Τσιάρας: Σχέδιο για τα Δικαστήρια της Πάτρας – Ένστολοι για ασφάλεια και προσωπικο για ενίσχυση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έβαλε μπροστά προσλήψεις ενστόλων και επιστημονικού προσωπικού

 

Τσιάρα

«Ενεκεν αλήθειας και πραότητας και δικαιοσύνης». Με αυτό το ρητό στο σήμα τους θα δούμε, σε λίγους μήνες, τους ένστολους της Δικαστικής Αστυνομίας και στην Πάτρα.

Συνήθως, σε προεκλογικές περιόδους, κάθε εξαγγελία αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και καχυποψία, όμως στην περίπτωσή του νέου Σώματος, προκύπτει από τα «συμφραζόμενα» ότι αίρεται κάθε ενδοιασμός. Και τούτο, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που πείθουν ότι πράγματι αυτό βρίσκεται στα σκαριά.

Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη ρυθμισθεί τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στα διακριτικά, τον ρουχισμό και τις αρμοδιότητες, αφενός των ενστόλων αφετέρου δε του πολιτικού και επιστημονικού προσωπικού του.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι έχει ψηφισθεί η θέσπιση Βοηθών Δικαστών και «τρέχει» η πρόσληψή τους, γεγονός που σημαίνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σύνολο της μεταρρύθμισης, που θ’ αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων.

Εκτιμάται ότι, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις απαιτούμενες προσλήψεις, που θα καλύψουν τις ανάγκες, όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά εξαρχής και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας , όπως Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.ά.

Το ένστολο προσωπικό θα φέρει, υποχρεωτικά, όπλο και προαιρετικά ράβδο και σφυρίχτρα, αφού προορίζεται για τη φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου και την διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων αποφάσεων.
Από την άλλη, το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό θ’ αναλάβει υποβοηθητικό έργο, δίπλα σε εισαγγελείς και ανακριτές, ιδίως προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις σε εκκρεμείς σύνθετες υποθέσεις.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, Γιώργος Μπισμπίκης, αναφέρει στην «Πελοπόννησο» ότι δεν είναι μόνο οι συνθήκες ώριμες, αλλά και οι υπαρκτές πολλές ανάγκες, που καθιστούν επιβεβλημένη τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας. «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα εισαγγελέων και δικαστών. Πρώτη το αντιμετώπισε το 1991 η τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Ηταν η χρονιά που μπήκα στο Δικαστικό Σώμα.

Φαίνεται ότι γίνεται πράξη, λίγο προ της συνταξιοδότησής μου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την στελέχωση των Υπηρεσιών μας με άτομα της υπό σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. Προφανώς έχουν προτεραιότητα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ταυτόχρονα θα καλυφθούν και οι δικές μας ανάγκες. Αναμένουμε τις εξελίξεις, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα…» τόνισε.