Πώς θα ζήσεις μόνη σου χωρίς να νιώθεις μοναξιά
Είτε ζεις μόνη σου από επιλογή είτε κατά τύχη, λογικά έχεις βιώσει και νιώσει την επιρροή της μοναξιάς, ειδικότερα κατά την περίοδο των προηγούμενων χρόνων της πανδημίας και των διαρκών lockdowns.
Το να φεύγεις από την ασφάλεια του πατρικού σου και να περνάς στη φάση του δικού σου σπιτιού, είναι ένα πολύ καθοριστικό σημείο στη ζωή κάθε ατόμου, ακόμα περισσότερο όταν έχεις ολοκληρώσει τα χρόνια της φοιτητικής ανεμελιάς και απλά «πιάνεις» ένα διαμέρισμα αρχίζοντας στην ουσία το πραγματικά «ενήλικο στάδιο» της ζωής σου.
Είναι μία διαφορετική αίσθηση, μία διαφορετική ευθύνη, με μία διαφορετική ελευθερία και με διαφορετικές προκλήσεις που καλείσαι να αντιμετωπίζεις καθημερινά.
Μέσα σε όλα όμως, φαίνεται πως τα solo σπίτια, εκείνα που φιλοξενούν μονάδες και όχι οικογένειες ή ζευγάρια, έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ιδιαίτερη ταχύτητα, αφού στην Αμερική για παράδειγμα, διπλασιάστηκαν μέσα σε 50 χρόνια, παρά το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι των millennials έχουν ξαναγυρίσει στους γονείς τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα πάγια έξοδα ενός έξτρα σπιτιού.
Είτε ζεις μόνη σου από επιλογή είτε κατά τύχη, λογικά έχεις βιώσει και νιώσει την επιρροή της μοναξιάς, ειδικότερα κατά την περίοδο των προηγούμενων χρόνων της πανδημίας και των διαρκών lockdowns.
Μπορούμε να το αλλάξουμε όμως αυτό!
Πώς θα ζεις μόνη σου χωρίς την αίσθηση της μοναξιάς:
1. Κράτα την επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα
Μπορεί πρακτικά το σπίτι σου να είναι άδειο πέρα από τον εαυτό σου και να μην υπάρχει κάθε μέρα ένας άνθρωπος στην άλλη άκρη του καναπέ, τα αγαπημένα σου πρόσωπα όμως, είναι το κλειδί, για να αποφύγεις την αίσθηση της μοναξιάς και την έλλειψη της επικοινωνίας μέσα στην ημέρα σου. Οι αγαπημένοι σου άνθρωποι είναι πάντα ένα τηλέφωνο, μήνυμα ή μία βιντεοκλήση μακριά, οπότε εκμεταλλεύσου το, για να κρατάς την επαφή σας και την ψυχική σου υγεία στα επιθυμητά επίπεδα.
2. Περιόρισε τα social media
Εδώ στο Sonder αγαπάμε αυτή τη συμβουλή, οπουδήποτε και εάν βρίσκει εφαρμογή. Όταν βλέπεις άλλους ανθρώπους να «φλεξάρουν» την έντονη κοινωνική τους ζωή και το πώς δε μένουν ούτε στιγμή μέσα στο σπίτι τους, μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση και τον ψυχισμό σου και να κάνει trigger στο αίσθημα της μοναξιάς, οπότε με το να βγεις για μερικές ώρες offline δε θα έρθει το τέλος του κόσμου και μην ανησυχείς καθόλου πως θα αποκοπείς από τα νέα του πλανήτη, αφού πάντα θα υπάρχει τρόπος να μαθαίνεις ό,τι συμβαίνει.
3. Πέρνα χρόνο έξω
Όσο υπέροχο και ασφαλές καταφύγιο και εάν είναι το σπίτι σου (και έτσι θα «έπρεπε» κιόλας), προσπάθησε να περνάς όσο περισσότερο χρόνο γίνεται έξω, να συναντάς κόσμο, να συναστρέφεσαι με άτομα που γεμίζουν τις μπαταρίες σου και ακόμα πιο ιδανικά, πέρνα χρόνο στη φύση, που μπορεί πραγματικά να σε αποφορτίσει και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και της ψυχικής σου φόρτισης.
4. Μέτρα τις ευλογίες σου
Με την έννοια «δείξε ευγνωμοσύνη» για εκείνα και για όσους έχεις στη ζωή σου, για την υγεία σου, για το γεγονός πως συνεχίζεις να υπάρχεις ακόμα μία ημέρα, πως έχεις και δίνεις αγάπη, πως στάθηκες αρκετά τυχερή να βρεις τους σωστούς ανθρώπους που θα λειτουργήσουν ως συνοδοιπόροι στην καθημερινότητά σου. Είναι δύσκολο μερικές φορές να βγαίνεις από το συναισθηματικό χάος του άγχους ή της ρουτίνας, όμως είναι απαραίτητο για την ψυχική σου υγεία και καλό θα ήταν, αυτήν να βάλεις σε προτεραιότητα.
5. Γνώρισε τον εαυτό σου
Ο χρόνος που περνάς μόνη στο σπίτι σου είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να αφιερώσεις λίγες στιγμές σε σένα, να ψάξεις λίγο καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος ποια είσαι, τι στόχους έχεις, πώς θες να είναι η ζωή σου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τι μπορείς να κάνεις για αυτό. Είναι ευκαιρία να αναλύσεις όσα αποτελούν αγκιλώσεις του παρελθόντος και να καλλιεργήσεις την πιο υγιή βερσιόν του εαυτού σου, σωματικά και ψυχικά. Μην το φοβηθείς!
6. Φτιάξε ένα πρόγραμμα
Όχι πως εγώ είμαι freak με την οργάνωση, όμως το να έχεις ένα πρόγραμμα μόνο οφέλη προσφέρει στη ζωή σου. Με αυτόν τον τρόπο θα ζεις πιο συνειδητά την καθημερινότητά σου και δε θα έχεις αυτή την ενοχλητικά διαρκή αίσθηση πως είσαι πλήρως εξουθενωμένη και δεν έχεις κουράγιο για τίποτα. Θα μπορέσεις να ισορροπήσεις την ενέργειά σου, να βρεις αγαπημένα χόμπι, να διαχωρίσεις την επαγγελματική από την προσωπική σου ζωή.
Με πληροφορίες από readunwritten.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News