Πως Πατρινοί τρώνε «γκολ» από απατεώνες με φόντο το Μουντιάλ

Τα διαδικτυακά κόλπα, το χρηματικό έπαθλο, το εισιτήριο και το πακέτο φιλοξενίας που καταλήγουν σε απάτη.

απατεώνες

«Επίκαιροι» αποδεικνύντα  οι απατεώνες του διαδικτύου, οι οποίοι μετά τα «χτυπήματα» στην περιοχή, εξ αφορμής τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο ρεύμα ή της «επιστροφή φόρου», τώρα «ψαρεύουν πελάτες»… με φόντο τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, από τις 20 Νοεμβρίου, έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Κι ενώ το Μουντιάλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει, επιτήδειοι χρησιμοποιούν την μεγάλη διοργάνωση για να εξαπατήσουν κόσμο και κοσμάκη. Ηδη τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν φθάσει σε Πατρινούς, που τους κάνουν «θύματα», να πιστεύουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό έπαθλο ή ένα εισιτήριο ή ένα πακέτο φιλοξενίας για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου. Πρόθεσή τους είναι να τους πείσουν να δώσουν προσωπικά στοιχεία, χρήματα ή ακόμα και να «κατεβάσουν» στη συσκευή τους κακόβουλο λογισμικό, που «κλέβει» πληροφορίες.

ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΚΕΡΔΗ

Λένε, χαρακτηριστικά, πως το μόνο που χρειάζεται για να παραλάβουν τα «κέρδη» τους, είναι να συμπληρώσουν μερικά πεδία, σε κάποια φόρμα, και να δώσουν ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και αριθμό τηλεφώνου, για να διεκδικήσουν το βραβείο τους.

Κάποια στιγμή, «υπάλληλος» θα τους ενημερώσει ότι θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο φόρο ή κάποια τέλη. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων, οι απατεώνες θα έχουν πετύχει, αφού θα έχουν κλέψει τα χρήματα και προσωπικές πληροφορίες, είτε για να περάσουν στο επόμενο στάδιο της απάτης, είτε για να τις πουλήσουν σε άλλους.

ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΚΟΛΠΑ

Μια άλλη μορφή απάτης «phishing» περιλαμβάνει παραπλανητικές ιστοσελίδες, που είναι πανομοιότυπες με τις αυθεντικές. Σ’ αυτές τα θύματα μπορούν να οδηγηθούν επίσης μέσω κάποιου link, που θα λάβουν από μηνύματα spam, μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε φόρουμ συζητήσεων. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πιστά αντίγραφα νόμιμων ή όχι, το βασικό είναι πως προωθούνται με σκοπό την κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων, διαπιστευτηρίων σύνδεσης κι άλλων ευαίσθητων πληροφοριών ή ως τρόπος εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές των θυμάτων.