Αίγιο – Φραγκονικολόπουλος: «Αλλάζουν πολλά στον Δήμο Αιγιαλείας για τα αδέσποτα ζώα

Τι ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου .

Αίγιο

Στο ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, που έχει και σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις, αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Φραγκονικολόπουλος αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στο πώς ο Δήμος Αιγιαλείας, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, διαχειρίζεται την ευζωία περίπου 2.000 αδέσποτων σε όλη την έκταση του Δήμου μέσω οργανωμένων δράσεων (στειρώσεις, ορθοπεδικά και βασική κτηνιατρική περίθαλψη), μίλησε για την πρωτιά του Δήμου Αιγιαλείας σε αριθμό υιοθεσιών και σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας «Τα φιλαράκια», καθώς και για τον επερχόμενο διαγωνισμό φωτογραφίας δεσποζόμενων ζώων με τις 12 καλύτερες φωτογραφίες να αποτελούν το υλικό για την έκδοση ημερολογίου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Φιλοζωικού Συλλόγου.

«Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να βλέπω πως κάτι αλλάζει, περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να υιοθετήσουν παρά να αγοράσουν, πάνε στον κτηνίατρο για ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση, ενημερώνουν εάν κάποιο ζώο βρίσκεται σε ανάγκη, τηρούν τους κανόνες ευζωίας και έχουν πιο σωστή αντιμετώπιση προς τα ζώα. Σε κάθε μέρος της Αιγιάλειας, εισπράττουμε από τους πολίτες την αποδοχή για το έργο μας και δίνουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή. Όμως, τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους καθώς Δήμος και δημότες είμαστε μαζί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκονικολόπουλος.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

«Θα ήθελα να εσάς ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσω τους συμπολίτες μας για το σημαντικό έργο που έχει γίνει και γίνεται για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Ένα τόσο σοβαρό θέμα με κοινωνικές διαστάσεις που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τα αδέσποτα. Χωρίς να έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή και συνειδητοποίηση της σοβαρότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές έπαιξαν ρόλο με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων. Μέσα σε 3 χρόνια και μάλιστα σε χρόνια κορωνοϊού έχουμε αναβαθμίσει τη διαχείριση και έχουμε κάνει πράγματα που δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν.

Δεν είναι θέμα αδιαφορίας του Δήμου αλλά θέμα νομοθεσίας, η εικόνα που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα ελευθέρα μπροστά σε σπίτια, μαγαζιά, στο δρόμο. Ο νόμος απαγορεύει τον εγκλεισμό αδέσποτων ζώων. Επιτρέπεται η φροντίδα για την ευζωία τους και έπειτα επιστροφή στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκαν. Φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας σε όλη αυτή τη συνεχή προσπάθεια αλλά μαζί με τους δημότες, καταφέρνουμε να καλυτερεύει η κατάσταση με τα αδέσποτα. Όλοι μαζί καταφέραμε να είμαστε σε αυτή τη θέση. Δημότες και Δήμος πάνε μαζί.

Για πρώτη φορά λοιπόν έγιναν τα εξής:

1) Ημέρες υιοθεσιών σε συνεργασία με άλλους Δήμους της Ελλάδας για την προώθηση αδέσποτων του δήμου Αιγιάλειας.

Μάλιστα είμαστε ο πρώτος Δήμος με ρεκόρ υιοθεσιών συγκριτικά με άλλους Δήμους. Έχουμε συνεργαστεί με τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Αμαρουσίου, Αθηναίων, Γαλατσίου. Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο πραγματοποιούνται σχεδόν 2 φορές το μήνα ημέρες υιοθεσίας

2)Υποβολή φάκελου για εξοπλισμό μετατροπής βαν σε ασθενοφόρο για την μεταφορά αδέσποτων ζώων.

Η μεταφορά των ζώων απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι σοβαρό θέμα για την ασφάλεια των ανθρώπων που περισυλλέγουν τα ζώα για φροντίδα και των ιδίων των ζώων. Διεκδικούμε χρηματοδότηση 24.800 € από το «Φιλόδημος ΙΙ».

3) Υποβολή φακέλου για κατασκευή χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων. Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ Έχουμε βρει τον χώρο που πληροί της προδιαγραφές για την κατασκευή φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

4) Πλήρες κτηνιατρικό πρόγραμμα για την ευζωία των αδέσποτων (στειρώσεις, ορθοπεδικά και βασική κτηνιατρική περίθαλψη). Στειρώσεις, ηλεκτρονική σήμανση, αποπαρασιτώσεις, αντιλυσσικός εμβολιασμός και εμβολιασμός κουταβιών, ορθοπεδικά (χτυπημένα και εγκαταλελειμμένα σκυλιά). Έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 700 στειρώσεις με αποτέλεσμα στο μέλλον να έχουμε μεγάλη μείωση στα αδέσποτα.

