Άραξος: Η Γερμανία «αιμοδότης» του τουρισμού… με μεγάλες απώλειες
Με «χαμηλές» πτήσεις ξεκίνησε η σεζόν στο αεροδρόμιο Αράξου λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μετά από δύο χρόνια περιορισμών στις διεθνείς αερομεταφορές τουριστών που έπληξαν σοβαρά την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, οι προοπτικές μιας σημαντικής ανάκαμψης από φέτος το καλοκαίρι είναι πλέον ορατές, με εξαίρεση τις περιοχές που στηρίζονταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο πόλεμος είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σοβαρό οικονομικό πλήγμα και μια από αυτές τις περιοχές είναι η Δυτική Ελλάδα, η οποία είχε ήδη χάσει τα δύο προηγούμενα χρόνια τη ρωσική τουριστική αγορά, λόγω απαγόρευσης πτήσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Από φέτος, χάνει και την ουκρανική όπως και αυτή της Λευκορωσίας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Στο πρόγραμμα πτήσεων του Ιουνίου στο αεροδρόμιο Αράξου, απουσιάζουν εντελώς οι παραπάνω χώρες και ούτε θα πρέπει να τις περιμένουμε αργότερα.
Όπως δήλωσε στην «Π» ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας, η κίνηση στο αεροδρόμιο ξεκίνησε δειλά – δειλά από τον Μάιο με μερικές πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο και αυτό τον μήνα έχουν προγραμματιστεί μόλις 50 πτήσεις από Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία, Λιθουανία, Πολωνία, Λετονία και Βουλγαρία, ενώ υπάρχει και μια transit πτήση από Τουρκία.
Φυσικά, για μια ακόμα χρονιά η αγορά της Γερμανίας παραμένει ο βασικός «αιμοδότης» των τοπικών ξενοδοχείων. Από χθες ξεκίνησαν οι αεροπορικές πτήσεις με 4 αεροσκάφη την ημέρα, από τα αεροδρόμια Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτης, Στουτγάρδης και Ανόβερο.
Επίσης, σημαντική παρουσία φαίνεται ότι θα έχει φέτος στην περιοχή και η τουριστική αγορά του Βελγίου, καθώς και από αυτή την χώρα έχουν προγραμματιστεί ημέρες με τετραπλές πτήσεις.
Ωστόσο, δυσάρεστο γεγονός είναι η απουσία της Γαλλίας για όλο τον Ιούνιο, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια από τις πρώτες τρεις αγορές άφιξης ξένων τουριστών στον Αραξο.
Ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας τόνισε ότι μετά το ναδίρ του 2020, όπου η κίνηση στο αεροδρόμιο Αράξου, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα με 30.000 τουρίστες, το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε το πρώτο σημάδι ανάκαμψης με 70.000 αφίξεις. Φέτος, η κίνηση αναμένεται να βρεθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, για να φτάσουμε στα επίπεδα ρεκόρ του 2018-19 με 180-190.000 τουρίστες, θα χρειαστεί ακόμα χρόνος και κυρίως, πολλή δουλειά από τους αρμόδιους παράγοντες του τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας.
Προφανώς, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να έχουν και τα τοπικά ξενοδοχεία, που οφείλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, ενώ οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να βελτιώσουν τις βασικές υποδομές της περιοχής και την γενικότερη εικόνα της προς το εξωτερικό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News