Αιγιάλεια: «Κουβάρι» με λάθη το Κτηματολόγιο

Παράταση ζητούν μηχανικοί σε Αίγιο και Αιγιάλεια. Υπόχρεοι χάνουν προθεσμίες άνευ δικής τους ευθύνης.

Αιγιάλεια

Σε ένα μεγάλο αλαλούμ έχουν μπλέξει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και οι πολιτικοί μηχανικοί της Αιγιάλειας, με τη διαδικασία της Κτηματογράφησης, η οποία ξεκίνησε στραβά και με πολλά λάθη.

Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και χθες ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, με επιστολή τους προς το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ζητούν να αναβιώσει η υποβολή εκπρόθεσμων δικαιωμάτων και η διαδικασία δημοσίευσης των Εκθέσεων επί αιτημάτων διόρθωσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, γιατί πολλοί υπόχρεοι έχασαν τις σχετικές προθεσμίες, ενώ άλλοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει από τα ΕΛΤΑ τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Το μπλέξιμο ξεκίνησε από το 2021, όταν έγινε η αρχική ανάρτηση του Κτηματολογίου στις περιοχές Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνα, Ελικής, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζόμυλου, Ροδιάς και Τράπεζας του Δήμου Αιγιάλειας.

Ο Βαγγέλης Καραχάλιος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλη Καραχάλιο, κατά την ανάρτηση διαπιστώθηκαν πάρα πολλά λάθη και παραλείψεις στοιχείων, που οδήγησαν εκτός των άλλων στη λύση της σύμβασης με τον αρχικό ανάδοχο της κτηματογράφησης και στην αντικατάστασή του.

Αποτέλεσμα εκείνης της λανθασμένης διαδικασίας, ήταν να υποβληθούν χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 30.000 αιτήσεις ανάρτησης, κατατέθηκαν 3.500-4.000 αιτήσεις διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων/ενστάσεις.

Επί των ενστάσεων αυτών, το Κτηματολόγιο εξέδωσε τις εκθέσεις του, για τις οποίες οι αιτούντες έπρεπε να δηλώσουν εάν τις αποδέχονται ή όχι και επιπλέον, να έχουν ενημερώσει όλους τους όμορους ιδιοκτήτες με όλα τα σχετικά έγγραφα. Διαφορετικά όλη η προηγούμενη διαδικασία ακυρώνεται και επιστρέφει στις αρχικές αναρτήσεις των δικαιωμάτων.

Ο Σπύρος Αδαμόπουλος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, Σπύρο Αδαμόπουλο, σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών, καταγγέλλει ότι δεν έλαβαν εμπρόθεσμα την επιστολή του Κτηματολογίου, με την έκθεση είτε σε φυσικό φάκελο είτε μέσω email. Επίσης, οι φάκελοι πολλών ιδιοκτητών βρίσκονται ακόμα και σήμερα στα ΕΛΤΑ, καθώς δεν παραδόθηκαν εγκαίρως, λόγω έλλειψης προσωπικού εν μέσω καλοκαιρινών αδειών.

>Για την περιοχή των πρώην Δήμων Αιγίου και Ερινεού με κωδικό ΚΤ1-05 η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και διήρκησε για 30 ημερολογιακές ημέρες με καταληκτική ημερομηνία 25 Μαΐου. Κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία των θιγόμενων που διήρκησε από 25 Μαΐου έως 23 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η γιορτή του Πάσχα ήταν στις 5 Μαΐου. Επί της ουσίας δηλαδή, οι 15 πρώτες ημέρες ήταν εντός των προετοιμασιών ή μεθεόρτιων του Πάσχα ή οι πολίτες έλλειπαν σε διακοπές κ.τλ.

>Για την περιοχή των πρώην Δήμων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού με κωδικό ΚΤ1-06 η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων επί των αιτημάτων αντίρρησης ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι αύριο 9 Αυγούστου για την αποδοχή, και έπειτα ξεκινάει η φάση των θιγόμενων από τις 10 Αυγούστου μέχρι τις μέχρι της 8 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε πως, επειδή οι εκθέσεις αποστέλλονται από το Εθνικό Κτηματολόγιο, είτε μέσω email είτε μέσω συστημένης επιστολής, υπάρχει ακριβές ιστορικό από το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Κτηματολόγιο που όρισε τις προθεσμίες άρχισε τη διαδικασία χωρίς να έχει ταχυδρομήσει τις επιστολές, οι οποίες ακόμα και σήμερα (σ.σ. χθες) 7 Αυγούστου, δεν έχουν παραληφθεί από τους πολίτες λόγω καθυστερήσεων στα ΕΛΤΑ.

Ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αιγίου και Καλαβρύτων έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας και αίτησης παράτασης της διαδικασίας προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, το Κτηματολόγιο και τους ανάδοχους εργολάβους, ελπίζοντας να γίνει αποδεκτό, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, διαφορετικά, οι θιγόμενοι θα μπουν σε μια πολυδάπανη και ψυχοφθόρα διαδικασία που μπορεί να φτάσει μέχρι και στα δικαστήρια.

Ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων τονίζει πως είναι απαραίτητη η αναβίωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, της διαδικασίας δημοσίευσης των Εκθέσεων επί αιτημάτων διόρθωσης και κατά συνέπεια η διαδικασία αποδοχής των θιγόμενων, γιατί θα λύσει μεγάλο μέρος διαφορών που σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να λυθεί πλέον ένδικα, διότι αν δεν υπάρξει αποδοχή η αίτηση διόρθωσης είναι ως μη γενόμενη.

Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε στην «Π» ότι, δυστυχώς, με όσα συμβαίνουν, τιμωρείται και εμπαίζεται ο πολίτης που προσπαθεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, ο οποίος πάντα βάζει το χέρι στην τσέπη και ο ιδιωτικός τομέας που με την κατάρτισή του, υποστηρίζει το όλο εγχείρημα και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αστραπιαία σε 30 ή 15 ή 5 ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Εκδιώχνονται 18.000 «αιώνιοι» φοιτητές. Η νέα χρονιά… η τελευταία για τους «ξεχασμένους»

Πατρών-Πύργου: Ποιος είναι ο 45χρονος που διαμελίστηκε στο θανατηφόρο τροχαίο, είχε εμπλακεί σε ακόμη δύο ατυχήματα

Βάρη:Προφυλακιστέος ο 66χρονος που κατηγορείται ότι έβαλε 4 φωτιές, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι του

Ποια είναι η γυναίκα που σκοτώθηκε στην Πατρών-Πύργου, είχε έρθει για επίσκεψη σε συγγενείς

Γιατί «σέρνεται» το ίντερνετ στη Δυτική Ελλάδα: Στις τελευταίες θέσεις με 58,46 Mbps