Είναι πολυτέλεια σήμερα ο Πολιτισμός;
Της Λυδίας Καραθανασοπούλου, Μέλος της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας ΚΚΕ – αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
Ενα ερώτημα που δυναμώνει με τα χρόνια μέσα στο ολοένα και πιο αντιλαϊκό πλαίσιο που δημιουργείται είναι το εξής: «Είναι πολυτέλεια σήμερα ο πολιτισμός, όταν υπάρχει ακρίβεια, ανεργία, άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και νοσοκομεία;».
Η απάντηση όλων των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων σ’ αυτό το ερώτημα είναι κατ’ επίφαση «όχι», γιατί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στήριξαν και προώθησαν συμφέροντα του κεφαλαίου και μέσα από τον πολιτισμό, κόντρα στις ανάγκες του λαού και των εργαζόμενων. Ακολούθησαν κατευθύνσεις της ΕΕ, να ενισχυθεί ο τομέας του πολιτισμού, ώστε να συμβάλει στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα μονοπωλίων και μεγάλων επιχειρηματιών, καθώς και άλλων κλάδων, όπως τουρισμός, ψηφιακή οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, μεταφορές κ.ά.
Χρηματοδοτούν δράσεις του που «ενισχύουν την πολιτιστική διπλωματία», σκοπεύοντας στη χειραγώγηση. Στοχεύουν στην αυτοχρηματοδότηση του πολιτισμού από τις διάφορες δραστηριότητές του, δηλαδή ενός πολιτισμού εμπόρευμα, όπως τα πάντα σήμερα. Ακριβώς επειδή βλέπουν τον πολιτισμό ως πεδίο κερδών, καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση Ενιαίων Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών και ενός συστήματος σπουδών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δημόσιων και δωρεάν, καθώς είναι πεδίο δράσης επιχειρηματιών, με μεγάλη ήδη πελατεία.
Η κακομεταχείριση των καλλιτεχνών φάνηκε επίσης, μέσα στα 2 χρόνια της πανδημίας, που τους άφησαν ξεκρέμαστους, ενώ είδαμε την προσπάθεια υποβάθμισης των πτυχίων τους και του συνολικού χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Για το ΚΚΕ ο πολιτισμός δεν αποτελεί ούτε πολυτέλεια, ούτε εμπόρευμα. Για το KKE η τέχνη, και γενικότερα ο πολιτισμός, είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου, καθώς μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση αξιών, σφαιρικής ανάπτυξης της προσωπικότητας και στάσης ζωής, είναι ένα όπλο κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε.
Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για την τέχνη και τους δημιουργούς της δεν είναι επιφανειακό, αντιμετωπίζουμε την τέχνη ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας δράσης. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των καλλιτεχνών.
Στην Πάτρα άλλωστε, που οι κομμουνιστές βρίσκονται στην δημοτική αρχή, γίνεται προσπάθεια, μέσα από τις δημοτικές δομές να διαμορφώνεται ένα πλούσιο πρόγραμμα, με όλες τις μορφές τέχνης, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικά, λογοτεχνία κ.ά. Στοχεύουμε να φτάνει ο πολιτισμός σε όλη την έκταση του δήμου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με το φεστιβάλ στις γειτονιές, τον δημοτικό κινηματογράφο, με παραστάσεις θεάτρου σκιών και με το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Δίνεται βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης μας, για να στηρίξουμε και τους ανθρώπους του τόπου μας, όπως κάναμε και μέσα στην πανδημία, όταν αντίστοιχα όλοι οι υπόλοιποι δήμοι προέβησαν σε αναστολή κάθε εκδήλωσης. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τηρεί την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2016, ενώ είναι ήδη σε διεργασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης.
Όλα τα παραπάνω μάλιστα, εξελίσσονται σε συνθήκες μηδενικής χρηματοδότησης από το κράτος και με διαρκώς μειούμενο προσωπικό. Αντίστοιχα, η τιμολογιακή μας πολιτική είναι τέτοια, ώστε να είναι προσιτή η πρόσβαση στις εκδηλώσεις μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News