Αχαΐα: Ψάχνουν για οικοδόμους και δεν βρίσκουν – Τεράστιο πρόβλημα στην ανέγερση ακινήτων και τα δημόσια έργα

Ξέμειναν από εργατικό δυναμικό οι ανεγέρσεις νέων ακινήτων και τα δημόσια έργα στην Αχαϊα

οικοδόμους

Αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις τεχνικού προσωπικού βρίσκεται ο κλάδος των κατασκευών, είτε πρόκειται για ιδιωτικές οικοδομές είτε για δημόσια έργα. Εργολάβοι και τεχνικές εταιρείες στην Αχαΐα, έχουν φτάσει στο σημείο να ψάχνουν …με τα κιάλια εργαζόμενους, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες και εκπρόσωποι των κλάδων.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει έρευνα του ΙΟΒΕ που ζωγραφίζει με μελανά χρώματα την εικόνα που υπάρχει σήμερα στο ζήτημα της απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών, καθώς υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 160.000 εργαζομένων σε κατασκευαστικούς και τεχνικούς τομείς σε όλα τα επίπεδα ειδίκευσης.

Μέσα σε περίπου μία δεκαετία το προσωπικό στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών μειώθηκε πάνω από 50%. Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στις κατασκευές ανερχόταν το 2008 σε 595.000 άτομα. Μετά την οικονομική κρίση, το 2019, είχε πέσει στους 274.000 εργαζόμενους και με την διακοπή των εργασιών λόγω της πανδημίας, πολλοί ακόμα εργάτες έφυγαν για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, ανησυχητικό για την πορεία και των επόμενων ετών είναι και το γεγονός της άρνησης των νέων να εργαστούν στην οικοδομή. Οι νέοι έως 24 ετών αποτελούσαν το 9,5% του εργατικού δυναμικού και σήμερα έχουν φτάσει στο 2,1%

ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Ο Παναγιώτης Χελάς, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε στην «Π» ότι το πρόβλημα της έλλειψης τεχνιτών και εργατικού δυναμικού είναι πολύ σοβαρό, γιατί τα συνεργεία αποδυναμώνονται διαρκώς, η εμπειρία εκλείπει και απειλείται η ποιότητα των έργων, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

«Εμείς σαν κλάδος έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να δρομολογήσουν διαδικασίες, ακόμα και εισαγωγής εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη», λέει στην «Π» ο κ. Χελάς.

Μάλιστα, αυτή η έλλειψη προκαλεί τεράστιο πρόβλημα και στο κοστολόγιο των έργων, πλέον της ακρίβειας στα οικοδομική υλικά. Οπως είπε ο κ. Χελάς, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται το φαινόμενο της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και τεχνιτών στην Αθήνα και αυτό επηρεάζει συνολικά την εργασία και το κόστος της.

«Η αγορά εργασίας στις κατασκευές έχει σήμερα σοβαρό πρόβλημα, γι΄αυτό ζητάμε ενίσχυση της Πολιτείας ή να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης νέων για να μπουν και να εργαστούν στην οικοδομή ή να αναβιώσουν και προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης» πρόσθεσε ο κ. Χελάς.

Εφυγαν οι Αλβανοί τεχνίτες και εργάτες

Την ίδια ακριβώς εικόνα μεταφέρει στην «Π» και ο γραμματέας της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Αθανάσιος Καούρης. Η οικοδομή, είπε, έχει μπει σε μια πορεία σταθεροποίησης, αλλά, το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει πλέον, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και τεχνιτών.

Οπως εξήγησε, ο κλάδος κυριαρχείτο τις τελευταίες δεκαετίες από Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι μετοίκισαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ νέοι άνθρωποι δεν ακολουθούν το επάγγελμα γιατί είναι σκληρό και δεν έχει σταθερότητα.

Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οικοδομή άρχισε να ξαναβλέπει κινητικότητα και, τότε, ήταν που άρχισε να γίνεται αισθητό το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, τόνισε ο κ. Καούρης.

«Κάποτε έρχονταν στο γραφείο μας, τρεις χτίστες και τέσσερις καλουπατζήδες, για να μου δώσουν προσφορές για μια δουλειά. Τώρα, τους ψάχνουμε εμείς. Εγώ προσωπικά, κάνω δύο ανακαινίσεις αυτή την περίοδο και περιμένω συνεργεία τεχνιτών και εργατών, να τελειώσουν από άλλες οικοδομές για να έρθουν και σε εμένα» είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περίπου 50% επιπλέον χρόνο για να παραδώσουμε τα έργα καθώς δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να δουλέψει στο πεδίο».

Ο κ. Καούρης τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναβιώσει τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ στον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών.