Αιγιάλεια: «Πολύ ποιοτικό νερό και σαφώς πιο οικονομικό για τους δημότες»

Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, Παν. Νικολόπουλος, εξηγεί στην «ΠτΔ» απλά και κατανοητά τα οφέλη του έργου

Αιγιάλεια

Η «ΠτΔ» ζήτησε από τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, Παναγιώτη Νικολόπουλο, να εξηγήσει, όσο πιο παραστατικά και απλά γίνεται, τι είδους έργο είναι αυτό, πρακτικά, σε τι θα ωφελήσει τον δημότη της Αιγιάλειας και σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί.

Θέλω να μας εξηγήσετε με απλά λόγια, κατανοητά και για τον πλέον αδαή δημότη, τι σημαίνει πρακτικά η κατασκευή του διυλιστηρίου υδάτων του ποταμού Σελινούντα, ήταν αυτό που του ζήτησα.

Και ο κ. Νικολόπουλος, που γνωρίζει άριστα το αντικείμενο, ανταποκρίθηκε απόλυτα.

«Το έργο περιλαμβάνει μια υδροληψία ψηλά στον Σελινούντα, από επιφανειακά νερά του ποταμού. Και μετά μια Μονάδα διυλιστηρίου, η οποία θα επεξεργάζεται τα επιφανειακά νερά. Και στη συνέχεια, θα υπάρχουν αγωγοί μεταφοράς, σωλήνες δηλαδή, έως το Αίγιο, και ανατολικά και δυτικά της πόλης.

Θα παίρνουμε καθαρό και παρθένο νερό από τον Σελινούντα, από το ύψος της Μονής Ταξιαρχών, πιο ψηλά από τα Μελίσσια. Το νερό θα διυλίζεται από ειδική μονάδα και μετά, διυλισμένο, θα μεταφέρεται μέσα από τις δεξαμενές στο Αίγιο και σε άλλους παραλιακούς και όχι μόνο οικισμούς, κυρίως Συμπολιτείας και Διακοφτού.

Μέχρι τώρα, η υδροδότηση των πολιτών γίνεται με νερό από γεωτρήσεις το οποίο είναι μονίμως επιβαρυμένο με αζωτούχα, άρα κάθε χρόνο η ποιότητά του είναι χειρότερη. Οι γεωτρήσεις θα καταργηθούν, ή θα περιοριστεί δραματικά η χρήση τους, γιατί θα έχουμε ένα νερό διυλισμένο και συνεπώς καθαρό, από το ποτάμι.

Αυτό σημαίνει πολύ ποιοτικό νερό και σαφώς πιο οικονομικό γιατί δεν θα χρειάζονται πια οι ενεργοβόρες γεωτρήσεις, αφού θα υπάρχει φυσική ροή νερού.

Και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι πολύ μεγάλο. Θα παίρνουμε ένα νερό που τώρα πάει χαμένο στη θάλασσα, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, όπου αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από 150 μέτρα βάθος και καταναλώνεις εκατομμύρια κιλοβατώρες…».

-Ποια θα είναι η «ακτίνα δράσης» του έργου:
«Θα κατασκευαστούν αγωγοί 47 χιλιομέτρων. Τα πρώτα 11 χιλιόμετρα θα είναι ο κεντρικός αγωγός από το ποτάμι έως το Αίγιο και εκεί θα πάρει νερό το Αίγιο και μετά θα διακλαδωθεί ο αγωγός, δυτικά μέχρι τον πρώην Δήμο Ερινεού και ανατολικά μέχρι την Τράπεζα. Ολα τα χωριά, Ριζόμυλος, Νικολέικα, Ελίκη, όλα θα υδροδοτηθούν από τον αγωγό».

-Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο:
«Θα σας πω το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μάξιμουμ μέχρι να γίνει η δημοπράτηση, σύνταξη τευχών. Και μετά ο χρόνος υλοποίησης θα είναι 1,5 με 2 χρόνια μάξιμουμ. Μιλάμε για μεγάλο και σύνθετο έργο. Θα φτιαχτεί αγωγός μέσα στην κοίτη του ποταμού. Καταλαβαίνει ο καθένας νομίζω… Μπορεί η διαδικασία δημοπράτησης να ολοκληρωθεί νωρίτερα, απλώς σας λέω το πιο ακραίο σενάριο.
Λογικά αρχές του 2024, το αργότερο, θα έχει ξεκινήσει το έργο».