Χανιά: Η «απόλυτη κόλαση» το γηροκομείο – Οι εξευτελισμοί, τα βασανιστήρια και… ο υποσιτισμός – Οι κατηγορούμενοι 

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για την κατάσταση των ηλικιωμένων στο γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά.

Χανιά

Έξι άτομα «θα κάτσουν στο σκαμνί» για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων από το γηροκομείο «κολαστήριο» των Χανίων.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης τους έξι από τους επτά αρχικώς βασικούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, έναν γενικό γιατρό και έναν ψυχίατρο (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επίσης, στο εδώλιο θα κάτσουν ένας εργαζόμενος, συγγενής των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το Cretalive, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο και οι επτά για 35 περιπτώσεις ηλικιωμένων τροφίμων, με τις κατηγορίες ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων απαλλάσσει έναν εκ των κατηγορουμένων και εν προκειμένω το συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου και της κόρης της. Οι έξι φέρονται ως υπόλογοι για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και απαλλάσσονται για έξι περιπτώσεις, δύο ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Τι περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα αρχικώς, οι κατηγορούμενοι ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015, και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με, δύο με τρεις κουταλιές».

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.