Ενδόραμα: Η σύγχρονη ενδοκρινολογία παρουσιάζεται στην Πάτρα

Το διήμερο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από αύριο έως και την Κυριακή.

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου διακρίνονται οι Νειοκλής Γεωργόπουλος και Κώστας Μάρκου

Εχοντας στη διάθεσή της νέα και σύγχρονα όπλα, η ενδοκρινολογική ιατρική κοινότητα δίνει τη μάχη της, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και των άλλων παθήσεων που εξελίσσονται σε μάστιγα των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Ολα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες του διήμερου Πανελληνίου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «Ενδόραμα 2021», που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από αύριο έως και την Κυριακή.

Το «Ενδόραμα» που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με εμπνευστές τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας Απόστολο Βαγενάκη, τον ομότιμο καθηγητή Ενδοκρινολογίας Κώστα Μάρκου και τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Νεοκλή Γεωργόπουλο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ιατρικό κόσμο της χώρας. Τη διοργάνωση έχει η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνια Ενωση Ενδοκρινολόγων.

Οπως ανέφεραν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου οι καθηγητές, Κώστας Μάρκου και Νεοκλής Γεωργόπουλος, στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου θα συζητηθούν η αναγκαιότητα της γονιδιακής θεραπείας και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτήν, οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των αντλιών ινσουλίνης, τα καινούργια φάρμακα ακόμα και οι νέες ενδείξεις παλαιότερων φαρμάκων στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Το συνέδριο θα εστιάσει στα νεότερα επιτεύγματα και ιατρικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην επιστήμη της Ενδοκρινολογίας, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής τεχνολογίας με τη δράση καινούργιων φαρμάκων, στον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν νέες θεραπευτικές μέθοδοι και στα τελευταία κλινικά περιστατικά.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Επίσης, θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα της ενδοκρινολογίας, ζητήματα αναπαραγωγής, ακόμα και της ανεπάρκειας της βιταμίνης D που σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες το 60% του γυναικείου πληθυσμού της λεκάνης της Μεσογείου παρουσιάζει έλλειψη.

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ειδική αναφορά έγινε στη διάλεξη του διακεκριμένου ενδοκρινολόγου, Κωνσταντίνου Στρατάκη, που αφορά στο παρόν και το μέλλον της γονιδιακής θεραπείας με τον κ. Γεωργόπουλο να υπογραμμίζει: «Είναι τιμή για το Συνέδριό μας που θα μιλήσει ο κ. Στρατάκης και θα αναφερθεί στο τι είναι η γονιδιακή θεραπεία, ποια είναι τα προβλήματα που τη συνοδεύουν καθώς και τις εξελίξεις που υπάρχουν στον γενετικό τομέα. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση και να καλωσορίσουμε μεγάλους Ελληνες επιστήμονες που διακρίνονται παγκοσμίως για την υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση και έρευνα στις οποίες έχουν διακριθεί».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ

Αναλύοντας τις βασικές ενότητες του συνεδρίου, ο καθηγητής Κώστας Μάρκου υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια να καλυφθεί όλο το φάσμα της ενδοκρινολογίας.

Ειδικότερα έδωσε έμφαση στο Πολιτιστικό Ενδόραμα στου οποίου στον συντονισμό και την προετοιμασία συνέβαλε καθοριστικά η ιστορικός Ανδρομάχη Χρυσάφη. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σκέλος του συνεδρίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο του ιατρικού κόσμου αλλά και απλών πολιτών που σπεύδουν στο Συνεδριακό Κέντρο για να το παρακολουθήσουν.

Το φετινό θέμα του Πολιτιστικού Ενδοράματος είναι: «Το ’22 και οι πρόσφυγες από υγιεινής απόψεως» με ομιλητή τον καθηγητή Α. Λιάκο, καθώς κλείνουμε φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παράλληλα στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Ενδοράματος, θα λειτουργεί έκθεση του εικαστικού Ν. Γερασιμόπουλου αφιερωμένη στη γυναικεία φύση, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στον Σύλλογο «Αλμα Ζωής».

Οπως πάντα θα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διεξαχθεί ένα ασφαλές συνέδριο και εναρμονισμένο πλήρως με το υγειονομικό πρωτόκολλο.