Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εκρήξεις στο Τσερνόμπιλ – Τέλος οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη αν παραδοθεί ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για μία ακόμα ημέρα, με το ΝΑΤΟ να ενισχύει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη

πόλεμο

Συνεχίζεται για μια ακόμα μέρα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και περιοχές να καταστρέφονται.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις του στην ανατολική του πτέρυγα στην Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες παγκόσμια για το τι θα γίνει εάν η Ρωσία «χτυπήσει» και προς τα εκεί.

Ρωσία: «Οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη θα σταματήσουν μόνον αν παραδοθεί»

Παρά την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλεί το ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στη στρατηγικής σημασίας πόλη θα σταματήσουν μόνον αν παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που την υπερασπίζονται, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι Πούτιν συμφώνησε να εξετάσει τα σχέδια για την εκκένωση αμάχων από την Μαριούπολη, όπου έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Αξιωματούχοι του Ελυζέ χαρακτήρισαν «καταστροφική» την κατάσταση στην πόλη, όπου ο ΟΗΕ υπολογίζει σε χιλιάδες τους νεκρούς αμάχους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και να φύγει από την πόλη αν το επιθυμεί. Θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που χρειάζονται».

 

Στόχος βομβαρδισμών κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα μια ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.

Ουκρανία: Φόβοι για έκρηξη πυρομαχικών στο Τσερνόμπιλ – Προειδοποιεί το Κίεβο

Προειδοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για τον κίνδυνο έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια.

«Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», τόνισε η Βερεστσούκ.

 

Μαριούπολη: «Με τη βία» στη Ρωσία προσωπικό και ασθενείς μαιευτηρίου

Μια κόλαση ζουν οι περίπου 160.000 άμαχοι, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη στην Ουκρανία, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

 

Ουκρανία: Βομβαρδίζονται από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας συνοικίες της Λουσιτσάνσκ

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε

Χτυπήθηκαν γραφεία της ΕΕ
Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία στη Μαριούπολη της Ουκρανίας χτυπήθηκε χτυπήθηκε από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, όπως έκανε γνωστό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, είπε Μπορέλ.

Μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη
Την ίδια ώρα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία προκαλεί επισιτιστική κρίση»
Παράλληλα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες Τρίτη πως προκάλεσε παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Ο Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Για την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, ο Νικολά ντε Ριβιέρ, προειδοποίησε πως «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει τον κίνδυνο λιμού απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου», με «τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι οι πρώτοι που πλήττονται». Ο Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως «η Ρωσία ασφαλώς θα προσπαθήσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν σε βάρος της αυτές που αποσταθεροποίησαν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

«Υστερία της Δύσης»
Ο Ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια πράγματι αντέτεινε ότι «οι αληθινοί λόγοι των σοβαρών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων δεν οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά μάλλον στην ανεξέλεγκτη υστερία των κυρώσεων της Δύσης» σε βάρος της Μόσχας.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, η Τζόις Εμσούγια, η σύρραξη στην Ουκρανία «απειλεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και (κρατών) στο Κέρας της Αφρικής».

«Οι χώρες αυτές ήδη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τη διατροφική ανασφάλεια, την τρωτότητα των οικονομιών τους, την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων, που θα πλήξουν σκληρά την τρέχουσα και τις επόμενες» περιόδους σποράς και συγκομιδής, ανέλυσε η Τανζανή.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), ο Ντέιβιντ Μπίζλι, όπως και η Γουέντι Σέρμαν, υπενθύμισαν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι «μεγάλοι παραγωγοί» σιτηρών, αντιπροσωπεύουν μαζί «το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75% των εξαγωγών ηλιελαίου».

Περίπου «το 50% των σιτηρών που αγοράζουμε προέρχεται από την Ουκρανία και τρέφαμε 125 εκατομμύρια ανθρώπους» χάρη σ’ αυτά πριν από τον πόλεμο, υπογράμμισε ο Μπίζλι, προειδοποιώντας εναντίον του «καταστροφικού» αντίκτυπου της συνεχιζόμενης σύρραξης στις επιχειρήσεις του ΠΕΠ.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι ελλείψεις τροφίμων και ζωοτροφών που προκαλεί ο πόλεμος. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει πολυμερής δέσμευση εναντίον των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών πρώτων υλών.

Ελλείψεις σιτηρών που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και λιμό εκφράζονται φόβοι πως θα ενσκήψουν στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Ασία. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές και η Νιγηρία –χώρες με μεγάλους πληθυσμούς– είναι ανάμεσα στα κράτη που κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.