SOS από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών: «Μακριά από αμίαντο, προκαλεί καρκίνο»!

Επείγον μήνυμα από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών προς πάσα κατεύθυνση για άμεση απομάκρυνση αμίαντου.

 

αμίαντο

Μήνυμα άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας έστειλε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, ζητώντας την απομάκρυνση αμιάντου από παντού όπου υπάρχει στην Πάτρα, θεωρώντας ότι, με βάση και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αμίαντος είναι αποδεδειγμένα πια ισχυρός καρκινικός παράγοντας!

Μένει, συνεπώς, να αναδειχθούν όσα σημεία, κτίρια ή οικήματα εντός του αστικού ιστού είναι φορτωμένα με αμίαντο, ώστε να ξεκινήσει τάχιστα η απομάκρυνσή του με τον τρόπο που πρέπει.

Με ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου και ο γραμματέας Γιώργος Πατριαρχέας, εξηγούν και αναλύουν τα δεδομένα, θέτοντας φορείς και πολίτες προ των ευθυνών τους:

«Ο αμίαντος έχει αναγνωριστεί ως ισχυρός καρκινογόνος παράγοντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες διεθνείς οργανώσεις υγείας. Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που είναι μέρος του ΠΟΥ, έχει κατατάξει τον αμίαντο στην Ομάδα 1, η οποία περιλαμβάνει ουσίες που είναι “καρκινογόνες για τον άνθρωπο”. Αυτή η κατηγορία υποδηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.
Τα κύρια είδη καρκίνου που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο είναι: Μεσοθηλίωμα, καρκίνος του πνεύμονα και το ασβέστωμα.

Ο ΠΟΥ παρέχει εκτενείς οδηγίες για τη διαχείριση της έκθεσης στον αμίαντο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας:

1. Πρόληψη Εκθεσης του πληθυσμού στον αμίαντο:

Απαγόρευση της χρήσης αμιάντου.

Ασφαλής διαχείριση των υπαρχουσών κατασκευών: Ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση και αφαίρεση των υλικών που περιέχουν αμίαντο σε υπάρχουσες δομές, όπως κτίρια και πλοία.

2. Εκπαίδευση και Πληροφόρηση:

Εκπαίδευση των εργαζομένων: Παροχή εκπαίδευσης στους εργαζόμενους που ενδέχεται να εκτεθούν στον αμίαντο, ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Δημόσια ευαισθητοποίηση: Ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του αμιάντου και την ασφαλή διαχείρισή του.

3. Ανίχνευση και Διαχείριση Επικινδυνότητας:

Ταυτοποίηση επικίνδυνων υλικών: Προώθηση της αναγνώρισης υλικών που περιέχουν αμίαντο σε παλιά κτίρια και εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή διατάραξής τους.

Μέτρα ελέγχου: Χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και διαδικασιών για τη μείωση της διασποράς ινών αμιάντου κατά την αφαίρεση ή συντήρηση των υλικών που τον περιέχουν.

4. Κανονισμοί για την εργασία: 

Το Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2023 ενέκρινε νέα νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της έκθεσης σε ίνες αμιάντου στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Το όριο έκθεσης για εργαζόμενους είναι δέκα φορές χαμηλότερο, καθώς η οριακή τιμή μειώνεται από 0,1 σε 0,01 ίνες αμιάντου ανά κυβικό εκατοστό (cm³), χωρίς μεταβατική περίοδο.