Πάτρα: Αιτία θανάτου η κεταμίνη – Η ιατροδικαστική έκθεση είναι ξεκάθαρη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Καταπέλτης η ιατροδικαστική έκθεση για την Τζωρτζίνα

ιατροδικαστική

Μία αναμενόμενη έκθεση ήταν αυτή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, η οποία διέρρευσε χθες και αναμένεται να επισημοποιηθεί τις προσεχείς μέρες. Τρεις μήνες μετά τον «αδιευκρίνιστο» θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, και αφού το Εργαστήριο Θεσσαλονίκης βρήκε κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα, ο κ. Μπουζιάνης, πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, δεν είχε άλλο δρόμο από το να «δείξει» ως αιτία θανάτου την κεταμίνη.

ιατροδικαστική

Σωτήρης Μπουζιάνης

Ο θάνατος του άτυχου κοριτσιού αποτέλεσε και την αφορμή, ώστε να παρέμβει η Εισαγγελία Πατρών και η υπόθεση να ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε θανατηφόρο δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία (κεταμίνη). Επιπρόσθετα, επισημαίνονται κι άλλα ευρήματα, όπως η βλάβη στο ήπαρ, η μικρή πνευμονορραγία, αλλά και συμφόρηση οργάνων που αντιστοιχούν σε χορήγηση κεταμίνης. Το πιο σημαντικό είναι πως μετά το τελικό συμπέρασμα υπάρχει επισήμανση και τίθεται το ζήτημα εκταφής της 9χρονης, προκειμένου να ληφθούν τρίχες και να ελεγχθεί, εάν της είχε δοθεί η κεταμίνη ή άλλη ουσία σε προγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, οι ιατροδικαστές ζητούν να γίνει το συντομότερο δυνατόν η εκταφή, προκειμένου να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Επίσης, με το πόρισμα αυτό, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της προφυλακισμένης μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι μπορεί η κεταμίνη να χορηγήθηκε από το νοσοκομείο μετά, όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να συνεφέρουν το κορίτσι. Σύμφωνα με το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα, η κεταμίνη είναι η αιτία της ανακοπής και του θανάτου της Τζωρτζίνας.

 

Ποιες ουσίες βρέθηκαν

Στο αίμα η παρουσία κεταμίνης (norketamine) lidocaine, prilovaine, valproic, acid, levetiracetam, phenoharbital, midazolam, nordazepam, clobazam και μεταβολίτη της (norclobazam).
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ποσοτικός προσδιορισμός των ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος έδειξε ότι η συγκέντρωση της κεταμίνης ήταν ίση με 6,5 mg/Ml. Η ευρεθείσα αυτή συγκέντρωση είναι στο εύρος σύμφωνα με τον ιατροδικαστή των συγκεντρώσεων του φαρμάκου σε δείγματα μεταθανάτιου αίματος θανατηφόρων περιστατικών, που σχετίζονται με τη χρήση κεταμίνης.

Στα ούρα ανιχνεύθηκε κεταμίνη, valproic, acid, levetiracetam, phenoharbital, paracetamol, ibuprofen, baclofen, temazepam, nordazepam, clobazam και μεταβολίτη της (norclobazam).

Παράλληλα, ανάμεσα στις εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται δείγματα από τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα με συσκευή λάρυγγος, ιστοτεμάχια ήπατος, νεφρού και παγκρέατος, καθώς και από τους νεφρούς με τα επινεφρίδια για ιστολογική εξέταση.
Στις παρατηρήσεις της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με το σχόλιο της τοξικολογικής εξέτασης, η ανεύρεση ηωσινοφύλων και μονοκυττάρων με ηωσυνόφυλλα κοκκία, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και συσχέτιση με το κλινικό ιστορικό, τους χορηγηθέντες φαρμακευτικούς ή άλλους παράγοντες και τα εν ζωή εργαστηριακά ευρήματα.
Τέλος, όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο ιατροδικαστής, σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.

 

Η σύγκριση με την Ιριδα

ιατροδικαστική

Αγγελική Τσιόλα

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να προκύψουν νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση, αφού θα υπάρξουν τελικά δεδομένα για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, της μόλις 6 μηνών Ιριδας και της 3,5 ετών Μαλένας.
Οι ενέργειες των ιατροδικαστών στους θανάτους Τζωρτζίνας – Ιριδας είναι πανομοιότυπες. Στηρίχθηκαν στο αποτέλεσμα των παθολογοανατομικών εργαστηρίων. Η Αγγελική Τσιόλα, ιατροδικαστής Πατρών, αν και είχε υποψίες εγκληματικής ενέργειας, έπρεπε να αναφέρει ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβοκόμβου, εύρημα του Εργαστηρίου των Ιωαννίνων. Ομως, αυτή δεν ήταν η πραγματική αιτία θανάτου, κάτι που η κυρία Τσιόλα φέρεται να είχε θίξει και στην αναφορά της στην Εισαγγελία Πατρών!

