Αχαΐα: Η οικοδομή “ξυπνάει” αλλά δεν βρίσκει εργατοτεχνίτες
Η αγορά της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αχαΐα, έχει να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες και την εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες
Σημάδια ισχυρής ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, καταγράφονται από τις αρχές του χρόνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα δημόσια αλλά κυρίως στα ιδιωτικά έργα.
Οπως αναφέρουν στην «ΠτΚ» γνωστοί κατασκευαστές, η οικοδομική δραστηριότητα είναι γεγονός ότι έχει ανεβάσει ρυθμούς και αυτό οφείλεται από την μια πλευρά στον μηδενισμό του ΦΠΑ (24%) στον κλάδο και από την άλλη στο «ξεπάγωμα» των έργων του 2020, που είχαν σταματήσει λόγω καραντίνας. Οπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Μάρτιο του 2021, οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθαν σε όλη τη χώρα σε 1.893, παρουσιάζοντας αύξηση 42,4%.
Η Δυτική Ελλάδα κατέγραψε πανελλαδικό ρεκόρ επιδόσεων και είναι πρώτη με διαφορά, σημειώνοντας αύξηση 116%, καθώς από τις 63 ιδιωτικές οικοδομικές άδειες του Μαρτίου 2020, φέτος ο αριθμός τους εκτινάχθηκε σε 136. Αυτή η έκρηξη αντιστοιχεί και σε επιφάνεια και σε όγκο οικοδόμησης. Συγκεκριμένα από τα 11.100 τ.μ. επιφάνειας του 2020, φέτος η Δυτική Ελλάδα ανέβηκε σε 27.700 τ.μ. με μια αύξηση 150%. Σε όγκο από τα 61.100 κ.μ. του 2020, φέτος πήγαμε στα 101.100 κ.μ. δηλαδή υπήρξε μια αύξηση 65,5%. Ανοδική είναι η πορεία της οικοδομής και στο τρίμηνο του 2020, με την Δυτική Ελλάδα να είναι πάλι πρώτη σε όλη τη χώρα με αύξηση 52% σε ιδιωτικές άδειες και συγκεκριμένα από 226 σε 341. Η αύξηση σε επιφάνεια τ.μ. αντιστοιχεί σε 104% και σε όγκο σε 79%.
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτης Χελάς, επιβεβαίωσε στην «ΠτΚ» ότι ο κλάδος της οικοδομής, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε φάση αναθέρμανσης και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιστροφή από την καραντίνα. «Ηταν αναμενόμενη αυτή η έκρηξη και ο λόγος είναι η αναστολή του ΦΠΑ 24%, καθώς και η απραξία της προηγούμενης δεκαετίας. Οι ανάγκες για στέγαση έχουν αυξηθεί και η κάλυψη αυτών οδηγεί στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας σε μονοκατοικίες αλλά και σε νέα διαμερίσματα» σημείωσε ο κ. Χελάς. Να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα είναι από τις περιοχές της χώρας όπου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αφορά κατά κύριο λόγο την κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Χελά, το στοκ των παλαιών απούλητων διαμερισμάτων σιγά – σιγά εξαντλείται και ο κλάδος ξεκινά πάλι από την αρχή.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
Παράλληλα με την επανεκκίνηση του κλάδου, παρατηρείται και το φαινόμενο της έλλειψης ειδικευμένου εργατοτεχνικού δυναμικού. Πολλοί εργατοτεχνίτες οικοδομής που προέρχονταν τα προηγούμενα χρόνια συνήθως από την Αλβανία, έχουν μετοικίσει σε άλλες χώρες που προσέφεραν εργασία, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές της περιοχής και όλης της χώρας να δυσκολεύονται σήμερα να βρουν συνεργεία και το κόστος κατασκευής να ανεβαίνει. Επίσης, την τελευταία δεκαετία λόγω της μηδενικής οικοδομικής δραστηριότητας δεν εκπαιδεύτηκε νέα γενιά εργατοτεχνικού δυναμικού για να καλύψει τις ανάγκες που ανακύπτουν σήμερα με την αναθέρμανση του κλάδου. «Το έχουμε επισημάνει στην κυβέρνηση και θεωρούμε ως κατασκευαστές ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της σε εργατοτεχνικό δυναμικό από τρίτες χώρες, φυσικά με όλες τις νόμιμες προβλέψεις και διαδικασίες, για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας» τόνισε ο Παναγιώτης Χελάς. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα χώρες με τεράστια οικοδομική ανάπτυξη όπως το Ντουμπάι, που χτίστηκαν από εισαγόμενο εργατοτεχνικό δυναμικό από την Ασία και την Απω Ανατολή. «Γιατί να μην κάνουμε και εμείς κάτι ανάλογο, εφόσον λείπει το εργατοτεχνικό δυναμικό;» διερωτήθηκε ο κ. Χελάς.
ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ν. Αχαΐας Πέτρος Μαντάς, επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή δημοσίων έργων έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά την αύξηση των οικοδομικών έργων καρπώνονται λίγοι και μεγάλοι στον κλάδο. Επικαλέστηκε την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία, υπήρξε σημαντική συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών τη τελευταία δεκαετία με αύξηση των φραγμών εισόδου σε ορισμένες από τις επί μέρους αγορές. Συγκεκριμένα, λίγες μεγάλες εταιρείες 6ης και 7ης Τάξης, απορροφούν το 88% του συνολικού κύκλου εργασιών των τριών ανώτερων τάξεων. Στην ουσία, για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις μένει μόλις ένα 10% της πίτας των δημοσίων έργων. «Η θέση μας σαν κατασκευαστές δημοσίων έργων είναι ότι πράγματι η κατασκευαστική αγορά έχει ανακάμψει, αλλά όχι για όλους. Υπάρχουν μεγάλες δυσκαμψίες και στεγανά τα οποία δυστυχώς χρόνο με χρόνο επιδεινώνονται, ειδικά σε έργα μεγάλου προϋπολογισμού και όγκου» τόνισε ο Πέτρος Μαντάς.
«ΦΟΥΝΤΩΣΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
Η αγορά της οικοδομικής δραστηριότητας έχει να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες και την εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες. Ο πρόεδρος Ενωσης Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Ν. Αχαΐας Πέτρος Μαντάς, σημείωσε ότι η αύξηση τιμών φτάνει ή και ξεπερνά το 100% λόγω κερδοσκοπικών τάσεων στην αγορά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ο κλάδος έχει κάνει παρέμβαση προς την κυβέρνηση. Το ίδιο επισήμανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Παναγιώτης Χελάς, ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων γιατί συμπαρασύρει το κόστος κατασκευής που μετακυλίεται στην πώληση. «Εκεί που η αγορά πάει να βρει έναν ρυθμό, το αυξημένο κόστος μας καθηλώνει. Εχουμε κάνει έκκληση να ελεγχθεί μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλη η αλυσίδα του κατασκευαστικού κλάδου για να επανέλθει μια ισορροπία» κατέληξε ο Παναγιώτης Χελάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News