Ευρωεκλογές 2024 – Δημόπουλος στην «Π»: «Υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας των πολιτικών»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δημόπουλος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

 

Δημόπουλος

Στον Peloponnisos FM μίλησε χθες Πέμπτη 6/06/2024 ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δημόπουλος. Ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τους τελευταίους τρεις μήνες έχει ριχτεί για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού, έχοντας ως εφόδια τις πλούσιες γνώσεις του γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής που αποτελούν από τα πιο καυτά θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

ΤΩΝ  ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εξηγεί γιατί δέχτηκε να είναι υποψήφιος, πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και μεταφέρει όσα συζητά με πολίτες ανά την Ελλάδα.

– Τι σας έκανε να μετακινηθείτε στον πολιτικό χώρο από τα εκπαιδευτικά έδρανα;

Στα εκπαιδευτικά έδρανα θα επιστρέψω μετά. Το γεγονός ότι κατέβηκα υποψήφιος για πρώτη φορά στη ζωή μου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει να κάνει με το ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια σταδιοδρομίας, που ως ακαδημαϊκός πάντα είχα στα θέματά μου τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή, είχα συμμετοχή στις Βρυξέλλες σε διάφορες επιτροπές σχετιζόμενες με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και πώς τα αντιμετωπίζουμε.

Θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω αυτή την κάθοδο. Το έκανα περισσότερο γιατί με ενοχλούσε στις παρέες που έλεγαν «πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι κατεβαίνουν».

Αποφάσισα να κατέβω για να δείξω πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Δεν είναι μόνο η δική μου επιλογή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν κι άλλες, πολύ αξιόλογες. Εγώ είμαι ο μοναδικός που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον χώρο της οικολογίας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Είναι θέματα αιχμής που θα τα αντιμετωπίσουμε και φέτος, σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές που είναι κανονικότητα πια. Θέλω να αναδείξω τα προβλήματα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

– Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι πολλά κόμματα επέλεξαν με όρους lifestyle τους υποψηφίους. Αντίθετα εσείς είστε εξειδικευμένος σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Πώς

θα έπρεπε να κινηθούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Καταρχάς με σοβαρότητα. Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει την προηγούμενη πενταετία αυτά τα θέματα, γιατί έκανε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο εσωτερικό της έχει μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες βεβαίως θα έπρεπε να εφαρμόζονται από κάθε χώρα. Εχουμε ένα εμβληματικού τύπου νομοθέτημα που ήταν πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο και μιλάει για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η σοβαρότητα όμως αποδίδεται στα κράτη-μέλη που πάντα έχουν μια στρατηγική. Το λέω αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις επικαλούνται αστοχίες της ΕΕ για να καλύψουν οι κυβερνήσεις αστοχίες, λάθη και αβλεψίες δικές τους. Εμείς, με βάση τα χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση και καταστολή των πυρκαγιών θα έπρεπε να τα μετασχηματίσουμε σε πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, τα χρήματα δεν σου λέει πού θα τα κατανείμεις για τις πυρκαγιές. Εμείς συνεχίζουμε, παρά τις μεγάλες φωτιές στη χώρα, το μέγιστο των δαπανών να δίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. 23% πρόληψη, 77% καταστολή.
Αποδείχθηκε όμως ότι τα πτητικά μέσα δεν αρκούν, γιατί χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων, αλλά και περισσότερα χρήματα την περίοδο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Προσπάθησα όσο μπορούσα να ενημερώσω. Βέβαια, αυτή η προεκλογική περίοδος θα έπρεπε να έχει ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά αναλώθηκε σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Δημόπουλος

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος με τον πρόερο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

– Τι καταγράφετε στη διάρκεια των περιοδειών; Απομακρύνουν τους πολίτες από την κάλπη αυτές οι αντιπαραθέσεις;

Εχετε απόλυτο δίκιο. Το επισημαίνω σε διάφορα μέσα. Το πολιτικό σύστημα αντί να κάνει κινήσεις για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους και τους νέους για να συμμετέχουν στα κοινά. Παρόλα αυτά, τελικά πλήττουν τους θεσμούς και απομακρύνουν τους ανθρώπους. Είναι θέμα υποχρέωσης και όχι δικαιώματος η συμμετοχή στα κοινά. Οπως είπατε, τίποτα δεν έχει γίνει για να αλλάξει το κλίμα.

