Μικρές ζούγκλες γύρω από την Πάτρα: Απειλή τα αστικά οικόπεδα του αδιάνοικτου σχεδίου πόλης
Το κράτος ή ο δήμος να παρεμβαίνει στα ακαθάριστα των αμελών ιδιοκτητών και να τους χρεώνει μετά τον καθαρισμό
Πάνω από 620.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων που βρίσκονται δίπλα ή κοντά σε περιαστικά δάση, είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού.
Η καταληκτική προθεσμία είναι την Δευτέρα 15 Ιουλίου και όσοι αμελήσουν θα υποστούν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται μέσω της πλατφόρμας akatharista.apps.gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες συνολικά υπολογίζεται πως θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση ότι έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.
Το ζήτημα όμως, δεν είναι μόνο η υποβολή της δήλωσης, αλλά κυρίως να έχει προηγηθεί πραγματικά ο καθαρισμός του οικοπέδου, γιατί όπως επισημαίνουν στην «Πελοπόννησο» κάτοικοι του Γηροκομείου, η πρόσφατη πυρκαγιά απέδειξε την αποτελεσματικότητα του προληπτικού μέτρου. Οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σε αντίθεση με τα καθαρισμένα, όπου η φωτιά σταμάτησε ή μειώθηκε η ταχύτητα εξάπλωσής της, δίνοντας την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να την θέσουν υπό έλεγχο.
Στο πλαίσιο αυτό, νομικοί κύκλοι επεσήμαναν στην «Π» ότι στην περίπτωση αμελών ιδιοκτητών οικοπέδων, θα πρέπει το κράτος ή ο δήμος να προβαίνει στον καθαρισμό και στη συνέχεια να χρεώνει τους υπόχρεους με όλα τα έξοδα.
Πρόβλημα αποτελούν τα οικόπεδα αγνώστου ιδιοκτήτη. Εκεί, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, οι υπηρεσίες των δήμων ή του κράτους, θα πρέπει να αναζητούν τα στοιχεία του τελευταίου ιδιοκτήτη μέσω του Κτηματολογίου, και αν δεν υπάρχει γνωστός ιδιοκτήτης ούτε από την κτηματογράφηση, τότε μπορούν να αναλαμβάνουν την έρευνα, ιδιώτες δικηγόροι που θα αναζητούν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το ζήτημα δεν είναι η επιβολή των προστίμων, αλλά το οικόπεδο να καθαριστεί έγκαιρα και να μην υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιο οικόπεδο έχει κατασχεθεί από τράπεζα και είναι εγκαταλειμμένο από τον ιδιοκτήτη του; Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισήμαναν στην «Π» πως, εάν η κυριότητα δεν έχει περάσει ακόμα στην τράπεζα ή σε άλλον ιδιώτη μέσω πλειστηριασμού, τότε η ευθύνη του καθαρισμού συνεχίζει να βαρύνει τον οφειλέτη ιδιοκτήτη του οικοπέδου.
Τέλος, το μεγαλύτερο θέμα που παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο, αφορά τα οικόπεδα που αποτελούν μέρος του αδιάνοικτου σχεδίου πόλης της Πάτρας και τα οποία είναι πολλά, καθώς αναμένεται να διανοιχθούν για να γίνουν δρόμοι ή πλατείες. Στην περίπτωση που για αυτές τις εκτάσεις έχει εκδοθεί πράξη εφαρμογής, τότε υπεύθυνος για τον καθαρισμό τους, είναι ο Δήμος Πατρέων, στον οποίο έχει περιέλθει η κυριότητά τους.
Και αναφέρεται αυτή η σημαντική λεπτομέρεια, γιατί πλήθος τέτοιων οικοπέδων υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε πολλές συνοικίες στην περιφέρεια της Πάτρας, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μικρές αστικές ζούγκλες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News