Οι πόροι που ο Δήμος δεν επιτρέπεται να αγνοήσει

Του Αλέξανδρου Κατσιφάρα, Επιχειρηματίας – υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Πέτρο Ψωμά.

Για να επιτευχθούν ικανοποιητικές συνθήκες ανάπτυξης σε ένα τόπο, πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς με όλες τους τις δυνάμεις. Οι Δήμοι είναι ίσως ο πιο σημαντικός φορέας, δεδομένου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής των πολιτών και επιχειρήσεων με τον κρατικό μηχανισμό.

Ολες οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2021-2027 καθοδηγούνται από πέντε κύριους στόχους:

1. Μια Εξυπνότερη Ευρώπη, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, του οικονομικού μετασχηματισμού και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

2. μια πιο Πράσινη Ευρώπη χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εφαρμόζει τη συμφωνία του Παρισιού και επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

3. μια πιο Συνδεδεμένη Ευρώπη, με στρατηγικά δίκτυα μεταφορών και ψηφιακά δίκτυα

4. μια πιο Κοινωνική Ευρώπη, που υλοποιεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στηρίζει την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την κοινωνική ένταξη και την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

5. μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με τη στήριξη των αναπτυξιακών στρατηγικών που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ.

Οι στόχοι αυτοί διαπνέουν και αποτελούν κορμό και του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, μέσω του οποίου η χώρα μας δικαιούται πόρους ύψους 26,2 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά επιμερίζονται σε 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας) και σε Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ένα για κάθε τομέα της οικονομίας). Τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο στην επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα (3,88 δις), στο ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή (4,16 δις), στον ψηφιακό μετασχηματισμό (943 εκ.), στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή (3,6 δις), στις μεταφορές (2,22 δις), στην πολιτική προστασία (714 εκ.) και στην αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα (455 εκ.).

Μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πόρους ύψους 628 εκ. ευρώ. Το Πρόγραμμα έχει εξειδικευτεί σε δράσεις, όπου δικαιούχοι είναι μεταξύ άλλων οι δήμοι, αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα, όπως η ΔΕΥΑΠ, η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας, κ.ο.κ. Μια άλλη κατηγορία προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι αυτά της διακρατικής – διασυνοριακής συνεργασίας, πιο γνωστά ως Interreg. Ο Δήμος Πατρέων και τα νομικά του πρόσωπα μπορούν να συμμετέχουν ως εταίροι σε τουλάχιστον τρία τέτοια προγράμματα (Ελλάδα Ιταλία, Europe, EUROMED), τα οποία έχουν προϋπολογισμό πάνω από 700 εκ. ευρώ.

Οι δήμοι δυσκολεύονται πολλές φορές να διεκδικήσουν και να διαχειριστούν τέτοια προγράμματα, κυρίως λόγω έλλειψης εσωτερικής οργάνωσής τους. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων αποτυπώνει επίσης το μεγάλο πρόβλημα της υποεκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων: Το 90% των τακτικών εσόδων του διατίθεται για ανελαστικές δαπάνες, συνεπώς απομένουν ελάχιστα περιθώρια αξιοποίησης κονδυλίων από τις εθνικές χρηματοδοτήσεις.

Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος καθώς και η δικτύωση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ενας από τους λόγους που συντάσσομαι με τον Πέτρο Ψωμά είναι γιατί στο «σπιράλ» προτείνουμε την εισαγωγή σύγχρονων μορφών διοίκησης, ώστε ο μηχανισμός του Δήμου να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και ευελιξία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Εχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία, αξιοποιώντας πόρους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.