Εκρήξεις στους Nord Stream: Οι κατηγορίες και η απάντηση της Μόσχας για «διεθνή τρομοκρατία με στόχο τη Ρωσία»
Στους κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας ειπώθηκε ότι δύτες ή ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο.
Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει γύρω από το ζήτημα των εκρήξεων στους Nord Stream 1 και 2, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας που μελετούν τα δεδομένα και κάνουν λόγο για ζημιές από εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στους σωλήνες των αγωγών στη Βαλτική. Το περιστατικό έχει προκαλέσει νέα «ενεργειακή» αναστάτωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρειάζονταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί για την πρόκληση της ζημιάς ενώ, με βάση τις πηγές που μίλησαν στο Spiegel, το αποτέλεσμα των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των σωλήνων είναι συγκρίσιμο με εκείνο των 500 κιλών ΤΝΤ. Στην εκτίμηση συμπεριλήφθηκαν τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.
Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις είναι ότι μόνο ένα κρατικός φορέας θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αρκεστεί μονάχα σε εικασίες σχετικά με το παρασκήνιο της διαρροής των αγωγών. Οι εικασίες ότι πίσω από τη δράση βρίσκεται η Ρωσία είναι πολλές, ωστόσο, η ηγεσία της χώρας χαρακτήρισε το περιστατικό ως «διεθνή τρομοκρατία» που στόχο έχει τη Ρωσία.
Στους κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας ειπώθηκε ότι δύτες ή ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για τον τύπο της έκρηξης κάτω από το νερό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσα ίχνη μπορούν να βρεθούν ακόμη.
Εντωμεταξύ, εξαιρετικά απίθανη θεωρείται, πλέον, για τους κύκλους ασφαλείας η επισκευή του αγωγού. Σύμφωνα με το Βερολίνο, με δεδομένο ότι οι κατεστραμμένοι σωλήνες είναι σήμερα γεμάτοι με θαλασσινό νερό, η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα. Όπως αναφέρεται, μόλις οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
CNN: Στην περιοχή ρωσικά πλοία πριν το περιστατικό
Την παρουσία πλοίων υποστήριξης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή που σημειώθηκαν διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream, οι οποίες πιθανόν προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις, παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN δύο αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από χώρες της Δύσης και άλλη μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, δήλωσαν οι πηγές, ωστόσο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές. Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη στη Βαλτική, λίγες ημέρες αφότου οι εκρήξεις φάνηκε να προκαλούν τρεις ξεχωριστές διαρροές στους δύο αγωγούς τη Δευτέρα. Ρωσικά πλοία επιχειρούν συνήθως στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.
«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζουν αρκετά συχνά τα αντανακλαστικά μας – τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».
Αλλά η παρουσία τους τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθεί να δημιουργεί περαιτέρω υποψίες για τη Ρωσία, η οποία έχει τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους ως ο μόνος παράγοντας στην περιοχή που πιστεύεται ότι έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να προκαλέσει σκόπιμη ζημιά στους αγωγούς.
Αναφορές ότι εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή
Το Λιμενικό Σώμα της Σουηδίας φέρεται να εντόπισε μια τέταρτη διαρροή στον αγωγό Nord Stream.
Ειδικότερα, η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλέστηκε το Λιμενικό, λέγοντας ότι εντόπισε τη διαρροή, αφού πρώτα δύο αγωγοί που διέρχονται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία υπέστησαν ζημιές σε τρία συνολικά σημεία τη Δευτέρα.
«Δύο από αυτές τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, όπως μεταδίδει το Sky News.
Οι άλλες δύο βρίσκονται στην ΑΟΖ της Δανίας.
Είτε η Ρωσία ήταν πίσω από τις εκρήξεις του Nord Stream είτε όχι, λίγα διακυβεύονταν
Ίσως να μην είναι ποτέ δυνατόν να προσδιοριστεί οριστικά αν οι υποθαλάσσιες εκρήξεις της Δευτέρας στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν έργο ρωσικού σαμποτάζ.
Όπως αναφέρει ο Guardian στην ηλεκτρονική του έκδοση τα περιστατικά έλαβαν χώρα κοντά -αλλά ακριβώς έξω- από τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων του Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, το είδος της διαβάθμισης που θα μπορούσε να αναμένεται από έναν κρατικό παράγοντα που έχει υπόψη του τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίθεση. Ένα υποβρύχιο με στόχο τους αγωγούς θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στα σχετικά ρηχά νερά της Βαλτικής, όπου τα βάθη σπάνια ξεπερνούν τα 100 μέτρα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά που να παραπέμπει σε υποβρύχια από τις χώρες που ερευνούν τα περιστατικά.
Ούτε η Βαλτική είναι η τοποθεσία όπου θα είχε νόημα να αναπτυχθούν υποβρύχια βαθέων υδάτων Losharik, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους για να κόψουν τα καλώδια επικοινωνίας που περνούν βαθιά κάτω από τον Ατλαντικό, όπου τα νερά έχουν μέσο βάθος περισσότερο από 3.500 μέτρα.
