Αχαΐα: Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο – Τι λένε έμποροι και καταστηματάρχες

Πλήρης σύγχυση επικρατεί στην αγορά, με τις πιθανές ημερομηνίες επαναλειτουργίας των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Κυβερνητικοί παράγοντες έδιναν μέχρι προχθές, δύο πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο από χθες τα πράγματα άλλαξαν πάλι.

Μετά την αισιοδοξία που έβγαζε προς τα έξω ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή το αργότερο στις 29 Μαρτίου με χρήση SMS στο 13032 και όχι με click away, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μετρίασε τις προσδοκίες, για άμεση επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι, με τα υψηλά νούμερα της πανδημίας, δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Λίγο αργότερα, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνιζε πως «όταν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».

ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Μετά από αυτό το «σκωτσέζικο ντους», ο Γιώργος Βαγενάς, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, δήλωσε στην «Π» ότι πλέον είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για την ακριβή ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου, δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε ότι σε κεντρικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των εμπόρων πιέζουν για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου, γιατί «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να περιμένει άλλο». 

Οι χειμερινές εκπτώσεις χάνονται οριστικά πλέον, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και το στοίχημα της αγοράς του Πάσχα. Επιπλέον, πολλοί έμποροι δεν έχουν τα οικονομικά αποθέματα για να κάνουν νέες προμήθειες, ενώ πολλές επιταγές που βρίσκονται σε αναστολή από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα αρχίσουν να «σκάνε» μέσα στην περίοδο των εορτών. 

Η ΟΕΣΠ, πρόσθεσε ο κ. Βαγενάς, θα πιέσει για άνοιγμα του λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατόν και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Μαζί με την εστίαση, μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «βρασμού»  μετά τον πολύμηνο περιορισμό. 

Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Στον κλάδο της εστίασης, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για μπαράζ «λουκέτων», τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά από ένα χρόνο ανύπαρκτου ή κατακόρυφα μειωμένου τζίρου. Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Στην Αχαΐα 2.198 επιχειρήσεις βρίσκονται σε στενό κλοιό, έχοντας απωλέσει κατά την διάρκεια του 2020, το 27% του τζίρου τους, ή ποσό 30 εκατ. ευρώ (από τα 110 εκ. στα 80 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται ότι περίπου 30.000 εργαζόμενοι και επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας στην Αχαΐα. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις, εάν αρθούν ή δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου, αναφέρει ότι, αν σήμερα γινόταν μια εκκαθάριση του κλάδου, το 80% των επιχειρήσεων στην Αχαΐα δεν θα ήταν σε θέση να επαναλειτουργήσει. Ολοι όμως οι επαγγελματίες της εστίασης, όταν θα έρθει η ώρα, θα ανεβάσουν ρολά, γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν.

Η νέα κατάσταση όμως, δεν θα είναι υγιής οικονομικά, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι σε λειτουργία, αλλά, θα παράγουν νέα χρέη. Για τον λόγο αυτό, η εστίαση ζητά να ανοίξει κατεπειγόντως από τον Απρίλιο, λέει ο Σπύρος Στεργίου, διότι όπως αποδείχθηκε, η μεγαλύτερη μετάδοση του κορονοϊού γίνεται μέσα στα σπίτια και στις παρέες.

«Το μοντέλο της απαγόρευσης απέτυχε παταγωδώς με τόσα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά. Ο κόσμος, είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί με καμία απαγόρευση γιατί έχει την ανάγκη κοινωνικοποίησης. Οπότε, θα ήταν πιο συνετό να επιτραπεί στην εστίαση να λειτουργήσει, έστω με πιο αυστηρούς όρους, γιατί η κινητικότητα θα είναι ελεγχόμενη», είπε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.