Ανάλυση «Π»: Η εμμονή Σαμαρά και το ρίσκο Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός δε θέλει «κηδεμονία», ο πρώην Πρωθυπουργός δε θα μείνει σιωπηλός
Οσοι θεωρούν ότι ο πολιτικός χωρισμός Σαμαρά – Μητσοτάκη ήταν ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, απλά λανθάνουν.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να τον θέσει εκτός ΚΟ και σήμερα τυπικά εκτός ΝΔ, για την ευθεία αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αναλυθεί σωστά αν δεν συνυπολογιστούν τα όσα έχουν προηγηθεί, εκατέρωθεν.
Η ερμηνεία ότι πρόκειται, απλά, για την τελευταία πράξη ενός ενδοκυβερνητικού «σίριαλ», μόνο μετέωρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού τίθεται εν αμφιβόλω αν αυτή του Σαββάτου ήταν πράγματι…η τελευταία πράξη!
Η «Πελοπόννησος» είναι σε θέση να γνωρίζει δεδομένα και προβληματισμούς, που αφορούν στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, απ’ όπου προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα, αλλά και αναπάντητα, ακόμη, ερωτήματα:
1) Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έδινε την επίμαχη «καυτή» συνέντευξη στο «Βήμα», δεν πίστευε ότι αυτή θα προκαλέσει τη διαγραφή του. Ούτε και επιδίωκε την διαγραφή του. Ηθελε, μόνο, να σηκώσει τους τόνους για τα ελληνοτουρκικά προκαλώντας συζητήσεις αναχαίτισης της κυβερνητικής τακτικής στο εσωτερικό της ΝΔ και του πολιτικού κόσμου.
2) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε πιστός στην γραμμή του…«δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, που έχουν το δικαίωμα να λένε δημόσια τις απόψεις τους». Γιατί, αυτή τη φορά, ένιωσε ξαφνικά την ανάγκη, όχι μόνο να σχολιάσει αλλά και να απαντήσει με διαγραφή στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του προκατόχου του.
Αν κανείς υιοθετήσει την άποψη ότι ο Αν. Σαμαράς ξεπέρασε τα εσκαμμένα, το μεγάλο ρίσκο για το τι θα επακολουθήσει στη ΝΔ και στο πολιτικό σκηνικό… μελλοντικά, το πήρε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ θα μπορούσε να το έχει αποφύγει, με το παραπάνω σκεπτικό, που λειτούργησε κατευναστικά στα πολλά «επεισόδια», μέχρι σήμερα. Κι αν αυτό που λένε στο Μαξίμου ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία και θα υπονόμευε την κυβερνητική σταθερότητα, τότε ο μέχρι τώρα χειρισμός των διαφωνιών Σαμαρά ήταν λάθος;
Ο «πονοκέφαλος» μπορεί, προς το παρόν, να τελείωσε εντός ΝΔ, το μεγάλο ρίσκο όμως πάρθηκε επικίνδυνα, αφού είναι άγνωστο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τι αυτό θα επιφέρει στην «δεξιά πολυκατοικία».
Η ΚΡΙΤΙΚΗ
Σίγουρα η κριτική Σαμαρά στον Γ. Γεραπετρίτη περί «μειοδοσίας» ήταν βαριά για έναν υπουργό Εξωτερικών. Ηταν μάθημα πατριωτισμού, που κανένας ΥΠΕΞ δεν θα ανεχόταν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πράγματι, αποτελεί θεσμική εκτροπή ένας πρ. πρωθυπουργός να προτρέπει τον εν ενεργεία να προτείνει για ΠτΔ τον Κ. Καραμανλή, ενώ ξέρει καλά ότι ο δεύτερος έχει μόνο το δικαίωμα της επιλογής.
Η επόμενη ημέρα για τη δεξιά παράταξη είναι, πλέον, πιο απρόβλεπτη από ποτέ.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα να κυβερνά χωρίς «κηδεμονίες» προκατόχων του, αλλά και του Αν. Σαμαρά η γενική προσφορά στην παράταξη και στη χώρα δεν μπορεί να σβήνεται, με μια απλή δήλωση… ενός κυβερνητικού εκπροσώπου.
Σε βάθος χρόνου θα βρεθεί, άλλωστε, προ μεγάλων διλημμάτων η κυβέρνηση, διότι η εξίσωση της σχέσης Μαξίμου – Σαμαρά δεν είναι απλή και θα έχει συνέχεια με έντονο πολιτικό προσκήνιο. Ο πρ. πρωθυπουργός, ένα είναι σίγουρο. Δικαίως ή αδίκως δεν θα σωπάσει. Θα παρεμβαίνει στην κυβέρνηση, για τα ελληνοτουρκικά, τη woke ατζέντα και την επιστροφή στις ρίζες του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Η αναταραχή στα δεξιά, εντός κι εκτός ΝΔ, πόσο μπορεί να τραβήξει;
Πόση πολυτέλεια έχει να απολέσει κι άλλους δεξιόστροφους ψηφοφόρους, που έμεναν όσο υπήρχε Σαμαράς στη ΝΔ;
Η κοινωνία περιμένει δουλειά και αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση για τα καθημερινά και όχι ενασχόληση με τα εσωκομματικά;
Η κοινωνία, από τον Αν. Σαμαρά, πλέον, δεν έχει απαιτήσεις και δεν περιμένει κάτι, εκτός και τον προσκαλέσει σε μια νέα συστράτευση, όπως αυτή του 1992, μην επιλέγοντας την πολιτική έρημο, στην οποία η κυβέρνηση πιστεύει, αλλά ο ίδιος έχει αποδείξει πως δεν επιλέγει…χρόνια τώρα!
Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα κάνει έμμεση πλην σαφή αναφορά στην εσωκομματική εξέλιξη, κατά την ομιλία του στην Πάτρα (παρουσίαση βιβλίου «Γιαβόλ»), το ίδιο και στον χαιρετισμό του ο -φίλα προσκείμενος στον Σαμαρά- αχαιός βουλευτής ΝΔ Ανδ. Κατσανιώτης.
Διαβάστε επίσης:
Μαρκόπουλο: Παραδόθηκε 19χρονος για τη δολοφονία του 5χρονου
Ρωσία: Η χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία θα πυροδοτήσει την ένταση
Υπόθεση Μουρτζούκου: Eπείγουσα εντολή της ΕΛΑΣ να εντοπιστεί η 24χρονη
Τέμπη – Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το «χαμένο» υλικό καμερών
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News