ΑΑΔΕ: Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα ορόσημα της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης

ΑΑΔΕ

Tο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους, μέτρο το οποίο αποτελεί ένα από τα ορόσημα της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Πρόκειται για μια νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνέχεια, το πoσό της επιστροφής θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη φετινή χρονιά υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφές ΦΠΑ με ταχύτατες διαδικασίες με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως από τη φορολογική διοίκηση αναφέρουν ότι στόχος είναι να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές να γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα. Το νέο σχέδιο της εφορίας προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:

  • Διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
  • Αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
  • Αξιοποίησης «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Στη «χρυσή λίστα» εντάσσονται, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις, επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Συγκεκριμένα, στη λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που: α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%. β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται αποκλειστικά σε κεντρικό επίπεδο και δεν δημοσιοποιούνται.

Πηγή: newsbeast.gr