Πάτρα, πρωτεύουσα καρναβαλιού – Καπέλα, πειραματισμοί και Κρυμμένος Θησαυρός
Το αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στην «Π» την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018
Το καρναβάλι είναι η γιορτή της ανατροπής, της δημιουργίας, της σκωπτικότητας, της διασκέδασης και της ελεύθερης έκφρασης. Ο τρόπος έκφρασης και σκέψης στο καρναβάλι είναι διαφορετικός, ελεύθερος, οι αισθήσεις πιο έντονες η διανοητική συγκρότηση επηρεάζεται από τη γιορτή και όλα είναι μπερδεμένα αλλά ταυτόχρονα κατανοητά και αποδεκτά.
Περί καπέλων και άλλων τινών
Το όνομα της Ντούλης Δημητροπούλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Παιρινό Καρναβάλι. Οπως συνδεδεμένες είναι και οι επί κεφαλής δημιουργίες της που κάθε χρονιά καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν. Κάνοντας μια εισαγωγή για το τι εστί καπέλο αλλά και στην αναγκαιότητά του, η Ντούλη Δημητροπούλου σημειώνει:
«Το καπέλο είναι κάλυμμα του κεφαλιού. Φοριέται για διάφορους λόγους, όπως για προστασία, ασφάλεια, τελετουργίες, θρησκευτικούς λόγους, καθώς και ως αντικείμενο μόδας. Κατά το παρελθόν τα καπέλα υποδείκνυαν τη κοινωνική τάξη, ενώ στον στρατό τα καπέλα μπορεί να δηλώνουν την εθνικότητα, τον κλάδο, τον βαθμό ή το καθεστώς. Τα κάπελα έχουν συνήθως σταθερό σφαιρικό σχήμα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του κεφαλιού. Εσωτερικά του κεφαλιού (κρανίου) βρίσκεται ο εγκέφαλος όπου ολοκληρώνονται και υφίστανται επεξεργασία όλες οι ζωτικές λειτουργίες που επιτρέπουν την αντίληψη των ερεθισμάτων, των αισθήσεων, τη μάθηση ,τη μνήμη, τη διανοητικά συγκρότηση του ατόμου, τον τρόπο σκέψης και έκφρασης».
Πειραματισμοί με υλικά
Η Ολγα Μοσχόβου αγαπάει το καρναβάλι και το έχει αποδείξει τόσα χρόνια. «Το καρναβάλι είναι ένα ταξίδι που όλοι κάθε χρόνο το κάνουμε και ο καθένας το ζει και το απολαμβάνει με τον δικό του τρόπο» λέει χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τη χειμερινή γιορτή της πόλης τονίζει: «Μου αρέσει το καρναβάλι, έχει μια ελευθερία, ένα μυστήριο, μια τρέλα». Αυτή την ελευθερία και την τρέλα, όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, την μεταφέρει στις δημιουργίες της:
«Μου αρέσει να πειραματίζομαι με υλικά, να εξαντλώ τη φαντασία μου, να ταυτίζομαι με αυτό που έχει ο άλλος στο μυαλό του, να εντυπωσιάζομαι ακόμα, με το τι μπορεί να γίνει με διάθεση, όρεξη και κέφι και τέλος να ευχαριστιέμαι βλέποντας τις δημιουργίες μου να στολίζουν χαρούμενα πρόσωπα, σώματα που χορεύουν και πλημμυρίζουν με χρώματα τους δρόμους».
Ενας έφηβος 53 χρόνων
Αν είναι κάτι που έχει συνδέσει το όνομά του με το Πατρινό Καρναβάλι, τότε αυτό είναι ο Κρυμμένος θησαυρός.
Ενας «κύριος» που αν και έχουν περάσει 53 χρόνια από την γέννησή του, παραμένει έφηβος, έχοντας τον ίδιο ενθουσιασμό και τρέλα, και καλώντας κάθε χρόνο τους συμμετέχοντες να παίξουν μαζί του και να τον ανακαλύψουν.
