Αχαΐα: Στον Χελμό μελετούν τα σύννεφα
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και 20 Ινστιτούτα

Η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την κλιματική αλλαγή CleanCloud, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα, 2-3 Απριλίου.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες από την Ελλάδα και από Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CleanCloud συντονίζεται στην Ελλάδα από τον καθηγητή Αθανάσιο Νένε του Κέντρου Μελετών για την Ποιότητα του Αέρα και της Κλιματικής Αλλαγής (C-STACC) του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσθηκε μια σύνοψη των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του CleanCloud με έμφαση στις μετρήσεις σχετικά με τα σύννεφα στην κορυφή του Χελμού και την ανάπτυξη των αντίστοιχων υπολογιστικών μοντέλων. Υπήρξαν συζητήσεις των εταίρων για τα επόμενα βήματα του προγράμματος. Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι η εκτέλεση πειραμάτων για τις φυσικοχημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα στα σωματίδια αλατιού που εκπέμπονται από την θάλασσα της Μεσογείου και στα σωματίδια της σκόνης από την Σαχάρα. Αυτά τα πειράματα θα γίνουν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους στον θάλαμο ατμοσφαιρικής προσομοίωσης του ΙΕΧΜΗ στην Πάτρα».
Ο καθ. Αθανάσιος Νένες συμπλήρωσε «Ξεκινήσαμε αυτό το έργο αναρωτώμενοι αν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και τα πειράματα και να συγκεντρώσουμε τα πάντα μαζί και όχι μόνο το καταφέραμε, αλλά κάναμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι ήταν δυνατά. Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή ενός επόμενου κύκλου. Στην πραγματικότητα έχουμε συμβάλει στην οριοθέτηση του IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change), πράγμα που σημαίνει ότι καθορίζουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη έκθεση. Όχι, μόνο αυτό, αλλά ρυθμίζουμε τα μοντέλα έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη μείωση της ρύπανσης και τη μετάβαση στο μέλλον μετά τα ορυκτά καύσιμα και θα έχουμε στην πραγματικότητα καλύτερη κατανόηση των ακραίων φαινομένων, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αερολυμάτων και νεφών, των κατακρημνισμάτων (βροχή, χιόνι) και βασικά του κλίματος».
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CleanCloud (Clouds and climate transitioning to post-fossil aerosol regime) είναι ένα έργο του Horizon Europe Cluster 5, με υψηλή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα έτη 2024-2027, στο οποίο συμμετέχουν 20 ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Πήγε να κλέψει και έπεσε από μπαλκόνι, σε κρίσιμη κατάσταση ανήλικος
Η απάντηση Πελετίδη στην «Π» για το «τελεσίγραφο» Χρυσοχοΐδη για το Αστυνομικό Μέγαρο: «Αρνούμαστε»
Πολυδύναμο στρατόπεδο το ΚΕΤΧ Πάτρας – Τι φέρνει η αναδιάρθρωση στις Ενοπλες Δυνάμεις
Ο μικρός κλαρινίστας που αντικατέστησε τον Αρη Μουγκοπέτρο σε πανηγύρι ΦΩΤΟ
Τροχαίο με εγκατάλειψη για τη Λένα Δροσάκη, η ανάρτησή της
Οι πέντε φορολογικές αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για την «μεσαία τάξη»
Φλόριντα: Σύγκρουση φέριμποτ με ιδιωτικό σκάφος, πολλοί τραυματίες ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News