Αγροδιατροφή, παράδοση και Τουρισμός

Με επιτυχία το «Φεστιβάλ Τυροκομίας» στα Καλάβρυτα

Αγροδιατροφή, παράδοση και Τουρισμός Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κεντρική πλατεία

Ένα ακόμα βήμα προς την ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων της ορεινής Αχαΐας σε συνδυασμό με την τουριστική προβολή της περιοχής αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση του «Φεστιβάλ Τυροκομίας» που διοργανώθηκε στα Καλάβρυτα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και είχε επιτυχία αν κρίνει κανείς από τις συμμετοχές, αλλά και τις ομιλίες που έγιναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που αναδεικνύει τη δυναμική της ευρύτερης περιοχής στα τυροκομικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει την έδρα του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, μια εταιρεία με σταθερά ανοδική πορεία στον κλάδο, με τη φέτα Καλαβρύτων να κάνει ρεκόρ τζίρου το 2024 με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα. Στόχος, λοιπόν, είναι το Φεστιβάλ Τυροκομίας να καθιερωθεί στην ιστορική πόλη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και η ειδική εκδήλωση «Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού», όπου εκτός από τους χαιρετισμούς, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε γευσιγνωσία τοπικών τυριών, αλλά και pairing τοπικών τυριών με οίνους.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας της τυροκομίας στην Πελοπόννησο, η ενίσχυση της διατοπικής συνεργασίας και η δημιουργία των βάσεων για τη θεσμοθέτηση ενός διαπεριφερειακού θεσμού με ετήσιο χαρακτήρα, αφιερωμένου στους τυροκομικούς δρόμους του τόπου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πάρνωνα ΑΕ, ΑΧΑΪΑ-Αναπτυξιακή ΑΕ και Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ σε μια κοινή προσπάθεια να χαρτογραφηθούν, αναδειχθούν και συνδεθούν οι γευστικές, πολιτισμικές και παραγωγικές ταυτότητες της Αχαΐας και της Ηλείας.

ΤΣΙΜΠΡΗ

Αγροδιατροφή, παράδοση και Τουρισμός

Για τους στόχος που υπάρχουν σχετικά με το φεστιβάλ, μίλησε στην «Πελοπόννησο» η γενική διευθύντρια της «Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ» Ηρώ Τσιμπρή, η οποία τόνισε: «Το φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό γιατί ενισχύει την ταυτότητα της περιοχής που έχει παράδοση σε τυροκομικά προϊόντα.

Παράλληλα, με αυτό το φεστιβάλ ενισχύεται η διασύνδεση της αγροδιατροφής και του τουρισμού που είναι ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος leader και παράλληλα να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της υπαίθρου και τους ανθρώπους που την επισκέπτονται».