Και ήταν αυτό το παιχνίδι που άλλαξε την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού, μετατρέποντάς το από μία παρέλαση αρμάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια της Ευρώπης, όσον αφορά τις εκδηλώσεις και την συμμετοχή του κόσμου σε αυτές. Μέσα στον Κρυμμένο θησαυρό μπορεί να βρει κανείς κρυμμένη όλη τη φιλοσοφία του Πατρινού Καρναβαλιού. Γιατί εκεί βρίσκεται η αγάπη, ο έρωτας, το πάθος, το κομφετί και οι σερπαντίνες, το παιχνίδι.
Η ιστορία του Κρυμμένου θησαυρού
Ολα άρχισαν το 1966. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Μέχρι τότε ίο Καρναβάλι της Πάτρας, ένα από τα ελάχιστα αστικά καρναβάλια με την πιο μακραίωνη παράδοση στον ελληνικό χώρο, συνίσταται στην παρέλαση σατιρικών αρμάτων του Δήμου Πατρέων, σε παρελάσεις μασκαράτων, μουσικών σχημάτων και σε ιδιωτικές χοροεσπερίδες ή δημόσιους χορούς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Επιτροπή Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων, την οποία απαρτίζουν επιφανείς πολίτες με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ενεργός συμμετοχή των Πατρινών στα δρώμενα του Καρναβαλιού ήταν πάντα η κινητήριος δύναμή του. Οι διάφοροι σύλλογοι και φορείς της πόλης, όπως ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, η Περιηγητική Λέσχη, η Πατραϊκή Μαντολινάτα, ο Ορφέας, η Φιλαρμονική Εταιρεία, ο Εισαγωγικός Σύλλογος και άλλοι με τις πρωτοβουλίες τους δημιουργούσαν νέες καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Τα θέματα του παιχνιδιού
Ολα αυτά τα χρόνια, τα θέματα που δόθηκαν στους «κυνηγούς» ξεπερνούν τα χίλια! Χίλιες αναζητήσεις, χίλια παζλ για δυνατούς λύτες. «Τα πρώτα χρόνια δίνονταν προφορικά και έπρεπε να παραδοθούν εντός ολίγων ωρών, ενώ αργότερα τα πληρώματα είχαν στη διάθεσή τους μια καρτέλα γεμάτη ζητούμενα και ολόκληρες εβδομάδες για να τα απαντήσουν. “Φέρτε, κάντε, βρείτε, δημιουργήστε, λύστε, σκεφτείτε, αποκωδικοποιήστε”…» διαβάζουμε. Τα πληρώματα καλούνται να βάλουν τις απαντήσεις τους στο σακούλι και να τις παραδώσουν ώστε να βαθμολογηθούν. Ομως, υπάρχουν και «απαντήσεις» που δεν χωρούν στο σακούλι. Αυτές τα πληρώματα τις παρουσιάζουν στις πλατείες της Πάτρας. Και τι μπορεί να είναι αυτά; Ενας εφοριακός, το πιο μακρύ λουκούμι, ένα καπέλο από πάγο και ό,τι μπορεί να σκαρφιστεί η καρναβαλική φαντασία.
Βέβαια, έχουμε και τα κοντρόλ, σημεία μέσα στην πόλη που τα πληρώματα πρέπει να εντοπίσουν μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και είναι τότε που η αγωνία χτυπά κόκκινο, κάνοντας τα μέλη των πληρωμάτων που συμμετέχουν να οργώνουν την πόλη. Γι’ αυτό αν κάποια βραδιά καρναβαλιού δείτε μπροστά σας μασκαράδες να ψάχνουν μέσα στην πόλη, μην ανησυχήσετε. Και όπως μαθαίνουμε: «Και τι δεν έχουν κάνει τα πληρώματα για να μαζέψουν απαντήσεις και βαθμούς για το σακούλι.
