Κουτσούμπας για εκλογές 2023: «Ο πήχυς μπαίνει όσο πιο ψηλά γίνεται» – ΒΙΝΤΕΟ

Όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Μαγδεβούργο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεοπτική του συνέντευξητο βράδυ της Πρωτομαγιάς, εστίασε στις εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. «Ο πήχυς των εκλογών για το ΚΚΕ μπαίνει όσο πιο ψηλά γίνεται. Με ένα δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή, θα είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός» τόνισε.

Ενόψει της εκλογικής μάχης ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη κατήγγειλε την «υποκρισία που περισσεύει στα αστικά πολιτικά κόμματα που επιδίδονται σε κοκορομαχίες, ενώ έχουν σύμπλευση στα στρατηγικά ζητήματα».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ «που συμφωνεί – όπως και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα – με το Ταμείο Ανάκαμψης που αποτελεί νέο υπερμνημόνιο με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ενώ έχουν υιοθετήσει την πολιτική των funds για να σωθούν οι τράπεζες».

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση»
Όπως σημείωσε «το ΚΚΕ δεν θα δώσει ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση», ενώ τόνισε πως «μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων που έχουν κοινή στρατηγική, όπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε ψήφισαν από κοινού μία σειρά νομοσχέδια και το τρίτο μνημόνιο».

«Εάν το ΚΚΕ συμμετείχε σε μία κυβέρνηση θα ήταν πραγματική προδοσία των θέσεών του, γιατί όποια κυβέρνηση κι αν βγει, με όποια σύνθεση κι αν έχει, θα είναι εξίσου αντιλαϊκή και χειρότερη από την προηγούμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την «πίεση που ασκείται στο ΚΚΕ, ότι -ο κ. Τσίπρας το είπε πρόσφατα- αν λείπουν “5-10” βουλευτές “για να φύγει η δεξιά”, το ΚΚΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του», σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν πιέζει το ΚΚΕ, το ΚΚΕ δεν πιέζεται έχει καθαρή θέση γι’ αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, την έχει εκφράσει επανειλημμένα.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πιέσει, γιατί έτσι θεωρεί, πρώην ψηφοφόρους δικούς του οι οποίοι μετατοπίζονται και έρχονται προς το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να τους βγάλει μνήμες του παρελθόντος, όμως πλέον υπάρχει εμπειρία. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος έχει κατασταλάξει για το τι εστί ΣΥΡΙΖΑ, ποιά πολιτική ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση – γιατί τώρα πιά δεν είναι η “πρώτη φορά”- μαζί με τους ΑΝΕΛ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στους μισθούς και τις ΣΣΕ «που έχουν καταργηθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τη φοροεπιδρομή, την ακρίβεια και τα ψίχουλα που δίνουν οι αστικές κυβερνήσεις στους μισθούς των εργαζομένων γιατί η πολιτική τους είναι να υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο το εφοπλιστικό, το τραπεζικό, το εμπορικό».

«Ο μισθός σήμερα πρέπει να είναι αξιοπρεπής, δηλαδή να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες», τόνισε.

«Δεν πρέπει να μας ξεγελάει μια πτώση των τόνων» είπε για τα ελληνοτουρκικά
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέπτυξε τη θέση του κόμματός του για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κατήγγειλε την πολιτική που μετατρέπει σε εμπόρευμα την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, με βάση το κέρδος του επιχειρηματία.

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μας ξεγελάει μια πτώση των τόνων» που παρατηρείται σε προεκλογική περίοδο και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «παραμένει η τούρκικη επιθετική εξωτερική πολιτική, δηλαδή, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας».

«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «η ελληνική κυβέρνηση, με την ανοχή της, αφήνει τους συμμάχους της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να κάνουν τέτοιες συζητήσεις με την τούρκικη ηγεσία για να υπάρξει υποχώρηση σ’ αυτά και να πάνε όλα πακέτο».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν πέρσι τον Φεβρουάριου εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είχε ξεκινήσει πολύ πριν ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ με παρεμβάσεις και άλλων δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα, με παρεμβάσεις και στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στο μεταναστευτικό, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τις συμβάσεις του Δουβλίνου, καθώς και στην ανάγκη μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.