Μια βρετανική στρατιωτική πηγή υπέθεσε ότι οι νάρκες μπορεί να τοποθετήθηκαν διακριτικά από ένα «καμουφλαρισμένο» εμπορικό σκάφος και να πυροδοτήθηκαν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Αυτή θα ήταν μια επιχείρηση που θα έπρεπε να έχει αναληφθεί με κάποια προσοχή, αλλά όχι με ιδιαίτερα εξειδικευμένους στρατιωτικούς πόρους.
Αυτό το τελευταίο μέρος είναι εικασία και δυτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να τονίσουν την Τρίτη ότι οι εκρήξεις φαίνεται να έπληξαν περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ιδιοκτησίας.
Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας ανήκει κατά 51% στην Gazprom, τον ενεργειακό κολοσσό με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ενώ ο Nord Stream 2 ανήκει σε ελβετική θυγατρική της ίδιας εταιρείας. Κανένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα απαιτούσε, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής αντίδρασης του ΝΑΤΟ ή άλλων δυτικών δυνάμεων.
Αλλά το γεγονός παραμένει ότι δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί υπέστησαν ρήγμα μέσα σε ένα 24ωρο. Οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικοί: κάθε τμήμα του αγωγού Nord Stream 1, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, έχει ένα χαλύβδινο περίβλημα πάχους 27 έως 41 χιλιοστών, το οποίο με τη σειρά του περιβάλλεται από επικάλυψη σκυροδέματος 60 έως 110 χιλιοστών.
Μία από τις εκρήξεις μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, κάτι που οι Δανοί ειδικοί περιέγραψαν ως αντίστοιχο με (μία έκρηξη από) μια ισχυρή βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα εντελώς ασήμαντο περιστατικό, για τις συνέπειες του οποίου μίλησαν ενδεικτικά ανώτερα ρωσικά στελέχη την Τρίτη.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου». Ωστόσο, ο Nord Stream 2 δεν άνοιξε ποτέ και ο αρχικός αγωγός έκλεισε επ’ αόριστον για επισκευές στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι, ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι δεν υπήρχε αντίκτυπος στην ασφάλεια ήταν πιο πιστευτός σε πρώτη φάση.
Το επεισόδιο έχει κάποια ομοιότητα με μια σειρά περιστατικών που επηρέασαν πετρελαιοφόρα στον Κόλπο πριν από τρία χρόνια, προσεκτικά βαθμονομημένα για να προκαλέσουν ή να δημιουργήσουν φόβο – αλλά όχι για να προκαλέσουν βαθιά ζημιά. Σε μια περίπτωση, ναυτικές νάρκες είχαν τοποθετηθεί σε ένα δεξαμενόπλοιο με ιαπωνική σημαία, ανοίγοντας μια τρύπα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή.
Εάν η Ρωσία ήταν πίσω από τις εκρήξεις στον Nord Stream, οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν αναλάβει μια εκνευριστική επίδειξη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση διακυβεύονταν σχετικά λίγα πράγματα.
Δεδομένων των προβλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ιδέα ότι η Μόσχα θα τολμούσε να εντείνει τις προσπάθειές της στοχεύοντας δυτικούς υποθαλάσσιους αγωγούς και καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα και αλλού, παραμένει δύσκολα πιστευτή ιδέα.
Nord Stream: Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκλεισθεί την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.
Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι η συνεδρίαση του Σ.Α. θα συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.
Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.
Ύποπτες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους υποθαλάσσιους αγωγούς. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ξαναλειτουργήσει. Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν «δολιοφθορά», αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιον κατηγορούν.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την δολιοφθορά, αν αποδειχθεί πως ήταν τέτοια.
Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέει ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή αλλά τονίζει ότι οι κατηγορίες ορισμένων ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την υπόθεση είναι «ανόητες».
Μάλιστα, η Μόσχα ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.
Στα ύψη η αγωνία: Φόβοι ότι θα αχρηστευθεί πλήρως ο Nord Stream 1 μετά το σαμποτάζ – Ο λόγος
Παραμένει το μυστήριο για τις διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου -τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2- που διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, ένα περιστατικό που έχει αποδοθεί σε σαμποτάζ. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω δολιοφθορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο αγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης που πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μάλιστα, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στην Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Tagesspiegel.
Όπως γράφει, παράλληλα, η DW λόγω της ζημιάς είναι πιθανό οι αγωγοί να μην μπορούν να μεταφέρουν αέριο το χειμώνα. «Οι διαρροές δεν συμβαίνουν ξαφνικά. Συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, μια τέτοια ξαφνική μεγάλη διαρροή μπορεί να προέρχεται από ένα πλήγμα που κόβει τον σωλήνα» δηλώνει, με τη σειρά της, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Τζόαν Κορντίνερ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News