Η φάση της πλατείας
Συνήθως πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Γεωργίου, με τους συμμετέχοντες να καταφθάνουν εκεί καταλλήλως ντυμένοι και έτοιμοι να υποβληθούν σε όποια δοκιμασία έχουν σκεφτεί τα διαβολικά καρναβαλικά μυαλά των διοργανωτών! «Χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να επιλεγεί ο καταλληλότερος από την ομάδα και για να διαγωνιστεί. Πόσες φορές η Καρναβαλική Επιτροπή δεν έχει αιφνιδιάσει τα πληρώματα με τις δοκιμασίες στις οποίες υπέβαλε τα μέλη τους!» αναγράφεται χαρακτηριστικά στο λεύκωμα.
Και τι δεν έχουν κληθεί να κάνουν τα πληρώματα! Να μπουν όσοι περισσότεροι μπορούν μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί για να κερδίσουν τους ανάλογους πόντους, ζητώντας αρκετές φορές τη συνδρομή φίλων και περαστικών, να διανύσουν 50 μέτρα μέσα σε μια σκάφη με ρόδες και χρησιμοποιώντας για κουπιά ξύλα με βεντούζες, να κόψουν και να στύψουν πορτοκάλια και να πιουν όσα περισσότερα ποτήρια πορτοκαλάδας μπορούν μέσα σε δύο λεπτά και άλλα καρναβαλικά παράλογα, που βγάζουν απόλυτο νόημα!
Ενα από τα πιο διασκεδαστικά στάδια του παιχνιδιού του Κρυμμένου θησαυρού, είναι η λεγόμενη φάση πλατείας. Και είναι διασκεδαστική τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για αυτούς που την παρακολουθούν. Οπως διαβάζουμε: «Κατά τα πρώτα χρόνια του Κυνηγιού του Κρυμμένου θησαυρού ο οδηγός και συνοδηγός των αυτοκινήτων έπρεπε να αποδείξουν τις ικανό-τητές τους τόσο στην οδήγηση, όσο και σε κάποιες δοκιμασίες.
Από το 1980
Το 1980 είχαμε την γέννηση των λεγάμενων «θεαμάτων» του Κρυμμένου θησαυρού, ξεκινώντας έχοντας ως βάση την παντομίμα, η οποία εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Στα πρώτα χρόνια είχαμε την παντομίμα καλλιτεχνικής παρουσίασης, την παντομίμα κωμικής παρουσίασης αλλά και την παντομίμα θέματος και θεάματος με τις αντίστοιχες κατηγορίες βραβείων.
Και μην νομίζετε πως επειδή τα συγκεκριμένα θεάματα παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Καρναβαλιού είναι και κάτι το πρόχειρο. Οχι. Τα πληρώματα σπάνε τα κεφάλια τους για να βρουν κάτι πρωτότυπο και ακολουθούν εξαντλητικές πρόβες κλέβοντας χρόνο που τις περισσότερες φορές δεν έχουν!
Ολα στο κόκκινο
D Κόκκινος Χορός ξεκίνησε ως το πάρτι μίας παρέας το 2002 και σταδιακά εξελίχθηκε ίσως στο πιο κεφάτο πάρτι του Πατρινού Καρναβαλιού. Μετά από δεκαεπτά χρόνια έχει πλέον την δική του ιστορία και κυρίως έχει κάνει πολλούς να λένε τις δικές τους ιστορίες από τον «Κόκκινο».
Συνώνυμο πλέον με την τελευταία Παρασκευή του Καρναβαλιού και για πολλούς το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της ενέργειας που βγάζει το Πατρινό Καρναβάλι. Η δημοφιλία του έχει ξεπεράσει τα όρια τις Πάτρας και έχει φανατικούς οπαδούς πολλούς Πατρινούς και μη Πατρινούς που αντιλαμβάνονται την Πατρινή Καρναβαλική κουλτούρα. Χαρακτηρίζεται δίκαια ως ένα από τα μεγαλύτερα events κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου, με το οποίο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις πριν το τελευταίο σαββατοκύριακο των παρελάσεων και εισάγει τους καρναβαλιστές στα επίπεδα ενέργειας του τελευταίου τριημέρου.
- Aπό την “Π” της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου 2018
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News