Αποκαλυπτικός στον «Peloponnisos FM» ο Χρήστος Μπούρας: Τα νέα σχέδια, ο Δήμος και ο βιολογικός θάνατος τμημάτων
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, φιλοξενούμενος στο στούντιο του «Peloponnisos FM» και στην εκπομπή «Ολα λέγονται» με τον Κωνσταντίνο Μάγνη και τη Μαρίνα Ριζογιάννη, άνοιξε όλα τα χαρτιά του.
Δύο νέες προτάσεις που αφορούν το Αστικό ΚΤΕΛ της Πάτρας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσε μέσω της «Π» και του «Peloponnisos FM» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Ο πρύτανης, φιλοξενούμενος στο στούντιο του «Peloponnisos FM» και στην εκπομπή «Ολα λέγονται» με τον Κωνσταντίνο Μάγνη και τη γράφουσα, άνοιξε όλα τα χαρτιά του, κάτι που συνηθίζει άλλωστε να κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Ειδικότερα απάντησε στα ερωτήματα αναδεικνύοντας τα εξής:
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»
«Το φεστιβάλ υποδοχής των φοιτητών ήταν κάτι που έλειπε. Ηδη άλλοι πρυτάνεις της χώρας επικοινωνούν μαζί μας και ζητάνε τις ιδέες μας. Εμείς ήδη ξεκινήσουμε τη διοργάνωση για την επόμενη χρονιά. Επομένως το βραβείο που μας απονεμήθηκε ως πρυτανική αρχή για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα τιμητικό. Επίσης, σημαντική ήταν και η βράβευση του κ. Καραμάνου . Γενικά, το Πανεπιστήμιό μας είχε έντονη παρουσία στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» και φάνηκε πόσο σημαντικός και δυναμικός είναι ο ρόλος του για την περιοχή. Ηταν μία αφορμή να συναντηθεί η πόλη, η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
«Εχω εμπειρία πολύ καλής συνεργασίας από τις περιφερειακές διοικήσεις των κυρίων Κατσιφάρα και Φαρμάκη. Τώρα όμως ήρθε η ώρα και το λέω πρώτη φορά αυτό, να γίνει ένα μεγάλο βήμα. Θα πρέπει να γίνει κι εδώ αυτό που έκαναν δύο περιφέρειες που πρωτοτυπούν, της Ηπείρου και της Κρήτης. Τι έκαναν; Είπαν ότι ένας άξονας του ΕΣΠΑ θα αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρέπει η διαχειριστική αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα διαθέσουν και στο δικό μας Πανεπιστήμιο. Εμείς έχουμε ετοιμάσει και θα δημοσιοποιηθεί άμεσα, έναν κατάλογο έργων ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού μας ώστε να μπορεί το Πανεπιστήμιό μας να είναι στην πρώτη γραμμή τα επόμενα χρόνια. Μία μεγάλη παρέμβαση στις εστίες, ανακαίνιση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων σε Πάτρα και Μεσολόγγι, ύδρευση στα τρία πανεπιστημιακά κάμπους και την αναμόρφωση του κόμβου στο Μεσολόγγι για την ασφαλή πρόσβαση στα τμήματά μας».
Η ΚΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Για λόγους που προσωπικά δεν καταλαβαίνω, η σχέση μας με τον Δήμο δεν είναι αυτή που θα ήθελε το Πανεπιστήμιο. Οταν ανέλαβα τον Σεπτέμβριο του 2020, επισκέφτηκαν τον κ. δήμαρχο και ζήτησα να υπάρχει μία καλή σχέση. Λυπάμαι που το λέω αυτό διότι επιδιώκουμε και επιθυμούμε την καλή σχέση. Είμαστε δύο μεγάλοι φορείς που συνυπάρχουμε στην ίδια πόλη και θα πρέπει και οι δύο να κάνουμε συναινέσεις και συγκλίσεις. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν ανήκει στις ολιγαρχίες ούτε πουθενά. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Ετσι πορεύεται, έτσι θα πορευτεί. Η δημοτική αρχή έπρεπε να ενσκήψει πιο στενά στα ζητήματα του πανεπιστημίου.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης με 4.000 εργαζομένους. Συνεισφέρουμε πάρα πολλά εκατομμύρια στην περιοχή. Δεν έχουμε αρνηθεί καμία πρόταση για συνεργασία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν ερευνητικά αποτελέσματα του πανεπιστημίου Πατρών για την ανάπτυξη της περιοχής. Από κει και πέρα, ο κάθε φορέας που δραστηριοποιείται στην περιοχή να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
«Ο ακαδημαϊκός χάρτης έγινε πραγματικότητα διότι σύμμαχος της πρυτανικής αρχής ήταν όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Φυσικά η πολιτική ηγεσία δέχτηκε τις εισηγήσεις μας κι έτσι προχωρήσαμε. Σε πολλά πανεπιστήμια γίνονται ανακατατάξεις και θα δείτε τι θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια στα πανεπιστήμια της χώρας. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα υπάρχει η σχολή που περιμένει τον βιολογικό θάνατο κάποιων τμημάτων και υπάρχει και η σχολή που δρα έγκαιρα και προλαμβάνει εξελίξεις. Εμείς ανήκουμε σε αυτή τη σχολή γι’ αυτό και σχεδιάσαμε τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Από κει και πέρα δεν γυρίζουμε την πλάτη στην περιφέρεια. Εχουμε κάνει πρόταση να δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η 8η σχολή του Πανεπιστημίου μας, ξενόγλωσση με δίδακτρα σε θέματα πολιτισμού και φιλοσοφίας. Εμείς ήδη το δουλεύουμε μαζί με άλλα έξι πανεπιστήμια και έχουμε τους πρώτους φοιτητές από την Κίνα σε ένα μεταπτυχιακό που συμμετέχει το Πανεπιστήμιό μας με τον κ. Παύλο Κόντο σε θέμα ελληνο – κινεζικού πολιτισμού.
