Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Έναρξη στα λογοτεχνικά αφιερώματα με «Τα λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων ξεκινά στις 9.30 το βράδυ την Τετάρτη 31 Μαΐου το δικό της «ταξίδι» στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

διεθνές-φεστιβάλ-πάτρας-καρκαβίτσας

Η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων ξεκινά στις 9.30 το βράδυ την Τετάρτη 31 Μαΐου το δικό της «ταξίδι» στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, με μία παράσταση που αναφέρεται στα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Μέσα από αυτή έρχεται στο προσκήνιο η ζωή των ναυτικών. «Τα λόγια της πλώρης» προδημοσιεύθηκαν το 1889 αποτελώντας ένα από τα καλύτερα διηγήματά του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Για την παράσταση επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν τρία διηγήματα: «Το βασιλόπουλο», «Η γοργόνα» και «Τα τελώνια», η αφήγηση των οποίων συμπορεύεται με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Μέσα από τη δεξιοτεχνική διαπλοκή και τη καλλιτεχνική «συνοδοιπορία» λόγου και μέλους, αποτυπώνονται οι καημοί και οι προσδοκίες του λαού, που είναι συνυφασμένες με την αριστοτεχνική εικονοπλασία των διηγημάτων του Καρκαβίτσα.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφερόμενη στην ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ανοίγουμε μια νέα θεματική ενότητα που αφορά τη Λογοτεχνία. Η λογοτεχνία είναι μια από τις κύριες μορφές της Τέχνης. Είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτεχνικός τρόπος έκφρασης της αντικειμενικής πραγματικότητας, με τη χρησιμοποίηση μυθοπλασίας, εικόνων.

Ένα είδος πρακτικής πνευματικής αντίληψης του κόσμου. Αντίθετα με τα άλλα είδη τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική. μουσική, χορό, που απευθύνονται άμεσα στις αισθήσεις χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό, π.χ. χρώμα, πέτρα ή κάποια ενέργεια, όπως η κίνηση του σώματος, τον ήχο μιας χορδής ή ενός πλήκτρου. Η λογοτεχνία μορφοποιείται σε λέξεις, με τη γλώσσα και επομένως απευθύνεται πια άμεσα στη νόηση. Ανοίγει νέους ορίζοντες, που προσφέρουν απλόχερα μια συμπυκνωμένη πείρα στη ζωή, που ποτέ δεν θα μπορούσε από μόνος του ο καθένας και η καθεμία, να την αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής του. Μας φέρνει σε επαφή με τη μητρική μας γλώσσα…».

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Διονύσης Βούλτσος
Αφήγηση: Διονύσης Βούλτσος
Τραγούδι: Δώρα Πετρίδη
Παίζουν μουσική: Γιώργος Παπαγεωργίου(λαούτο), Χρήστος Τσαντούλης (πιάνο),Ελευθερία Δαουλτζή(κανονάκι), ΝικολίαΚούκιου (κρουστά).

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο TIMBRES (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δώρας Πετρίδη) αποτελούμενο από τις: Αγγελοπούλου Μαρίνα, Αθανασοπούλου Αφροδίτη, Αραμπατζή Ιωάννα, Ασπρογέρακα Διονυσία, Γαλανοπούλου Κατερίνα, Γκέλλη Ιωάννα, Γκώτση Έφη, Δημητρακοπούλου Λυδία, Κορδέλλα Σταυρούλα, Κοντογεωργοπούλου Ευτυχία-Μαρία, Καραπαναγιώτη Χρυσή, Λιώλη Ευαγγελία, Μπατσαούρα Χρυσαφένια, Παπανικόλα Χριστίνα, Παπανικολάου Μαριανή, Σεμιτέκολο Ιωάννα, Σπηλιωτοπούλου Παρασκευή, Τασιάνη Φλωρεντία, Τόλια Ήλια, Φωτίου Μαρία και Χρυσανθοπούλου Γωγώ.

Στα φώτα: Νίκος Σωτηρόπουλος
Στον ήχο: Σάκης Μπάστας
Επιμέλεια σκηνής: Νίκος Βγενόπουλος

Η παράσταση θα γίνει στον Πολυχώρο Πολιτισμού (πρώην Ιχθυόσκαλα), στις 31 Μαΐου, στις 21.30.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