Αλήθειες και ψέματα για τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν

Η ρωσική πρόταση περιλαμβάνει την υπογραφή ενός μνημονίου προκειμένου να καταγραφούν με ακρίβεια οι όροι και των δύο πλευρών πριν από την εκκίνηση οποιασδήποτε διμερούς επαφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο θέμα ως μία δική του προσωπική «νίκη»

Αλήθειες και ψέματα για τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν

Όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν πάντα μία επικοινωνία ανάμεσα σε έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο πρόεδρο με διάρκεια μεγαλύτερη των 60 λεπτών παράγει αποτελέσματα, αλλά ερωτηματικό αποτελεί το πρόσημό τους.

Έτσι ο Τραμπ και με τον Πούτιν μιλώντας σήμερα (19/5) για περισσότερο από δύο ώρες φαίνεται να κατέληξαν στο ότι η Ρωσία θα πρέπει να συζητήσει με την Ουκρανία.

Η ρωσική πρόταση περιλαμβάνει την υπογραφή ενός μνημονίου προκειμένου να καταγραφούν με ακρίβεια οι όροι και των δύο πλευρών πριν από την εκκίνηση οποιασδήποτε διμερούς επαφής. Ο Τραμπ που θα ήθελε να έχει μία «νίκη» να παρουσιάσει στο συγκεκριμένο θέμα – ένα από τα ελάχιστα για τα οποία δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει όσα προεκλογικά δεσμεύθηκε – έχει στα χέρια του έναν ακόμη ρωσικό διπλωματικό ελιγμό.

Η Ρωσία και ο Πούτιν θέλουν ακόμη και να φτάσουν στην πόρτα μίας συνάντησης κορυφής να εξαντλήσουν κάθε χρονικό -αλλά και διπλωματικό- κεφάλαιο που έχουν στην διάθεσή τους και ουσιαστικά το καταφέρνουν για ακόμη μία φορά. Οι λεπτομέρειες και τα ρωσικά «θέλω» μπορεί να καθυστερήσουν να δουν το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν μοιάζει με βήμα προς τα εμπρός, ούτε και αυτή η αμερικανική προσπάθεια.

Ως πρόοδο μπορούμε πάντως να θεωρήσουμε το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια κάνει λόγο για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» προκειμένου να βρεθεί λύση στον πόλεμο. Θα πρέπει όμως το «καλάθι» που όλες οι πλευρές θα κρατήσουν να είναι εξόχως «μικρό» καθώς οι ρωσικές αξιώσεις και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αλλαγή εδώ και μήνες είναι σήμερα αδύνατο να γίνουν αποδεκτές ως βάση ειρηνευτικής συζήτησης.

Ο Τραμπ τροφοδοτεί το διπλωματικό αδιέξοδο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μπορεί για ακόμη μία φορά Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να συνομίλησαν τηλεφωνικά και μάλιστα για αρκετή ώρα (πάνω από δύο ώρες για την ακρίβεια) αναφορικά με το πόλεμο που μαίνεται επί τρία χρόνια και τρεις μήνες, αλλά είναι δεδομένο πως τα βήματα και ο ρυθμός με τον οποίο η Μόσχα επιλέγει να κινηθεί είναι αντίστοιχος της προώθησης στα πεδία: μόλις μερικά εκατοστά κάθε φορά…

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κρύψει πως δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη, ούτε σε διπλωματικό ούτε και σε στρατιωτικό επίπεδο, η οποία δεν θα έχει τις ρωσικές αξιώσεις στον πυρήνα της και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό, παρά τις αρκετές και επίμονες αμερικανικές προσπάθειες, να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη είχε ως μοναδικό, όπως εξελίχθηκε, ζητούμενο μία αποδοχή από την πλευρά του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών όπως πρότεινε η Ουάσιγκτον…

Ακόμη κι αν αυτό φαντάζει πολύ λίγο και μικρό δεν κατέστη εφικτό να συμφωνηθεί ενδεικτικό πως η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει το παραμικρό εάν δεν διασφαλίσει πως έχει λάβει προκαταβολικά δεσμεύσεις για πολλαπλάσια…

Η στάση της Ρωσίας είναι τουλάχιστον ξεκάθαρη και αμετακίνητη από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν και ελήφθη η απόφαση για εισβολή στα ουκρανικά εδάφη. Αυτό που μοιάζει σήμερα να έχει ζητήματα είναι η απόσταση που φαίνεται να χωρίζει αυτά που θέλει και όσα τελικώς πράττει ο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το θέμα του πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαράξει μία γραμμή που έχει στον πυρήνα της την επαναφορά της Ρωσίας σε μία θέση που η ίδια επέλεξε να χάσει ξεκινώντας πόλεμο. Η άρση των πιέσεων προς τον Πούτιν και η πρόσκληση στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες πριν από μερικούς μήνες έδωσαν στον Ρώσο πρόεδρο απτές αποδείξεις πως ο Αμερικανός ομόλογός του εννοεί τα όσα έχει πει δημόσια…

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Βανς από το Air Force 2 σήμερα λίγο πριν το κρίσιμο και πολύωρο τηλεφώνημα ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ έδωσαν λίγο περισσότερη σαφήνεια στα όσα είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να δώσουν στην Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ρωσία και σε οικονομική ισορροπία» είπε ο νούμερο δύο στο οβάλ γραφείο και έδωσε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στην Μόσχα να συνεχίσει στην πορεία που την φέρνει αντικειμενικά σε θέση ισχυρού έναντι τουλάχιστον της «Συμμαχίας των Προθύμων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαρρέει πως είναι απογοητευμένος αλλά και κουρασμένος από την αδράνεια στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει ανοιχτά πει πως η χώρα του δεν θα μείνει σε μία κατάσταση που δεν έχει προοπτική επίλυσης. Η «απειλή» αποχώρησης των ΗΠΑ από την συγκεκριμένη διαπραγμάτευση όμως είναι ίσως και το μοναδικό που η Μόσχα δεν επιθυμεί σήμερα.

Με την επιστροφή Τραμπ στην Ουάσιγκτον η κατάσταση άλλαξε ριζικά και οι πιέσεις – με όποιον τρόπο κι αν αυτές εκφράζονταν από τον Μπάιντεν – δεν υπάρχουν πλέον. Εάν μάλιστα ο 47ος πρόεδρος δεν υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς στην ρωσική ενέργεια τότε η Μόσχα θα έχει διασφαλίσει πως έχει – έστω και εις βάρος ξανά των ίδιων της των πολιτών – τους πόρους να συνεχίσει τις μάχες, τους βομβαρδισμούς και την διατήρηση των κατεχομένων στην Ουκρανία.

Η αποχώρηση Τραμπ θα φέρει στο προσκήνιο για τα καλά την Ευρώπη, την μοναδική οντότητα που έχει απομείνει να θεωρεί τον Πούτιν εισβολέα, και μαζί της και μία διαφορετική αντιμετώπιση των εξελίξεων και σε διπλωματικό επίπεδο. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία πολυεπίπεδα και η παρουσία Τραμπ αποδεικνύεται πως τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και εμπόδια από όσα επιλύει στην διαδρομή.

Αποχώρηση των ΗΠΑ από την διαδικασία μεσολάβησης με την Ρωσία όμως φαίνεται πως αναμένει – έτοιμη να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο ως κομβικός παίχτης – και η Τουρκία. Η νέα πρόσφατη τουρκική πρωτοβουλία και η συνάντηση – έστω και από την αρχή καταδικασμένη σε αποτυχία – έγινε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη και ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον οποίο επί ώρες προσπαθούσε – επιτυχώς η αλήθεια είναι – να πείσει να μην αποχωρήσει από την Τουρκία δυναμιτίζοντας και ο ίδιος την κατάσταση με κάποια εμπρηστική δήλωση.

Αν η Τουρκία επιχειρεί σήμερα να διαδραματίσει για ακόμη μία φορά κομβικό ρόλο σε μία τέτοιου βεληνεκούς κρίση οφείλεται και πάλι στην απροθυμία των ΗΠΑ να πιέσουν πραγματικά και κυρίως με τρόπο πειστικό την Ρωσία. Δεν θα υπήρχαν και πολλά κενά για την Άγκυρα να «τρυπώσει» εάν η Ουάσιγκτον είχε φροντίσει να «τρίξει» – διπλωματικά και οικονομικά τα «δόντια» της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός Εύβοια: Διαφοροποιείται ο Τσελέντης, τι αναφέρουν οι άλλοι σεισμολόγοι, σε επιφυλακή οι φορείς

«Βουτιά» άνδρα από τον 24ο όροφο του Πύργου Αθηνών

Euroviosion 2025: Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia επί ελληνικού εδάφους ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Κατέρρευσε 75χρονος σε γλέντι γάμου

Δεν άδειαζε κρεβάτι στη ΜΕΘ στο Ρίο και τον πήγαν στα Γιάννινα για να σωθεί!

Ξεμείναμε από Γαλάζιες Σημαίες-Φτωχός «συγγενής» η Αχαΐα σε σχέση με Ηλεία και Φωκίδα

Η άσκηση «Κέρβερος» έκλεψε την παράσταση στον Βουραϊκό ΦΩΤΟ