Αντεπίθεση από την Αθήνα και γκρίνια στην Λιβύη για την συμφωνία «κουρελόχαρτο» με την Τουρκία
Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές έχει προκληθεί σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης και σε καμία περίπτωση δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.
Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί η Ελλάδα έχοντας και την στήριξη των συμμάχων της απέναντι στη νέα ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές έχει προκληθεί σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης και σε καμία περίπτωση δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση αλλά και ότι παρατηρείται και εκνευρισμός στην Τουρκία από τις διεθνείς αντιδράσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.
Ο υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές.
Αναβρασμός στην Λιβύη
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα συγκρατεί την “απομάκρυνση” του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις – “παρατηρήσεις” όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε. Επίσης, ο Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.
Τονίζεται ακόμα η αναφορά της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της το βράδυ της Δευτέρας (03/10/2022), τόνιζε ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες είναι παράνομο και άκυρο και όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής “δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε”.
Και η Αίγυπτος επίσης, αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού “μνημονίου”.
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News