5) Για πρώτη φορά φαρμακευτική προμήθεια για εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση αδέσποτων σκύλων του Δήμου Αιγιάλειας. Κάθε αδέσποτος σκύλος λαμβάνει την φαρμακευτική βοήθεια για καλύτερη ευζωία.

6) Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας “Τα Φιλαράκια “ με σκοπό την ομαλότερη διαχείριση των αδέσποτων. Η συνεργασία μας περιλαμβάνει τη φωτογράφηση αδέσποτων, την εύρεση υιοθεσιών και φιλοξενιών αδέσποτων, τη σίτιση, δράσεις φιλοζωικού χαρακτήρα, την καταγραφή σκυλιών, τα οποία χρειάζονται στείρωση, ενημέρωση για ζώα σε κίνδυνο και άρρωστα κλπ. Ειδικά, η προώθηση των κουταβιών και των ενηλίκων σκύλων και γατιών προς υιοθεσία η φιλοξενία γίνεται μέσω της μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φιλοζωικού και ημερών υιοθεσίας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ανάλογα με ό,τι έμαθαν από τις προηγούμενες γενιές. Πρέπει λοιπόν από μικρή ηλικία να τους εμφυσήσουμε την ζωοφιλική νοοτροπία, γι’ αυτό και σε συνεργασία με το φιλοζωικό, ερχόμαστε σε επαφή με νέα άτομα, είμαστε σε συζήτηση για μέρες υιοθεσίας σε σχολεία αλλά και ενημερώσεις σε σχολεία.

7) Επιχορήγηση φιλοζωικού συλλόγου

8) Πρόσληψη εκπαιδευτή για την περισυλλογή και αξιολόγηση των αδέσποτων
Ο εκπαιδευτής έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να αξιολογεί συμπεριφορές αδέσποτων ζώων και την επικινδυνότητά τους.

9) Πρόγραμμα για τη σίτιση ενηλίκων ζώων και κουταβιών
Διπλασιασμός σε προμήθειες τροφών για τα αδέσποτα. Ένα πολύ σημαντικό θέμα για την αποφυγή πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη φαγητού.

10) Όχημα αποκλειστικής χρήσης για την περισυλλογή, μεταφορά και φροντίδα αδέσποτων ζώων.

11) Εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου 50.000 αντιτύπων, σχετικά με την νομοθεσία περί υποχρεώσεων Δήμου για τα αδέσποτα και ιδιοκτητών για δεσποζόμενα.

12) Έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία για την ηλεκτρονική σήμανση και ύπαρξη ενημερωμένου από κτηνίατρο βιβλιάριο, αλλά και για περιστατικά και παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης.
Αυτό το χρόνο, θα υλοποιηθούν αρκετές δράσεις, οι οποίες λόγω κορωνοϊού ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν, οπότε εκεί ελπίζουμε να δούμε τους δημότες μας να συμμετέχουν, μαζί με τα σκυλάκια τους κιόλας, να ενημερωθούν και να συζητήσουμε.

Επόμενη δράση: Διαγωνισμός φωτογραφίας δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Αιγιάλειας. Οι 12 καλύτερες φωτογραφίες θα γεμίσουν το ημερολόγιο της νέας χρονιάς, το οποίο θα διατεθεί στο Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας προς πώληση σκοπό την οικονομική του ενίσχυση.

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να βλέπω πως κάτι αλλάζει, περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να υιοθετήσουν παρά να αγοράσουν, πάνε στον κτηνίατρο για ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση, ενημερώνουν εάν κάποιο ζώο βρίσκεται σε ανάγκη, τηρούν τους κανόνες ευζωίας και έχουν πιο σωστή αντιμετώπιση προς τα ζώα.

Πρέπει να γίνουμε και το παράδειγμα! Η ζωοφιλική μέριμνα της δημοτικής αρχής δεν είναι τυπική και νομικά επαρκής, είναι πραγματική, ώστε οι δημότες να δουν και να παραδειγματιστούν.
Σε κάθε μέρος της Αιγιάλειας, εισπράττουμε από τους πολίτες την αποδοχή για το έργο μας και δίνουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή. Όμως, τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους, καθώς όπως προείπα, Δήμος και δημότες είμαστε μαζί σε αυτό.