Δεν το εννοούσαμε

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Εντάξει με τον Τσίπρα. Τον ξεκατινιάσαμε. Ακούς εκεί να θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Στη ΝΔ έχουμε να πούμε κάτι άλλο εκτός από συγχαρητήρια; Το γεγονός ότι η έκταση της νίκης της  αιφνιδίασε τους πάντες και πρωτίστως τους νικητές, πρέπει να τους προβληματίζει. Θεωρείτο πιο φυσιολογική μια πιο ηχηρή κατάθεση δυσφορίας και άγχους από την κοινωνία. Αντιθέτως ο ψηφοφόρος ψήφισε «λεβεντόπαιδο Κυριάκο, παρ’ το μαγαζί και κλείστο». Αρίστο, λέει  ο στίχος, αλλά το ίδιο είναι, αφού Κυριάκος ίσον αριστεία.

Ένα πλεονέκτημα της δουλειάς μας είναι ότι σε ανύποπτη στιγμή μπορεί η ζωή να σου φέρει τους πάντες στο διάβα σου. Συνέβη και σε μας αυτό, με τον Κώστα Καραμανλή, μετέπειτα πρωθυπουργό, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παραλίγο να εκτοπίσει τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και να γίνει ο ίδιος ισαπόστολος της παράταξης, όταν και οι δύο είχαν πρωτοεκλεγεί βουλευτές. Πάνω από το κεφάλι του πρώτου υπήρχε ήδη ένα άστρο λαμπρό, που προμήνυε ότι θα ερχόταν η στιγμή που οι μάγοι της παράταξης θα άφηναν στα πόδια του χρυσό, σμύρνα και λιβάνι, για να τους σώσει από την εμφύλια σύγκρουση μητσοτακικών- εβερτικών, που συμπίεζε τους ίδιους τους μάγους.  Πάνω από το κεφάλι του δεύτερου δεν αιωρείτο ακόμα τίποτα, αλλά μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιωτικώς αυτό που είναι και δημοσίως, ένας πρόσχαρος ορθολογιστής- δεν είναι αντίφαση- ποτισμένος από την πεποίθηση ότι ο τόπος έχει στρεβλώσεις, αλλά δεν μας αποκάλυπτε ότι είχε προσωπικό όραμα να θεραπεύσει τις στρεβλώσεις εκείνος. Αρχηγός της ΝΔ, βέβαια, δεν εξελέγη ως αξιόπιστος μεταρρυθμιστής, αλλά ως φέρελπις, άφθαρτος και σοβαρός εναλλακτικός μνηστήρας της προεδρίας, σε μια φάση όπου οι ηχηροί δεν έπειθαν, ενώ εκείνος πορευόταν με μια μεθοδικότητα μαγνητική.

Με τις μεταρρυθμίσεις ισχύει ότι τις θέλουμε όλοι, αλλά όχι τις μεταρρυθμίσεις που μας θίγουν. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα πολιτών που πνίγονται από την ανάγκη να αλλάξει η Ελλάδα, αλλά άμα δούμε τη στάση των οικείων συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων, δεν υπάρχει τομή που να ευνοούν. Το πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα στελέχη γύρω του είναι πως αυτό που λένε το εννοούν. Εφόσον επανεκλεγούν, θα έχουμε σύντομα νέα τους, στο ασφαλιστικό και στην παιδεία. Και αλλού. Και όχι από τα νέα που θα βγάλουν τον κόσμο να χορεύει στις πλατείες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενσαρκώνει μια αντίφαση. Αποτελεί προοδευτική δύναμη σε μια παράταξη που πληγώνεται όταν τη θεωρούν οπισθοδρομική ή συντηρητική, την ίδια στιγμή όμως την πρόοδο τη θέλει ρεγουλαριστή, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής ευαισθησίας, όπως η ταλαίπωρη η σεξουαλικότητα, τα δικαιώματα, ο σωφρονισμός, η τάξη, ο ποινικός νόμος,  η ασφάλεια, η αισθητική, το αλλοδαπό στοιχείο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παίρνει πράσινο από τη μεγάλη πλειοψηφία για να προχωρήσει, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού κορμού διάκειται με επιφυλάξεις ως προς τις υπερ-φιλελευθερίζουσες τάσεις της ηγεσίας. Και βέβαια η ίδια η παράταξη δεν είναι απαλλαγμένη ενός κρατικίστικου πνεύματος, που δεν συναντά και πολύ το πνεύμα του αρχηγού. Θα τον ήθελαν «πιο λαϊκό», δηλαδή πιο κοντά στη φιλοσοφία ότι το κράτος πρέπει «να φροντίζει τον κόσμο». Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έδωσε τα περιθώρια για μια θωπευτική, αμυντική, επιδοματική διαχείριση. Πολύ σύντομα αυτά θα τελειώσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάνει τεράστιο λάθος με τον Μητσοτάκη: Πολεμάει μια εσφαλμένη εικόνα του. Δεν ήμουν εκεί – χτύπαε τον αέρα, λέει ο Σαββόπουλος σε ένα ημερολογιακό τσιτάτο (πάλι ο Σαββόπουλος). Αντίθετα, ο κόσμος της ΝΔ έχει καταλάβει καλά, από διαίσθηση πρωτίστως, τι πράγμα είναι ο αρχηγός. Ξέρουν ότι είναι ο καλύτερος που θα μπορούσαν να έχουν, αλλά ξέρουν ότι στα μάτια του μπορεί και να μην είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσε να έχει εκείνος. Αυτή η σχέση πάει καλά όσο ο κώουτς παίρνει τα πρωταθλήματα. Αλλά το πρόβλημα με τις τομές είναι ότι κάποια στιγμή η ομάδα θα σουτάρει προς την εστία. Όταν λέγαμε «κλείστο» το μαγαζί, δεν το εννοούσαμε.

Είναι και το Σύνταγμα στη μέση. Πού το πας το Σύνταγμα. Εχει διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν. Με την ευκαιρία, να δούμε λίγο και τα αξιώματα του πρωθυπουργού. Διορίζει την κυβέρνηση, την παύει, αποφασίζει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, για εκλογικό σύστημα, κανονίζει τους νόμους, αποφασίζει για ηγεσία δικαιοσύνης και ενόπλων δυνάμεων, έχει υπό τον έλεγχο του τις δυνάμεις της κατασκοπείας και αντικατασκοπείας. Μήπως να φροντίσουμε να παίρνει και μια ανάσα; Να είσαι προοδευτικός, αλλά να μη σε πιάσει και καμία υπερκόπωση.