Το πολιτικό σύστημα φέρει μεγάλη ευθύνη διαχρονικά. Δεν είναι δυνατόν δύο μέρες πριν τις εκλογές να συζητάμε για το πόθεν έσχες ενός πολιτικού αρχηγού. Το θεωρώ υποβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας.

Θα έπρεπε να συζητάμε θέματα εθνικά, για τις ευρωπαϊκές εκλογές και όσα διακυβεύονται εκεί. Οι Ελληνες νομίζουν ότι στην Ελλάδα λαμβάνονται αποφάσεις.

Ετσι τους έχουν πείσει διαχρονικά. Ηρθε η ώρα να αλλάξουν πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στέλνουμε σταυρωμένα ψηφοδέλτια από όποιο κόμμα κι αν συμβαίνει αυτό. Ελαβα κι εγώ στο σπίτι μου. Είναι αδιανόητο και θα έπρεπε να το καταδικάζουν όλοι.

– Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την ενδεχόμενη αδιαφορία από τον κόσμο, εσείς έχετε περιοδεύσει σε αρκετές περιοχές. Οι πολίτες τι σας μεταφέρουν;

Επισκέφθηκα όσες περιοχές μπορούσα, γιατί οικονομικά οι δυνατότητες είναι μικρές. Προσπαθώ με τιμιότητα και αξιοπρέπεια, στο πλαίσιο των δικών μου οικονομικών δυνατοτήτων.

Προσπάθησα να μην απευθυνθώ μόνο στο κομματικό ακροατήριο, αλλά μιλούσα κυρίως με πολίτες που ανήκουν σε άλλους χώρους. Εκεί κατάλαβα την αγωνία και τη θέληση των ανθρώπων να τους μιλάνε οι πολιτικοί, όχι όμως στις προεκλογικές περιόδους.

«Μα τώρα μας θυμάστε;» μου έλεγαν και τους εξηγούσα πως δεν είμαι ο επαγγελματίας πολιτικός και δεν έχω κομματική καριέρα. Τότε ανοίγονταν και μετέφεραν το θέμα τους. Ο κόσμος διψάει για πραγματική συμμετοχή. Υπάρχει έλλειμα επικοινωνίας των πολιτικών.Ενα από τα μεγάλα οφέλη που αποκόμισα αυτούς τους δυόμισι μήνες που «εξαφανίστηκα» από την Πάτρα, είναι η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες.

– Ποια θέματα σας έθεταν;

Το πρώτο θέμα είναι η ακρίβεια. Οπου και να πήγα, δεν υπήρχε κανένας που να μην αναφερόταν στην ακρίβεια. Κυρίαρχο ζήτημα και με ένταση, το συναντούσα στη λαϊκή στην Τρίπολη, την Κόρινθο, τον Ασπρόπυργο σε περιοχές υποβαθμισμένες. Ολοι τόνιζαν το ίδιο θέμα σε σχέση με τις ταμειακές μηχανές, τα POS κ.λπ. Δεν βλέπουν λύσεις και ήταν εξαγριωμένοι, γιατί δεν βλέπουν προσπάθεια. Είναι θέματα που αφορούν όλη την κοινωνία και θα έπρεπε επιστημονικά να εξαντλούνται οι δυνατότητες για να βρίσκονται λύσεις, όπως σε άλλες χώρες.

Αναφέρω τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα διατροφής, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Στην Κύπρο έχουν τρεις φορές τον μισθό των Ελλήνων και η βενζίνη έχει 1.4€ το λίτρο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων; Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία, αλλά για κάποιους λόγους δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, ούτε να δώσουμε λύσεις. Είμαστε ακόμα στην εποχή του πελατειακού κράτους και ίσως είναι βολική αυτή η συνθήκη. Αυξάνουν έτσι τα κρατικά έσοδα και μετά τα μοιράζουν με μορφή επιδομάτων. Με αυτόν τον τρόπο όμως καλλιεργείς μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Θα έπρεπε να έχει αλλάξει η πελατειακή λογική. Μας κρατάει σε πολλά πράγματα πίσω και δεν αρκεί η λεκτική καταγγελία. Οι πολίτες μπορούν να δείξουν ότι δεν θέλουν τα λαμπερά ονόματα, ούτε ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Πρέπει να επιλέξουν, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν, ανθρώπους που έχουν ένα εξαιρετικό έργο στη ζωή τους, που μπορούν διοικητικά να συντονίσουν πράγματα και επιστημονικά να λάβουν υπόψη τους οτιδήποτε γίνεται σε επίπεδο πολιτικών, ώστε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην ΕΕ και να βάλει τα ελληνικά συμφέροντα στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.