Αχαΐα: O Covid 19 εξελίσσεται σε απλή γρίπη; – Μειωμένες οι νοσηλείες και στα νοσοκομεία της Πάτρας

Αισιόδοξα τα μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Covid 19 Τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει κάθετα και οι νοσηλείες

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την εικόνα της σταθερής αποκλιμάκωσης της πανδημίας  που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Κι  αυτή δεν αφορά μόνο στις νέες διαγνώσεις αλλά και στις νοσηλείες.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα που ίσως να μην αποτυπώνεται σε επίπεδο διαγνώσεων. Πριν από τρεις εβδομάδες οι ημερήσιες εισαγωγές στη χώρα μας ήταν περισσότερες από 400. Τώρα δεν ξεπερνούν τις 200. Η πτώση αυτή αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία της Πάτρας όπου τις τελευταίες ημέρες οι νοσηλείες σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα» δεν ξεπερνούν τις 80.

«Θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος”, όπου έχει εμφανιστεί δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία». Ιδιαίτερα θετική δε είναι η επισήμανση που έκανε ο κ. Βασιλακόπουλος για το επίπεδο ανοσίας στη χώρα μας. Οπως σημείωσε «είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων, πολύ πιο υψηλό από τις ΗΠΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις της προέδρου της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, δρ. Σταματούλας Τσικρικά.

«Ολα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Εγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες».

ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΕ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Αναφερόμενη η ίδια στη δυναμική του ιού, η κ. Τσικρικά αναφέρει:

«Αν και ο ευσεβής πόθος όλων είναι η μετάπτωση του κορονοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας».

Υπολογίζεται, όπως λέει η ίδια, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Τέλος η κ. Τσικρικά, προσθέτει ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”, με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα δημόσιας υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».