Γιατί η Πάτρα ενδιαφέρει τη Νορβηγία; – Ο πρέσβης Αντερσεν έδωσε απαντήσεις

H «Π» και του pelop.gr έχουν τις απαντήσεις για το ενδιαφέρον των Νορβηγών για την Πάτρα.

Νορβηγία

Τα γραφεία της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και του pelop.gr επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα Frode Overland  Andersen Συνοδευόμενος από τον πρόξενο της σκανδιναβικής χώρας στην Πάτρα Κώστα Χριστόπουλο. Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης και ο αρχισυντάκτης Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος τον υποδέχθηκαν και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν την Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα.

Απορία πρώτη: Είναι άραγε οι Νορβηγοί ψηλοί όσο ο ίδιος; Γελάει, απαντάει με χιούμορ. Ισως ψηλώνουν λόγω του κρύου. Αλλά τα δεδομένα αλλάζουν και στη χώρα του, λόγω κλιματικής αλλαγής. Η θάλασσα είναι πλέον θερμότερη, κάνει περισσότερη ζέστη.

Απορία δεύτερη: Ποιο είναι το μυστικό του Χάλαντ; (ο πλέον περιζήτητος πλέον ποδοσφαιριστής του βορείου ημισφαιρίου. Τώρα δεν γελάει, αλλά φωτίζεται: Μας περιγράφει σαν απλός φίλαθλος πώς ο τιτάνιος Νορβηγός φορ έβαλε γκολ κόντρα σε τρεις ολλανδούς.

Εκεί σταματά το παιγνιώδες μέρος της επίσκεψης στα γραφεία μας του Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, του επί διετία Νορβηγού πρέσβη στην Ελλάδα, που έκανε διήμερη περιοδεία στην Πάτρα, συνοδευόμενος από τον πρόξενο της χώρας στην πόλη, τον Κ. Χριστόπουλο, πρώην αντιδήμαρχο.

Οχι, η Πάτρα δεν έχει νορβηγική κοινότητα. Μια Νορβηγίδα όλη κι όλη ζει εδώ, παντρεμένη με Ελληνα. Αναπτύσσει όμως ενδιαφέρον για την περιοχή. Εχουμε λιμάνι, αποτελούμε τμήμα του μεταφορικού άξονα που έχει εξελιχθεί στη χώρα. Η Νορβηγία ενδιαφέρεται να εξάγει τεχνογνωσία και ενέργεια. Ισως η λύση στο ενεργειακό θα δώσει ένας συνδυασμός από παραδοσιακές και ανανεώσιμες πηγές.

Μιλώντας για ενέργεια, το πετρέλαιο είναι -σ’ αυτή τη φάση- ανεπίκαιρο. Τώρα στα πάνω του είναι το φυσικό αέριο, αλλά έρχονται και οι επιπλέουσες ανεμογεννήτριες, που δεν οχλούν το περιβάλλον.

Ο πρέσβης δηλώνει εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στον αγροδιατροφικό τομέα τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος βλέπει ότι η Ελλάδα δικαιούται να προβάλλεται σαν μια χώρα που δεν προσφέρεται μόνο για τουρισμό στις παραλίες, όπως γενικά πιστεύουν οι νορβηγοί, αλλά έχει και άλλα ατού: Τη γαστρονομία, την επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες. Προσθέτει και τον χειμερινό τουρισμό: Μας λέει ότι στην πατρίδα του γελούν άμα τους μιλάει για σκι στα Καλάβρυτα και τον Παρνασσό. Πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε χιόνια.

Ο κ. Αντερσεν έχει πατέρα ιστορικό. Παραδέχεται ότι του έχει ασκήσει επιρροή αυτή η σχέση. Ταξιδεύει παντού στην Ελλάδα και βλέπει συνεχώς στοιχεία που παραπέμπουν στην «Ιλιάδα» ή την «Οδύσσεια». Ελληνικά έμαθε; Οχι. Μιλάμε πολύ γρήγορα, παραπονιέται.

Οσο για τον κορονοϊό, η χώρα του αντιμετώπισε τα ίδια. Αλλά οι πολίτες αντέδρασαν πολύ καλύτερα ως προς το εμβόλιο: Θεωρούν εφικτή μια κάλυψη στο 90%…
Κ.Μ.