευρώπη κυριολεκτικά “ψήνεται”, αναδεικνύοντας την ανάγκη για καλύτερη προσαρμογή των υποδομών και μέτρων δημόσιας υγείας σε ένα ολοένα θερμότερο κλίμα.