 

Εξώδικο στην Ρούλα

Στο μεταξύ, η Ρούλα Πισπιρίγκου παρέλαβε χθες στις φυλακές Κορυδαλλού εξώδικο από την οικογένεια της πρώην σπιτονοικοκυράς της, Ευγενίας Κούτρα Θεοδωροπούλου. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος παρέδωσε το εξώδικο στην 33χρονη κατηγορούμενη για τη δολοφονία της κόρης της, Τζωρτζίνας και με αυτό ζητά να επιστραφούν τα κλειδιά από την οικία της θανούσης. Το περίεργο είναι ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για μία τέτοια ενέργεια είναι ο Μάνος Δασκαλάκης και όχι η Πισπιρίγκου. Και αυτό γιατί εκείνος έχει υπογράψει το συμβόλαιο με την αείμνηστη σπιτονοικοκυρά, ενώ είχε και το πληρεξούσιο για τη διαχείριση των οικονομικών της. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται δικαστική απόφαση, για να προβούν οι συγγενείς σε τέτοιου είδους ενέργειες, αφού η εκλιπούσα Κούτρα… ούτε καν τους ήθελε! Πάντως χθες, έγινε γνωστό ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητούσε από τον Μάνο Δασκαλάκη το πληρεξούσιο της σπιτονοικοκυράς να μεταβιβαστεί στο όνομά της!

Οι κατασταλτικές ουσίες!

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις πως η Πισπιρίγκου αναζητούσε στο διαδίκτυο κατασταλτικές ουσίες, οι οποίες σε υπερβολική δόση μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή αλλά και θάνατο, δηλαδή να δράσουν ως δηλητήριο.

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προκύπτει από τον νεότερο έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) στο κινητό τηλέφωνο της κατηγορουμένης και το ξεψάχνισμα των αναζητήσεων που έκανε στο «Google Chrome». Τα στοιχεία βρίσκονται ήδη στη διάθεση της 18ης τακτικής ανακρίτριας, Χριστίνας Σαλάπα, η οποία χειρίζεται την υπόθεση και αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό για το πώς προκλήθηκε η δυσεξήγητη ανακοπή της 11ης Απριλίου που κατέστησε τετραπληγικό το, μέχρι τότε, υγιέστατο κοριτσάκι.

Ετσι, αποδεικνύεται πως λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο παίδων», η κατηγορούμενη μητέρα της σέρφαρε από το κινητό της τηλέφωνο στο διαδίκτυο ψάχνοντας για διαζεπάμη, μια συγκεκριμένη ουσία η οποία ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και έχει κατασταλτικές, υπναγωγές και αγχολυτικές δράσεις, ανάλογα με τις δόσεις. Πρόκειται για μια ουσία, της οποίας το πιο γνωστό σκεύασμα είναι το Stedon, το οποίο χορηγείται σε ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από άγχος ή αυπνία. Ομως, είναι γνωστό ότι η υπερβολική χορήγηση διαζεπάμης προκαλεί αναπνευστική καταστολή, ανακοπή, καθώς ακόμη και θάνατο (!), διότι δρα ως δηλητήριο. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες μετά τη διπλή αναζήτηση της συγκεκριμένης ουσίας από τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η υγιής μέχρι εκείνη τη στιγμή Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή ενώ νοσηλευόταν, με τους γιατρούς να δίνουν υπεράνθρωπη μάχη, προκειμένου να την επαναφέρουν στη ζωή. Τελικά, το μικρό κορίτσι χάρη στη δυνατή καρδιά του επιβίωσε, κατέστη τετραπληγικό και έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 2022 ύστερα από την υπερβολική δόση κεταμίνης, την οποία -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- της χορήγησε η μητέρα της!

Το ερώτημα λοιπόν, το οποίο ήδη απασχολεί τις δικαστικές αρχές είναι για ποιο λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου έψαχνε για διαζεπάμη το απόγευμα της εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο «Καραμανδάνειο» και ενώ το κοριτσάκι νοσηλευόταν;
Εξάλλου, στις 18.22 το απόγευμα της 8ης Απριλίου 2021, η Ρούλα Πισπιρίγκου μπήκε σε γνωστή ιστοσελίδα φαρμακευτικών σκευασμάτων αναζητώντας διαζεπάμη, ενώ ακολούθησε ένα λεπτό αργότερα νέα αναζήτηση για τις ίδιες ουσίες και πάλι στον ίδιο ιστότοπο. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες μετά την αναζήτηση της συγκεκριμένης ουσίας, η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή, κατά τη νοσηλεία της στις 11.4.2021. Αξιολογώντας την τοξικολογική εξέταση με ημερομηνία 14.4.2021, σε αίμα της Τζωρτζίνας που ελήφθη μετά την ανακοπή που υπέστη στις 11.4.2021, προκύπτει ότι διαπιστώθηκαν βενζοδιαζεπίνες σε συγκέντρωση 371 ng/ml.