Αχαΐα: Στερεύουν οι κάμποι από προϊόντα – Αγρότες εναντίον κλιματικής αλλαγής
Γιώργος Βεσκούκης και Γιάννης Μποδιώτης μεταφέρουν την αγωνία του χώρου και το αίτημα αλλαγής του πλαισίου αποζημιώσεων
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι σουρεαλιστικό ή κάτι το οποίο αφορά μόνο κάποιες άλλες χώρες και όχι την Ελλάδα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και το διαπιστώνουμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, πόσω μάλλον οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι είδαν στο πρώτο 8μηνο του 2023 την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των καιρικών ανωμαλιών που επικρατούν, πλέον, και στην περιοχή μας.
Τόσο στη Δυτική Αχαΐα όσο και στην Αιγιάλεια, η κατάσταση είναι, χωρίς δόση υπερβολής, στα όρια της απελπισίας και χαρακτηριστικά είναι όλα όσα μας μεταφέρθηκαν από τους αντίστοιχους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
«Η παραγωγή έχει πέσει σε οριακά επίπεδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας και Ωλενίας, Γιώργος Βεσκούκης και πρόσθεσε: «Φέτος είδαμε μεγάλο κύμα από περονόσπορο την άνοιξη. Μετά ήρθαν και οι βροχοπτώσεις εκτός εποχής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τα αποτελείωσαν όλα. Το πρόβλημα και στα κηπευτικά, και στα αμπέλια, και στις ελιές είναι τεράστιο. Ειδικά στις ελιές, μάλιστα, είχαμε και θέμα ακαρπίας εξαιτίας των αλλαγών της θερμοκρασίας. Μην ξεχνάτε ότι έκανε κρύο μέχρι τον Μάιο. Οι καιρικές ανωμαλίες έχουν επιδεινώσει τρομερά την κατάσταση. Ειδικά στο ελαιόλαδο και στα οινοποιήσιμα σταφύλια οι παραγωγές είναι πολύ μειωμένες. Το πρόβλημα για εμάς είναι πολύ σοβαρό. Η κλιματική αλλαγή είναι, πλέον, κομμάτι της ζωής μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουν και οι κανονισμοί στις αποζημιώσεις μας. Επιβάλλεται, πλέον, να αποζημιωνόμαστε και για άλλα πράγματα πέρα από τα συνήθη. Ο περονόσπορος είναι ένα από αυτά».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Γιάννης Μποδιώτης, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση-στήριξη της Πολιτείας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. «Οι παραγωγές μας είναι εξαιρετικά μειωμένες», είπε ο Ι. Μποδιώτης και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε να υπάρξει βοήθεια από την Πολιτεία και μάλιστα αρκετά μεγάλη, καθώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν τρυγηθεί τα πεδινά στην Αιγιάλεια, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ άσχημα. Ο καύσωνας έκανε μεγάλο κακό. Ηταν μια πολύ περίεργη χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών. Είχαμε βροχές και υγρασίες και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτή η αστάθεια και παραδοξότητα του καιρού έφεραν τα πάνω-κάτω. Δυστυχώς, φέτος, δεν υπάρχει καρποφορία, ειδικά στην ελιά. Και μέσα σε όλα, πληρώνουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Κάναμε επεμβάσεις και επενδύσαμε, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και όφελος για εμάς. Και το κόστος παραγωγής αυξήσαμε και δεν είχαμε την παραγωγή που θέλαμε και που έπρεπε να έχουμε».
Αν υπάρχει ένα φως σε όλο αυτό το τούνελ είναι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα κάνει παρέμβαση προς την Πολιτεία, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του πλαισίου αποζημιώσεων από τέτοιες καταστροφές, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Το αν αυτό επαρκεί για τους αγρότες είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, καθώς τα δεδομένα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, όμως σε κάθε περίπτωση είναι κάτι καλοδεχούμενο. Το σχετικό περιφερειακό συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 22 Αυγούστου, οπότε εκεί θα δοθεί μια σημαντική ανάσα στον αγροτικό κόσμο.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Γιώργος Βεσκούκης όσο και ο Γιάννης Μποδιώτης εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή βαίνει κλιμακούμενη, δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες συνθήκες στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. «Κάποτε ξέραμε ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι εύκρατο, πλέον, εξελίσσεται σε ημιτροπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα προϊόντα στα χωράφια και στα αμπέλια μας» σχολίασε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» αγρότης από τον Ριγανόκαμπο. Μπορεί κανείς να του προσάψει ότι έχει άδικο στην τοποθέτησή του;
Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια κι άλλες μεσογειακές χώρες, στις οποίες έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής, π.χ. στο λάδι στην Ισπανία και την Ιταλία.
Τέλος, από τις πληροφορίες που συλλέξαμε από τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας, το ίδιο πάνω-κάτω σκηνικό εκτυλίσσεται και σε πολλές ακόμη περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η διάβρωση του εδάφους αλληλοεπηρεάζονται και με τη σειρά τους επηρεάζουν την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή με πολλούς, περίπλοκους τρόπους, από τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων και τη γονιμότητα του εδάφους μέχρι την εμφάνιση παρασίτων και ασθενειών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News