Προσπαθούμε να αντιγράψουμε και να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο σαν την Αμερικάνικη Γεωπονική Σχολή στην Ηλεία. Στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στην χώρα, το Πανεπιστήμιό μας έχει βάλει απαιτητικά τη διεκδίκησή της και πρέπει και το πολιτικό σύστημα να το στηρίξει να δημιουργηθεί η 3η Κτηνιατρική Σχολή στη χώρα. Στους δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχουμε προτείνει να δημιουργήσουμε μεταπτυχιακά, οίνου αμπέλου και κρέατος. Περιμένουμε από τους δημάρχους να τα κουβεντιάσουμε. Μία συνεργασία δεν γίνεται εάν δεν θέλουν και οι τοπικοί φορείς».
Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΑΣ
Ο κ. Μπούρας, μέσω του σταθμού μας και της «Π», απεύθυνε έκκληση στον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ για την εφαρμογή ενός νέου δρομολογίου.
«Το πανεπιστήμιό μας έχει δύο κάμπους στα δύο άκρα της πόλης. Προτείνω κάτι το οποίο θα διευκολύνει και την πόλη. Σκεφτείτε τη λειτουργία μιας γραμμής εξπρές που ξεκινάει από το ύψος του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», σταματάει στον κόμβο του Κούκου, σταματάει στο Καρφούρ που είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από κει μέσω της περιμετρικής θα φτάνει στο Πανεπιστήμιο και θα τερματίζει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Παρακαλώ τον κ. Ρήγα να το δει θετικά και θα βοηθήσει και την πόλη και το Πανεπιστήμιο».
ΕΣΤΙΑ
«Σε επίπεδο σίτισης, ο αντιπρύτανης κ. Μαραγκός έλαβε μέτρα από τα Χριστούγεννα κι έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των φοιτητών μας. Σε επίπεδο στέγασης φτάσαμε να έχουμε άδεια δωμάτια. Αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει όλους τους φοιτητές και εξετάζουμε τους εκπρόθεσμους. Το σημαντικό για εμάς είναι η περιφέρεια και η πολιτεία να δώσουν χρήματα για να τις ανακαινίσουμε. Επίσης, μιλάω με δωρητές και ελπίζω να φτιάξουμε ένα μαγειρείο, ένα εστιατόριο το οποίο θα πάρει το όνομα του δωρητή».
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πάρα πολύ υψηλά στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Και η προηγούμενη πρυτανική αρχή εργάστηκε προς την κατεύθυνση αυτή ώστε το πανεπιστήμιό μας να είναι σταθερά τρίτο στη χώρα και ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών είναι ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών που είναι το πρώτο τμήμα πανελλαδικά που πήρε επαγγελματική αποκατάσταση από επαγγελματικό φορέα.
Κάνουμε θαύματα. Πόσοι όμως κατάλαβαν στην πόλη ότι το Πανεπιστήμιό μας είναι ανάμεσα στα 4 πανεπιστήμια που επέλεξε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για να φτιάξει το ελληνικό ντρόουν «Γρύπας». Και θέλω να εκφράσω ένα παράπονο. Κανείς δεν με πήρε να μου πει συγχαρητήρια γι’ αυτό. Πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι. Μετά από δύο χρόνια στο Αιγαίο θα πετάει ένα ντρόουν του οποίου κάποια κομμάτια έχουν φτιαχτεί στην Πάτρα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News